Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’in on binlerce destekçisi, ülke genelinde aylardır devam eden huzursuzlukların ardından Belgrad’da miting düzenledi.
Bir izleme örgütü, Ulusal Meclis önünde yaklaşık 55.000 kişinin toplandığını söyledi. Bazı Vucic takipçilerinin komşu ülkelerden gelmesine rağmen, katılım geçen ayki büyük hükümet karşıtı protestodan önemli ölçüde azdı.
Sırbistan’da , Novi Sad kentinde bir tren istasyonunun gölgeliğinin çökmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Kasım ayından bu yana düzenli olarak gösteriler düzenleniyor . Bu olay, kamuoyunda büyük öfkeye yol açmıştı.
Bazı Sırplar, olayın Vucic’in İlerici Partisi’nin yolsuzluk iddiaları ve keyfi hareketlerinden kaynaklandığını ileri sürdü.
Sırp lider, cumartesi günü düzenlediği mitingi, Sırbistan’ı ülkeyi “yıkmaya” çalışan güçlerden “kurtarmayı” amaçlayan “Halk ve Devlet Hareketi”nin başlangıcı olarak tanımladı.
Etkinlikte yaptığı konuşmada, savcıların düzen ve huzurun sağlanması için çalışmalarına çağrıda bulundu.
Öğrencilerin öncülük ettiği protestoların Sırbistan’ın barış ve istikrarını tehdit ettiğini ileri süren lider, protestoculara “yabancı istihbarat örgütleri” tarafından para ödendiğini iddia etti.
“Bazı dış güçler özgür, bağımsız ve egemen bir Sırbistan’ı görmeye tahammül edemiyor” dedi ancak hangi bu “güçlerin” kimler olduğunu açıklamadı.
Vucic ayrıca ulusal yayın kuruluşu RTS’yi eleştirerek, onu “renkli devrim” girişiminin “kilit katılımcısı” olarak niteledi.
Geçtiğimiz kasım ayında yaşanan Novi Sad olayının ardından bazıları yaşananlardan Vucic’in on yıldan fazla süredir iktidarda olan İlerici Parti’sini sorumlu tuttu. Vucic, istasyonun daha önceki yenileme çalışmalarıyla yakından ilişkiliydi.
Hükümetin amiral gemisi altyapı projesi olan Belgrad’dan Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye uzanan yüksek hızlı hattın önemli bir parçası olarak değerlendirildi.
Felaketin ardından düzenlenen gösterilerde katılımcılar “yolsuzluk öldürür” sloganını kullandı.
Hükümetin altyapı projelerinde uyguladığı şeffaf olmayan ihale usullerinin, kamu güvenliğini tehlikeye atarken, birkaç kayırmacı müteahhidi zenginleştirdiğini ileri sürdüler.
Çok sayıda istifaya ve Vucic’in hiçbir yere varamayacağı konusundaki ısrarına rağmen protestolar büyüdü.
Geçtiğimiz ay yüz binlerce insan Sırbistan’ın başkentine akın etti.
Bağımsız bir gözlemci, 325.000 -belki daha fazla- kişinin katıldığını ve bunun Sırbistan’ın şimdiye kadar gördüğü en büyük protesto gösterisi olduğu tahmin ediyor .
/BBC, Reuters/