Tayakısı: Mısır fiyatları en az 11 lira olmalı

EkonomiGündem

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ”Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre; Türkiye’de 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, yaklaşık olarak 9 milyon ton mısır üretildiğini, 2024 yılı için yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olacağı öngörülmektedir’‘ dedi.

Alper Kafalı’nın haberi:

Başlıca kullanım alanları nişasta sanayi ve yem sanayi olan mısır bitkisi diğer tarım ürünlerinin üretimine göre daha kolay olduğunu ifade eden Tayakısı, ”daha önce Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ekimi yapılırken son zamanlarda İç ve Orta Anadolu ile Ege bölgelerinde de yaygın olarak üretildiğini” söyledi.

ÇİFTÇİ TARIMDAN VAZ GEÇİRİLİYOR

Artan mısır tarım alanlarına rağmen fiyat dengelemesi adına ithal edilen mısırın Türkiye çiftçisine darbe vurduğuna dikkat çeken Tayakısı, “yanlış tarım politikaları ile para kazanamayan Türk çiftçisi tarım alanlarından, dolayısıyla tarımdan vaz geçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor” diye konuştu.

Tayakısı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dış Pazar ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması ve dolayısıyla tarım ile uğraşan nüfus yaş ortalamasının 58’den daha aşağılara çekilebilmesi için, çiftçilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) de kaldırılması gerekir.

Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen ülke konumuna gelmek için ithalatın önüne geçilip üretimin desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda mısır üreticisinin 1 kg mısır üretimi sonucunda eline geçmesi gereken fiyat; gübre, mazot ve ürün desteklemeleri hariç net 11 TL/kg olmalıdır.”

 

İlginizi Çekebilir

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği: Bozkurt ırkçı bir yapının işareti
İran ve Rusya’nın stratejik iş birliğini ‘hızlandıracağı’ belirtildi

Öne Çıkanlar