ABD, ulusal güvenlik kaygılarıyla bağlantılı olarak TikTok’un Çinli olmayan bir alıcıya satılması için bastırıyor. Özellikle ABD hükümeti, Çin hükümetinin uygulama aracılığıyla büyük miktarda kişisel ABD tüketici verilerine erişim elde etmesinden ve aynı zamanda bunu yurt dışındaki siyasi etkisini güçlendirmek için kullanmasından endişe ediyor.
Şu anda ABD, yaklaşık 170 milyon kullanıcısıyla TikTok’un en büyük pazarı konumunda.
“TikTok ile ilgili olarak… Çin’in bu konuda bir rol oynaması gerekecek, belki bir onay şeklinde, ve bence bunu yapacaklar. Belki bunu yapmaları için onlara gümrük vergilerinde küçük bir indirim ya da başka bir şey verebilirim,” dedi.
Trump, şu anda 5 Nisan olarak belirlenen alıcı bulma süresini uzatmaya açık olduğunu da sözlerine ekledi. Bu süre Ocak ayında zaten uzatılmıştı.
Biden yönetimi daha önce Nisan 2024’te ‘TikTok sat ya da yasakla’ yasası olarak da bilinen ‘Amerikalıları Yabancı Düşman Kontrollü Uygulamalardan Koruma Yasası’nı kabul etmişti. Trump’ın tarihi uzatmasından önce, yasa ByteDance’ın TikTok’taki payını satmak ya da uygulamanın ABD’de yasaklanması riskini almak için 19 Ocak 2025’e kadar süresi olduğu anlamına geliyordu.
Trump kısa bir süre önce ithal otomobil parçaları ve otomobiller için yüzde 25’lik bir gümrük tarifesi açıkladı. Bu da küresel ticaret gerilimlerini önemli ölçüde tırmandırdı. Otomobil ithalatı üzerindeki vergi önümüzdeki haftadan itibaren uygulanacakken, otomobil parçaları üzerindeki tarifeler bu yıl 3 Mayıs itibarıyla başlayacak.
Trump şu ana kadar Çin’den ABD’ye yapılan tüm ithalata yüzde 20 gümrük vergisi uyguladı. Bu oran Şubat ayında açıklanan yüzde 10’luk orandan daha yüksek. Ayrıca Kanada ve Meksika’ya da çoğu ithalat için yüzde 25 gümrük vergisi getirirken AB’yi de yüksek vergilerle tehdit etti. ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisi bu ayın başında yürürlüğe girdi.
TikTok dünya çapında yasak çağrılarıyla karşı karşıya
TikTok, ABD’nin yanı sıra diğer bazı ülkelerde de artan yasak çağrılarıyla uğraşıyor. Hindistan, o dönemde en büyük TikTok pazarı olmasına rağmen, Çin’e ait diğer 58 uygulamayla birlikte Haziran 2020’de uygulamayı yasaklamıştı. Japonya, Avustralya ve Pakistan da uygulamayı yasaklamak ya da kısıtlamak istediklerini belirttiler.
Nisan 2023’te Avustralya, güvenlik endişelerini gerekçe göstererek TikTok’u hükümetin sahip olduğu tüm federal cihazlardan yasakladı. Estonya, İngiltere, AB ve Fransa da aynı şeyi yaptı.
Arnavutluk da geçen yılın sonunda, özellikle gençler arasında olmak üzere ülkedeki şiddet olaylarında uygulamanın oynadığı iddia edilen rol nedeniyle TikTok’a bir yıl boyunca yasak getirdi.
ABD’de TikTok, ABD’li Cumhuriyetçi liderler tarafından Filistin yanlısı içeriklerin yanı sıra anti-semitik ve İsrail karşıtı içerikleri teşvik etmekle suçlandı. Ancak uygulama bu iddiaları reddetti.
/euronews/