Beş gün sonra yapılan ikinci açıklamada soğukkanlı bir dil ve genel geçer ifadeler tercih edildi. Patronlar, “ülkemize karşı sorumluluğumuzu yerine getirdik” dedi.
Patronlar kulübü TÜSİAD’ın “Sistem çöktü, endişe ve güvenlik ortamı hakim” açıklaması iktidar cephesinde tepkiyle karşılanmış, kısa süre sonra yönetimine soruşturma açılmıştı.
Büyük sermaye, iktidarı ve muhalefeti istediği çizgide tutmak için verdiği mesajların ardından 5 gün boyunca sessizliğe büründü. Bu süreçte TÜSİAD’ın üst düzey toplandığı, bu toplantıya Rahmi Koç ve Bülent Eczacıbaşı gibi isimlerin de katıldığı biliniyor.
Günler süren görüşmelerin ardından TÜSİAD’ın beklenen açıklaması bugün yayımlandı. Patronlar, ses getiren sözleri için “ülkemize karşı sorumluluğumuzdur” ifadelerini kullandı.
Önceki eleştirilerin aksine itidalli bir dilin tercih edildiği kısa açıklamada TÜSİAD’ın “kurum ve kurallara saygı” çerçevesinde hareket ettiği vurgulandı. TÜSİAD’a yönelik tepkiler de “demokrasi kültürünün zenginliği” olarak nitelendi.
TÜSİAD’dan yapılan açıklama şöyle:
“TÜSİAD olarak tüzüğümüzdeki amaçlar doğrultusunda, her zaman ülkemizin kalkınması ve tüm toplumun menfaati hedefiyle, doğru olduğuna inandığımız tespit ve önerilerimizi demokratik kurum ve kurallara saygı ile katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde şeffaflıkla paylaşıyoruz.
Ülkemiz için çalışan, üreten, istihdam sağlayan iş insanları ve sanayicilerin gönüllü birlikteliğini temsil eden TÜSİAD olarak; bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları gündemimize alıyoruz. Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlıyor; uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüz ile ülkemizin yüksek menfaatleri doğrultusunda çalışıyoruz.
Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir.
Ekonomik kalkınmayı ancak insan hakları temelli, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale getirebiliriz. Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur.”
İlk açıklamada ne mesaj verilmişti?
TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras, “Ülke olarak moralimiz bozuk. Güven bunalımı yaşıyoruz” diye başladığı Genel Kurul konuşmasında Kartalkaya’daki otel yangınında 78 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatmış ve “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir” demişti.
Sorumluların görevden alınıp hesap vermesi ve yerlerine “yetkin kişiler” gelmesi çağrısı yapan Aras son haftalarda politik hayatta da “olağanüstü olaylar” yaşandığını söylemişti.
Belediyelere kayyım atanmasına, menajer Ayşe Barım’ın tutuklanmasına, İmamoğlu hakkında başlatılan soruşturmalara, gazetecilerin gözaltına alınmasına ve yeni mezun teğmenlerin ordudan ihracına değinen Aras, “Bu olaylarda suç vardır yoktur diyemeyiz. Ancak çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz” diye konuşmuştu.
Aras’ın konuşmasında öne çıkanlardan biri de “laik eğitim” ve eğitimin tarikatların etki alanı olmaktan çıkarılmasına ilişkin açıklaması olmuştu.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise “Tutuklamalara sürekli yenileri ekleniyor ancak infial yaratan olaylarda suçlular kolayca serbest kalıyor. Suç örgütü kurmak galiba artık şirket kurmaktan daha kolay oldu” demişti.
(solhaber)