🔴 İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla tetiklenen protestolar kapsamında bugün tüketim boykotu düzenleniyor. İktidar kanadı eylemi “ekonomiye darbe” diye eleştirirken muhalefet Erdoğan’ın geçmiş boykot çağrılarını hatırlattı.
Türkiye’de bugün için, bir günlüğüne tüketimden kaçınmayı öngören genel bir boykot çağrısı yapıldı.
CHP’nin de destek verdiği boykot çağrılarına karşı “ayrıştırıcı” ve “kin ve düşmanlığa tahrik edici” olduğu suçlamasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılırken, bakanlar ve hükümete yakın iş insanlarından peş peşe açıklamalar geldi.
Boykot çağrısı için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “darbe girişimi” dedi.
Yerlikaya, X hesabından, “Şimdi de ‘boykot’ diyorlar. Peki kim, kimi boykot edecek? Milletimiz; kendi esnafını, çiftçisini, yerli ve milli ürünlerini, üreticilerini, öz sanayisini boykot edecek, öyle mi? ‘Demokratik hak’ kalkanı gölgesinde istenen bu mu? Unutulmasın ki, bu çağrı ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir sabotajdır. Bu boykot çağrısı, binlerce insanın ekmeğiyle oynamak demektir! Bu çağrı milli ekonomimize suikasttır! Kendi insanımızın ekmeğini küçültmektir. Ekonomimize bir darbe girişimidir! Oysa biz ‘Boykotla değil, üretimle büyürüz!'” diye yazdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da muhalefeti “ekonomik istikrarı hedef almakla” suçladı, “Hukuk tanımaz siyaset tarzı, tarih önünde ve milletimizin vicdanında karşılığını bulacaktır” dedi.
Erdoğan’ın boykot çağrısı hatırlatıldı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç boykot girişiminin “açıkça hukuka aykırı” olduğunu savunurken Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “Boykot çağrısı yapanlara karşı ticaretinde maddi kaybı olan tazminat davası açabilir” açıklamasını yaptı.
Bolat’ın açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, “İç talebi dengelemek için politika uygulayanlar da ticarette maddi kayba yol açıyor. O politikaları uygulayanlara da dava açılabilir mi?” şeklinde yanıt verdi.
Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetiminde halihazırda, enflasyonu düşürme hedefiyle iç talebi azaltmaya yönelik tedbirler uygulanıyor. Tüketimin kısılmasına yol açan yüksek faiz seviyesi ve emekliler ile asgari ücretlinin maaş artışının enflasyon oranının altında tutulması bu amaca hizmet eden önlemler.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş boykotun soruşturmaya konu edilmesine daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı boykot çağrısını hatırlatarak tepki gösterdi. Baş, “Yarın bu ülkenin milyonlarca yurttaşı hep birlikte satın almama özgürlüğümüzü kullanacağız. Peki İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, Tayyip Erdoğan’ın dahi özgürlük olarak nitelediği boykot çağrısına dönük soruşturma başlatarak ne yapmak, nereye varmak istemektedir?” diye yazdı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de benzer şekilde Erdoğan’ın daha önce yaptığı bir başka açıklamayı hatırlattı. Emir, “Boykot çağrısı suçsa 2008 yılında Erdoğan’ın boykot çağrısına ilişkin de resen soruşturma başlatın da ciğerinizin kaç okka olduğunu görelim” dedi.
İş dünyasının temsilcileri de boykot çağrısına tepki gösterdi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Boykot çağrıları yanlıştır” dediği paylaşımına CHP Genel Başkanı Özgür Özel yanıt verdi. Özel, “Koskoca kurumu düşürdüğün hale bak. Attığın tweet’i yorumlara açacak cesaretin yok, neden, kimden korkuyorsun? Sen sözde gücünü nereden alıyorsun?” diye sordu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç de “Boykot çağrıları yanlıştır. Türkiye’nin yerli ve bağımsız ekonomisinin ürünü ve istihdam kaynağı olan şirketlerine saldırılamaz” yorumunu yaptı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise “Bu ekonomik zorlukta müşterisine hizmet etmeye çalışan esnaf ve sanatkara destek olunmalı ve ticaret durdurulmamalı” dedi.
/Deutsche Welle/