Video paylaşım platformu TikTok, kendisine karşı yasanın devreye girmesine saatler kala Amerika Birleşik Devletleri’ndeki faaliyetlerini durdurdu. Cumartesi geç saatlerde uygulamaya girmeye çalışan kullanıcılar, “Üzgünüz, TikTok şu anda kullanılamıyor. ABD’de TikTok’u yasaklayan bir yasa yürürlüğe girdi. Ne yazık ki bu, şimdilik TikTok’u kullanamayacağınız anlamına geliyor” yazısıyla karşılaştı. TikTok mesajında, yeniden etkin hale gelebilme umutları için ise 20 Ocak’ta başlayacak olan ikinci Donald Trump dönemine işaret etti. Şirket, Trump’ın bir çözüme yönelik olarak birlikte çalışmaya hazır olduğu sinyalini verdiğini belirtirken, kullanıcılardan “takipte kalmalarını” istedi.
ABD’de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı olan TikTok’un geçici de olsa kapatılmasının ABD-Çin ilişkileri ve Amerikan iç politikasının yanı sıra, sosyal medya pazarını, ekonomik ve kültürel anlamda uygulamaya bağlı olan milyonlarca Amerikalıyı etkilemesi bekleniyor.
Uygulama Apple ve Google uygulama mağazalarından da kaldırılırken, Bytedance’in sahibi olduğu video kurgu uygulaması CapCut ve bir diğer sosyal medya uygulaması olan Lemon8’in de çevrimdışı olduğu ve Amerikan uygulama mağazalarından kaldırıldığı görüldü.
Uygulama neden yasaklandı?
Geçen hafta ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un yasaklanmasına yönelik Nisan 2024’te Kongre tarafından kabul edilen yasanın ABD Anayasası’na aykırı olmadığına hükmetmişti. Yüksek Mahkeme, kararında TikTok’un ifade özgürlüğünün kullanılabildiği bir platform olduğunu kabul etmiş ancak şirketin ABD şubesinin ulusal güvenlik gerekçesiyle 19 Ocak’a kadar bir ABD’li şirkete satılması gerektiğine karar vermişti. Bu adımın gerekçesi ise, Washington’ın uygulamanın sahibi olan Bytedance’ın Çin Komünist Partisi’ne hassas kullanıcı verilerine erişim sağlayabileceği suçlaması. ABD Hükümeti ayrıca Çin’in, kullanıcılar bu tür içerikleri aktif olarak seçmese bile algoritma aracılığıyla propaganda ve dezenformasyon yapabileceği görüşünde. Şirket ise söz konusu iddiaları reddediyor.