Sınır Tanımayan Gazeteciler: Almanya’da gazetecilere yönelik şiddet artıyor

GündemMedya

RSF raporunda Almanya’da geçen yıl gazetecilere yönelik saldırıların iki kattan fazla arttığına dikkat çekilirken, medyanın özgürlük alanında da daralma olduğu uyarısı yapıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Almanya’da basın özgürlüğünü mercek altına aldığı raporunu bugün yayımladı.

Raporda Almanya’da geçen yıl gazetecileri hedef alan saldırıların bir önceki yıla kıyasla iki kattan fazla artığına dikkat çekiliyor.

Filistin yanlısı gösteri esnasında polis ile göstericiler arasında gerilim yaşanıyor.Filistin yanlısı gösteri esnasında polis ile göstericiler arasında gerilim yaşanıyor.

Gazeteciler, özellikle Berlin’de düzenlenen Filistinli yanlısı protestolarda zaman zaman şiddete ve tehditlere hedef olduklarını söylüyor.

2023 yılında gazetecilere yönelik 41 saldırının kayıtlara geçtiğine, geçen yıl tespit edilen saldırı sayısının ise 89’a yükseldiğine işaret edilen raporda, basın mensuplarının tekmeler ve yumruklarla hedef alındığı, cinsel organlarının tekmelendiği, yüzlerine tükürüldüğü, biber gazına maruz kaldıkları belirtiliyor.

Basın düşmanlığı artıyor, özgürlük alanı daralıyor

RSF raporunda, Almanya’da basın düşmanlığının artmakta olduğu, basın dünyasında ise özgürlük alanının daralmakta olduğu vurgulanıyor.

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırısı sonrasında başlayan Gazze savaşına işaret eden RSF, birçok haber merkezinden İsrail ve Filistin konusundaki haberlerde “kanaat oluşturma alanının çok ciddi boyutta daraldığı” yönünde kendilerine görüş bildirildiğine dikkat çekiyor.

RSF, farklı basın kuruluşlarında yazı işlerinde görev alanlarla yürüttükleri görüşmede birçok gazetecinin, özellikle İsrail’in savaştaki tutumuna eleştirel bakanların, olağanüstü stres ve baskı altında olduklarını ilettiklerini aktarıyor.

Gazetecilerin en çok Ortadoğu ihtilafına ilişkin gösteriler esnasında ve özellikle de başkent Berlin’de şiddete hedef oldukları belirtiliyor.

89 saldırının 66’sı siyasi gösteriler sırasında gerçekleşirken, bunların 38’i Ortadoğu’daki ihtilafla ilgili protestolarda meydana geldi.

Basın mensuplarının ayrıca aşırı sağcıların etkinlikleri ve kürtaj karşıtlarının gösterilerinde de saldırıya uğradıklarına işaret ediliyor.

RSF, özellikle aşırı sağcı kesimin basın mensuplarını hedef alan saldırılarının sayısının aslında daha yüksek olduğuna, sürekli saldırıya uğrayan yerel muhabirlerin her seferinde hedef oldukları şiddet olaylarını bildirmediklerine dikkat çekiyor.

Raporda ayrıca, gazetecilerin polis şiddetine maruz kaldıkları altı olayın doğrulanabildiği aktarıldı.

Fotoğraf makinelerini taşıyan sırtı dönük bir gazetecinin sırtında “Basın özgürlüğü ne yazık ki herkese uymuyor” yazıyor. Fotoğraf makinelerini taşıyan sırtı dönük bir gazetecinin sırtında “Basın özgürlüğü ne yazık ki herkese uymuyor” yazıyor.

Kayıtlara geçen saldırıların 75’i basın mensuplarını hedef aldı. 14 saldırı ise basın kuruluşlarının binalarına, basın mensuplarının konutlarına yönelikti.

RSF raporuna göre Almanya’da gazeteciler vahşice dövüldü, yere itildi, kasıklarına tekme atıldı. Fiziksel saldırıların büyük bölümü tekme ve yumruklarla gerçekleşti, bayrak direkleri veya davul tokmakları gibi nesnelerle yapılan saldırılar da kayıtlara geçti.

Kahve bardakları, çiğ yumurtalarla hedef alınan basın mensupları biber gazlı saldırılara da maruz kaldı.

Gazeteciler, özellikle Ortadoğu’ya ilişkin gösterilerde hasmane tutumla karşılaştıklarını, kimi zaman ölüm tehditleri de aldıklarını aktarıyor.

/Kaynak: Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

Erdoğan kendisine ‘cunta başkanı’ diyen Özel’e dava açtı
Nobel ödüllü Nergis Muhammedi: İran’da idamları durdurmak zorundayız

Öne Çıkanlar