SDG ve Suriye Hükümeti Tişrin Barajı’nın yönetimi konusunda anlaştı

DünyaGündem

 Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye hükümeti arasında, Fırat Nehri üzerindeki stratejik öneme sahip Tişrin Barajı’nın yönetimine ilişkin anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Baraj ülke için stratejik önem arz ediyor. Anlaşmaya göre barajı ortak bir komite yönetecek

Barajın güvenliğini uzun süredir sağlayan SDG’nin bölgeden çekilmesi konusunda taraflar arasında mutabakat sağlandı.

Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı kaynakların Fransız haber ajansı AFP’ye yaptıkları açıklamaya göre, SDG güçleri Tişrin Barajı’ndan çekilecek.

Çekilmenin iç güvenlik güçlerine devredilmesi çerçevesinde olduğu kaydedildi ancak, güvenliğin Suriye hükümetine bağlı askeri unsurlar tarafından sağlanacağı da belirtildi.

Ajansa bilgi veren Rojavalı kaynaklar, bu adımın mart ayında imzalanan ve özerk yönetimin bazı kurumlarının merkezi hükümetle bütünleşmesini öngören siyasi mutabakatın bir parçası olduğunu belirtti.

Ortak komite görev alacak 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, barajın yeniden tam kapasiteyle işletilmesi ve bakım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla, Suriye hükümeti ve özerk yönetimden oluşan ortak bir yönetim ve teknik komite kurulacak.  

Tişrin Barajı, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında birçok kez el değiştirdi. Önce silahlı muhalif grupların, ardından IŞİD’in, son olarak ise SDG’nin kontrolüne geçen baraj, çatışmaların merkezinde yer aldı.

2004 yılında Suriye hükümeti tarafından inşa edilen baraj, yaklaşık 1,9 milyar metreküp su tutma kapasitesine sahip. Kobani ve Rakka kırsalındaki tarım arazilerinin sulanmasında ve hidroelektrik enerji üretiminde kritik bir rol oynuyor.

/rd/

İlginizi Çekebilir

13 futbolcuya yasadışı bahis soruşturması: Zaniolo ve Di Maria da var
Ümit Özdağ: Osman Kavala’nın masum olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum

Öne Çıkanlar