Sri Lanka’da Marksist koalisyon dönemi başlıyor

DünyaGündem

Dissanayake’nin koalisyonu, 1970’lerde ve 1980’lerde sosyalist devrim yoluyla iktidarı ele geçirmek için iki başarısız silahlı ayaklanma gerçekleştiren Marksist bir parti olan Janatha Vimukthi Peramuna (JVP, Halk Kurtuluş Cephesi) tarafından yönetiliyor.

Sri Lanka Devlet Başkanı Anura Kumara Dissanayake’nin sol koalisyonu, Perşembe günü yapılan erken parlamento seçiminde ezici bir zafer kazandı.

Marksist eğilimli Ulusal Halk Gücü (NPP) koalisyonu, parlamentodaki 196 sandalyeden 141’ini elde etti.

Dissanayake, Eylül ayında başkan seçilmesinin ardından, koalisyonunun parlamentoda sadece üç sandalyesi olduğu için meclisi feshetmiş ve ada ülkesini erken seçime götürme kararı almıştı.

Yorumculara göre Sri Lanka, özellikle başkanlık seçimlerinden hemen sonra parlamento oylaması yapılıyorsa, genellikle başkanın partisini destekleme eğilimi gösteriyor. Son parlamento seçimleri de bu eğilimi yansıtıyor olabilir.

Reuters‘a göre Dissanayake, mali krizden kurtulmaya çalışan ada ülkesinde yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele planlarını yürürlüğe koymayı hedefliyor.

Sri Lanka’nın başkenti Kolombo merkezli düşünce kuruluşu Politika Alternatifleri Merkezi’nden araştırmacı Bhavani Fonseka, “Başkanın reformları hayata geçirmek için artık çok büyük bir yetkisi var ancak aynı zamanda halktan da büyük beklentiler var” dedi.

“İnsanlar geçmişin sorunlarının ötesine bakıyor. Yaşam maliyetinde doğrudan bir etki görmek istiyorlar.”

Öte yandan Dissanayake’nin ülkeyi ekonomik krizden kurtarmak için Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kurtarma programının şartlarını değiştirmeye yönelik vaatleri nedeniyle politikalara ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Yatırımcılar, IMF kurtarma paketinin şartlarını yeniden gözden geçirme isteğinin gelecekteki ödemeleri geciktirebileceğinden ve Sri Lanka’nın IMF tarafından 2025 için belirlenen hedeflere ulaşmasını zorlaştırabileceğinden endişe ediyor.

Dissanayake kimdir?

Dissanayake’nin koalisyonu, 1970’lerde ve 1980’lerde sosyalist devrim yoluyla iktidarı ele geçirmek için iki başarısız silahlı ayaklanma gerçekleştiren Marksist bir parti olan Janatha Vimukthi Peramuna (JVP – Halk Kurtuluş Cephesi) tarafından yönetiliyor.

JVP, yenilgisinin ardından 1994 yılında demokratik siyasete girdi ve o tarihten bu yana çoğunlukla muhalefette yer aldı. Bununla birlikte, önceki birkaç cumhurbaşkanı desteklemiş ve kısa süreliğine hükümetlerin bir parçası olmuştu.

Dissanayake ilk kez 2000 yılında parlamentoya seçildi ve o zamanki Başkan Chandrika Kumaratunga döneminde kısa bir süre tarım ve sulama bakanlığı yaptı.

İlk kez 2019’da başkanlığa adaylığını koydu ve iki yıl sonra ekonomik kriz nedeniyle devrilen Gotabaya Rajapaksa’ya karşı kaybetti.

Bu ekonomik kriz, gelir getirmeyen projeleri finanse etmek için aşırı borçlanmadan, COVID-19 salgınının etkisinden ve hükümetin para birimi rupiyi desteklemek için kıt döviz rezervlerini kullanma ısrarından kaynaklanıyordu.

Kaynak: Euronews

İlginizi Çekebilir

Neçirvan Barzani: Peşmerge güçleri bağımsız, milli ve profesyonel olmalı
İsrail, Lübnan’daki UNIFIL üssünü vurdu: İtalya açıklama bekliyor

Öne Çıkanlar