Arap ülkeleri ile Türkiye’nin bir süredir Suriye ile başlattıkları normalleşme sürecine Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) tepki geldi.
Birçok Demokrat ve Cumhuriyetçi milletvekilinin sunduğu yeni yasa tasarısında Amerikan hükümetinin Beşar Esad’ı Suriye’nin başkanı olarak tanımasını yasaklamasını ve Washington’un yaptırım uygulama kabiliyetini arttırması amaçlanıyor.
Reuters’ın ilk olarak haberleştirdiği tasarının diğer önemli yanı ise Esad’la ilişkilerini normalleştirme amacı güden diğer ülkelere bir uyarı niteliği taşıması.
2020’de Suriye’ye sert yaptırımlar uygulayan Sezar Yasası’nı da genişleten yasa teklifi, Arap ülkelerinin geçen pazar Suriye’nin Arap Birliği’ne geri dönmesine izin vererek Esad’la yıllardır süren çatışmanın sayfasını çevirdiği bir kilometre taşının ardından geldi.
Yıllarca Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye gibi diğer bölge ülkeleri Suriye lideri karşıtı isyancıları desteklemiş ancak İran ve Rusya tarafından desteklenen Suriye ordusu ülkenin büyük bölümünü geri almıştı. Şubat ayında Suriye ve Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından Esad ile buzlar daha çabuk çözülmeye başladı.
“Türkiye ve Arap ülkeleri yanlış yolda ilerliyor”
Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Alt Komitesi Başkanı ABD Temsilcisi Joe Wilson yaptığı açıklamada, “(Pişmanlık duymayan) katliamcı ve uyuşturucu kaçakçısı Beşar Esad ile normalleşmeyi seçen ülkeler yanlış yolda ilerliyor” dedi.
Tasarı üzerinde çalışan üst düzey bir kongre çalışanı Reuters’a yaptığı açıklamada, tasarının Türkiye ve Arap ülkelerine Esad hükümetiyle ilişkiye girmeleri halinde ciddi sonuçlarla karşılaşabilecekleri yönünde bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.
Tasarının hazırlanmasında danışıldığı belirtilen Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel ise tasarı gibi bekleyen yasalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak Washington’un Esad hükümetiyle ilişkileri normalleştirmek istemediğini ve müttefikleri ile diğer ortaklarının da bunu yapmasını desteklemeyeceğini çok açık bir şekilde ifade ettiğini söyledi.
Tasarı hangi maddeleri kapsıyor?
Tasarıda yer alan hükümler arasında Dışişleri Bakanı’nın beş yıl boyunca her yıl Kongre’ye Esad hükümetiyle normalleşmeye karşı bir strateji sunması bulunuyor.
Diğer önemli bir maddi ise Suriye hükümeti ile Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve diğerleri arasındaki diplomatik görüşmelerin bir listesinin hazırlanması.
Bu ülkelerdeki bir kişi tarafından Suriye’de Esad hükümetinin elindeki bölgelere yapılan 50 bin doların üzerindeki bağışlar da dahil olmak üzere işlemlerin gözden geçirilmesi gerekecek.
Tasarı ayrıca Suriye Arap Havayolları ve Cham Wings adlı başka bir havayolu şirketinin inişine izin veren havaalanlarına yaptırım uygulanmasının önünü açabilir.
/euronews/