Bedri Adanır’ın haberi:
Geçtiğimiz ayın ortalarında İstanbul’un Beyoğlu ilçesindeki Tarlabaşı’nda bir sokakta 23 yaşındaki Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi Tunahan Dursun “İstanbul’da iki sınıf var, İstanbul’da iki aday var” diyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına bağımsız aday olduğunu açıklamıştı.
Dursun “Emekçilerin Tarafındayız” sloganıyla “emekçiler için, ezilenler için düzen partilerine alternatif bir seçenek için” yola çıktıklarını ifade etmişti. Öyle sıradan bir adaylık değil tabi. Tunahan Dursun, adaylığı sonrası yayınladığı broşürde Türkiye siyasetinin yakın dönemini mercek altına alıp çözüm önerileni deklare etmişti.
Broşürde öne çıkan başlıklar şöyle:
“Yerel seçimlere ve sonrasına Cumhur İttifakı’nın krizi damga vuracak”
“Düzen muhalefeti siyasetsizliği şart koşuyor”
“Kazanacak aday dayatması, Erdoğan’a teslimiyetin yolunu döşüyor”
Seçim pusulasında sermayenin hesapları varsa, aynı pusulada emekçilerin bağımsız siyaseti de olmalı”
Tunahan 9 Şubat’ta Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM-Parti) İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adaylarını açıklamasının nerdeyse hemen sonra adaylıktan çekildiğini anlattığı bir video yayınlamıştı. Video sosyal medyada hayli ilgi çekmişti.
Öyle ki hemen iletişime geçip söyleşi yapmak istedim. Videodadan 20’li yaşlarda bir genç olduğu anlaşılıyordu ama 23 yaşında olacağını düşünmemiştim açıkçası. Şaşırtıcı değildi, diyemem ama konuştukça şaşkınlığım geçti. Çünkü karşımda gerçekten bir “komünist” vardı ve hiç de “öcü” değildi; Türkiye’nin kayyım da atanmış olsa, dereceyle öğrenci alan bir üniversitesinde mezuniyetin eşiğinde olan, ayakları yere basan, tarih okuyan, siyasi bir hafızaya sahip, kendini ideolojik ve politik olarak tanımlamış – ayrıştırabilmiş, mülteci çocukları dert edinen, onlara destek sunmaya görev sayan bir genç Tunahan.
“DEM-Parti en büyük işçi partisidir,” diyen Tunahan niçin aday olduğunu, neden adaylıktan çekildiğini, kendisini, ideolojik-politik duruşunu Nûpel okurlarına anlattı.
Tunahan Dursun kimdir? Tunahan Dursun kendini “KÖZ’ün arkasında duran bir komünist” tanımlıyor. Çocukluğundan bu yana hem okula gitmiş hem de çeşitli işlerde çalışmış. Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi’nde oturum hakkı olmayan, dolayısıyla eğitim-öğretim imkânlarından yararlanamayan mültecilerin çocuklarına gönüllü öğretmenlik de yapıyor.