Starmer ve Macron, Avrupa güvenliği ve Trump’ın 2.kez seçilmesini görüşecek

DünyaGündem

İngiltere başbakanı Keir Starmer’ın Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmede Avrupa güvenliği ve Trump’ın ikinci başkanlığının muhtemel etkileri konusunda görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Downing Caddesi’nden yapılan açıklamaya göre Macron ve Starmer, pazartesi günü Zafer Takı’nın altındaki Meçhul Asker Mezarı’nda Ateşkes Günü’nü anarken, daha sonra yapılacak bir toplantıda Rusya’nın işgali ve Gazze’deki insani durum hakkında görüşmeyi planlıyor.

İki liderin görüşmesi, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın Rusya ile savaşı “bir günde” bitirebileceğini söylemesinin ardından Ukrayna’ya verdiği destekle ilgili soruların sorulmasının ardından gerçekleşti.

Gündemde ticaret de olacak. Trump, ABD’ye yapılacak ithalata yüzde 20 oranında genel bir gümrük vergisi uygulayacağını söyledi.

Bazı ekonomistler, bu tür tarifelerin küresel etkisi konusunda uyarıda bulunarak, İngiltere ihracatına 22 milyar sterlinlik potansiyel bir darbe vuracağını öngörüyor .

Macron, başbakanı bizzat davet etti ve Starmer, Churchill’in 1944’teki töreninden bu yana Champs-Élysées törenine katılan ilk İngiliz lider oldu. 

Starmer, ayrıca, Ateşkes Günü’nün 106. yıl dönümü dolayısıyla bir dakikalık saygı duruşunda bulunmadan önce Fransa Başbakanı Michel Barnier ile bir araya geldi.

Anma etkinlikleri kapsamında Starmer ve Macron, Paris’teki Winston Churchill heykeline çelenk bıraktı ve üstü açık bir vagonla Arc de Triomphe etrafındaki birlikleri tur attılar.

Görüşmede daha sonra ele alınması beklenen konular arasında Ukrayna, Ortadoğu, göç ve hükümetin AB ile ilişkilerin “sıfırlanması” yönündeki çabaları da yer alıyor.

Ukrayna konusunda liderlerin, kış öncesinde kuvvetlerinin mümkün olan en iyi konumda olmasını nasıl sağlayacakları hakkında konuşmaları bekleniyor. Olası tartışma konularından biri, Ukrayna’nın uzun menzilli Storm Shadow füzelerini Rus topraklarının derinliklerine kullanıp kullanamayacağıdır.

Ancak aylarca süren tartışmaların ardından Londra ve Paris’le ilgili en önemli karar verici yine Başkan Biden olduğu için bugün bir gelişme beklenmiyor.

Trump’ın ABD’deki başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından ikinci döneminin ABD’nin Ukrayna ve NATO’ya verdiği destek açısından ne anlama gelebileceği konusunda sorular gündeme geldi.

Washington Post gazetesi , hafta sonunda Trump’ın Vladimir Putin’le görüştüğünü ve Rus liderine savaşı daha fazla tırmandırmaması yönünde çağrıda bulunduğunu bildirdi.

Kremlin ise telefon görüşmesi yapıldığı iddialarını yalanlayarak, Washington Post’taki haberin “gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını” ileri sürdü.

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, telefon görüşmesine ilişkin haberlerin doğru olması durumunda “Başkan Trump’ın Putin’i Ukrayna’daki gerginliği tırmandırmaması konusunda uyarmasında kesinlikle haklı olduğunu” söyledi.

BBC Breakfast’a konuşan Trump, ülkedeki “iki partili desteğin” gücü nedeniyle ABD’nin Ukrayna’ya desteğini “sabit tutacağını” beklediğini söyledi.

“Ukrayna’ya desteğimizi artırdık, yardımların dağıtımını hızlandırdık ve Ukrayna’ya daha önce hiç olmadığı kadar fazla harcama yapıyoruz ve Ukrayna’yı destekliyoruz” diye ekledi.

İngiltere ve Fransa, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı desteklemenin, Avrupa kıtasının tamamını korumak açısından önemli olduğunu söyledi.

Trump daha önce NATO üyelerine savunma harcamalarını artırmalarını söylemiş ve Rusya gibi saldırganların bunu yapmayanlara “istediğini yapmasına” izin vereceğini söylemişti.

Donald Trump, seçim kampanyası sırasında Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı bir günde nasıl sonlandıracağını açıklamaktan kaçındı; ancak bunun her iki tarafa da bir anlaşma dayatmayı içerebileceğini söyledi.

Trump’ın 2024 başkanlık seçimleri kampanyasında görev alan Bryan Lanza, BBC’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, Rusya’nın Kırım’ı ilhakını sona erdirmeyi içermeyen “barış için gerçekçi bir vizyona” sahip olması gerektiğini söyledi.

Ancak Donald Trump’ın sözcüsü, Bryan’ın “onun adına konuşmadığını” söyleyerek Trump’ın bu açıklamalarından uzak durdu.

Starmer ile Macron arasındaki Ateşkes Günü görüşmesi, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Hafta sonunda yapılan görüşmelerde, savaşın başlangıcından bu yana her iki tarafça birbirlerine karşı gerçekleştirilen en büyük İHA saldırıları yaşandı ve Rusya Savunma Bakanlığı, altı bölge üzerinde 84 Ukrayna İHA’sını engellediğini, bunlardan bazılarının Moskova’ya yaklaştığını duyurdu.

Maliye Bakanı Darren Jones, Pazar günü BBC One’ın Laura Kuenssberg ile Pazar programına yaptığı açıklamada, hükümetin savunma harcamalarını ulusal gelirin %2,3’ünden %2,5’ine çıkarmak istediğini söyledi.

Ancak hedefe ne zaman ulaşılacağı veya en geç 2029’da yapılması beklenen bir sonraki seçimlerden önce ulaşılıp ulaşılamayacağı konusunda bir açıklama yapmadı.

Starmer, Pazar günü, Galler Prensi ve Prensesi de dahil olmak üzere diğer siyasi liderler ve Kraliyet Ailesi üyeleriyle birlikte Londra’daki Cenotaph’ta düzenlenen yıllık Ulusal Anma Töreni’ne katıldı.

Kral Charles, iki dünya savaşı ve diğer çatışmalarda hayatını kaybedenleri anmak için ülkeye iki dakikalık saygı duruşunda bulundu .

Anma Pazarı’nda olduğu gibi, Ateşkes Günü’nde de saat 11:00 GMT’de iki dakikalık saygı duruşunda bulunulacak.

1918 yılında, 11. ayın 11. günü, saat 11:00’de Birinci Dünya Savaşı’nın sona erdiği anı simgeler.

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Temelli: Kayyım demokrasiye ve barışa darbedir
Hollanda: Polis 15 yıllık cinayeti hologramla çözmeye çalışıyor

Öne Çıkanlar