Sinem Muhammed: Pentagon, Suriye’de yeni bir savaşın çıkmasını istemiyor

GündemPolitika

Rojava Özerk Yönetimi’nin ABD Temsilcisi Sinem Muhammed, “Trump bir tüccardır ancak Pentagon ve Kongre’nin birçok üyesi Suriye’de yeni bir savaşın çıkmasını istemiyor” dedi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ABD Temsilcisi Sinem Muhammed, Rûdaw’a konuk olarak Hiwa Cemal’in sorularını yanıtladı.

Sinem Muhammed, Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında Suriye’nin tüm bileşenlerini temsil eden herhangi bir heyetin bulunmadığını söyledi.

“BM’deki heyet tüm bileşenleri temsil etmiyordu”

Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın toplantıya katılımına dikkat çeken Muhammed, “Gerçekten bu seferki Birleşmiş Milletler toplantısı çok ilginçti, çünkü 60 yıldan fazla bir süre sonra ilk kez bir Suriye devlet başkanı Birleşmiş Milletler’de hazır bulundu ve halka bir konuşma yaptı. Ancak gelen gruplar veya delegasyonlar hepsi tek renkti. Suriye’nin diğer bileşenlerinden kimsenin katıldığını görmedik” dedi.

Şam hükümetinin toplantıya katılım için Kürt tarafına herhangi bir bilgi vermediğini belirten Muhammed, “Şam hükümeti farklı bir şekilde geldi ve heyette Alevi, Dürzi, Hristiyan veya demokratik Sünni Araplar gibi diğer bileşenlerden kimseyi görmedik. O kişiler orada değildi ve onlar da razı değildi” diye konuştu.

Uluslararası toplumun tutumuna ilişkin Sinem Muhammed, tüm ülkelerin birkaç noktada ortak görüşe sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Fransa, İngitere ve diğer Avrupa ile Arap ülkelerinin temsilcileriyle gerçekten de görüşmelerimiz oldu ve hepsi üç nokta üzerinde duruyor.

Birincisi, Suriye’nin toprak bütünlüğü.

İkincisi, tüm Suriye bileşenleriyle ortak bir hükümetin kurulması.

Üçüncüsü ise tüm Suriye bileşenlerinin korunması ve Suriye’nin her bölgesinin kendi kendini yönetebilmesi.”

Hol Kampı’nın durumu hakkında da bilgi veren Muhammed, o kişilerin ülkelerine dönmelerini istediklerini ve bunun kendileri için de ağır bir yük haline geldiğini belirterek, “Hol Kampı’nda bulunan ve IŞİD üyesi olan o kişilerin ülkelerine dönmelerini biz de istiyoruz, çünkü onlar bizim için ağır bir yük haline geldiler ve vatandaşlarımız üzerinde büyük bir tehdit oluşturuyorlar” dedi.

Pentagon ve Kongre savaş istemiyor”

Erdoğan ve Trump arasındaki anlaşmalara ilişkin ise Muhammed, şunları söyledi:

“Trump’ın bir tüccar olduğunu ve ticari çıkarlarına göre hareket edeceğini biliyoruz. Aynı zamanda, Kongre ve Pentagon’un birçok üyesi Suriye’de geniş çaplı bir savaşın yapılmasını istemiyor.

Amerikalı siyasetçiler dahil herkes, Suriye’de yeni bir savaşın çıkmasını istemiyor. Eğer böyle bir şey olursa Türkiye’yi durduracaklarını tahmin ediyorum.

Türkiye tek başına bir şey yapsa bile bunun cevabını alacaktır. Yani ben savaş çıkacağına inanmıyorum ama şu an SDG üzerinde, Şam hükümetiyle hızla entegre olması için bir baskı olarak kullanılan bazı provokasyonlar yapılıyor.”

İlginizi Çekebilir

İsrail ordusu Suriye’nin Kuneytra iline baskın düzenledi
Bakırhan: Umut hakkı için adımlar atılmalı, barış yasaları gündeme alınmalı

Öne Çıkanlar