🔴 ABD basını Trump hükümetinin ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nda 10 bin civarında olan çalışan sayısını 300’e indirmeyi planladığını yazdı. Sendikalar dava açtı.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Trump hükümetinin, küresel kalkınma ve insani yardım çalışmalarından sorumlu kurumu olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) çalışanlarının sayısını büyük ölçüde azaltmayı planladığı belirtildi.
ABD medyası dünya genelinde 10 binden fazla çalışanı bulunan ajansın personel sayısının 300’e kadar indirileceğini yazdı.
Haberlerde haftasonu itibarıyla USAID’de tasfiye sürecinin başlayacağı belirtilirken, NPR (National Public Radio), ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio‘ya, dünya genelinde kritik görevleri bulunan 600 çalışanın listesi sunulduğunu duyurdu. Haberde Rubio’nun bu listedeki 300 çalışanı ise işten çıkarılmaktan muaf tuttuğu bildirildi.
“Gıda dağıtımını durdurmak zorunda kalacağız”
Amerikan Dış Hizmetler Birliği (AFSA) Başkan Yardımcısı Randy Chester, basına yaptığı açıklamada, “Bir noktada gıda dağıtımını durdurmak zorunda kalacağız çünkü sahada bunu denetleyecek insanımız kalmayacak” ifadelerini kullandı.
USAID, geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruda, Cuma gününden itibaren neredeyse tüm personelin zorunlu izne çıkarılacağını açıklamıştı. Açıklamada çalışanlara 30 gün içinde ülkelerine dönmeleri için süre tanındığı da bildirildi.
Sendikalar kararı yargıya taşıdı
Sendikalar, USAID’nin geniş çaplı işten çıkarmalar sonucu neredeyse tamamen kapatılmasını engellemek amacıyla hukuki süreç başlattı. İki sendika Washington’daki federal mahkemeye başvurarak, ajansın fiili olarak dağıtılmasının durdurulmasını talep etti. Demokrat vekillerden de sendikalara destek geldi. Muhalif politikacılar USAID’nin Kongre onayı olmadan kapatılamayacağını savunuyorlar.
Amerika Kamu Çalışanları Federasyonu da mahkemeden USAID binalarının yeniden açılması, çalışanların görevlerine dönmesi ve ajansa sağlanan fonlarının eskisi gibi sürdürülmesi yönünde karar vermesini talep etti.
Trump ve Musk Ajansa karşı
Trump, ikinci kez Başkanlık koltuğuna oturur oturmaz Ocak ayında USAID bütçesini dondurmuştu. Trump, USAID’yi “radikal çılgınlar tarafından yönetilen ve vergi mükelleflerinin parasını israf eden” bir yapı olarak nitelendiriyor.
Yeni Trump hükümetine dahil olan teknoloji milyarderi iş insanı Elon Musk da USAID’yi hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Musk, ajansı “Amerika’dan nefret eden radikal solcu Marksistlerin yuvası” ve “suç örgütü” olarak tanımlamıştı.
Yoksulluğun azaltılması, demokratik yönetimlerin desteklenmesi, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, eğitim projeleri, gıda güvenliği ve kriz bölgelerinde insani yardımlar sağlanması gibi konulara odaklanan USAID’ın 10 bin civarında çalışanı bulunuyor. Bunların yaklaşık üçte ikisi ABD dışında görev yapıyor. Geçen yıl ajansın küresel kalkınma projelerine 50 milyar dolar (yaklaşık 48 milyar euro) yatırım yaptığı belirtilmişti. ABD, küresel kalkınma yardımlarında en büyük bağışçı ülke konumunda bulunuyor.