Ukrayna: Rusya’nın güneyindeki üç petrol rafinerisini İHA ile vurduk

DünyaGündem

Ukrayna ordusu, Rusya’nın güneyinde bulunan üç petrol rafinerisinin İHA konvoyu ile vurulduğunu açıkladı.

Associated Press’e (AP) isminin açıklanmaması koşuluyla röportaj veren Ukraynalı bir yetkili, Rusya’nın güneyindeki üç petrol rafinerisinin Cuma günü insansız hava aracı (İHA) konvoyu ile vurulduğunu açıkladı.

Saldırının nasıl gerçekleştiğine dair detay paylaşmaktan kaçınan yetkili, Karadeniz önlerindeki operasyonda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ve Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) yer aldığını söyledi.

Yetkili, SBU’ya ait İHA’larla Afipsky, Ilsky ve Krasnodar’daki petrol rafinerilerinin vurulduğunu söyledi. Rusya bu üç rafineri ile Sivastopol’da karargahı bulunan Karadeniz Filosu’ndaki gemilerin enerji ihtiyacını karşılıyordu.

Ayrıca Rusya’nın güneyindeki Yeysk kasabasında, İran menşeli Şahid insansız hava araçlarının depolandığı ve kullanıldığı bir insansız hava aracı tesisinin vurulduğunu belirtti. Bu saldırının bir dizi patlamaya yol açtığı da iddia ediliyor.

Krasnodar bölgesindeki yerel yetkililer, drone saldırıları sonucunda aralarında petrol rafinerisi işçilerinin de bulunduğu dört kişinin yaralandığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın cuma günü yaptığı yazılı açıklamada, hava savunma sistemlerinin 114 Ukrayna İHA’sı düşürdüğü vurgulandı. Kırım ve Karadeniz’de 70, Krasnodar’da 43 ve doğudaki Volgograd’da bir İHA vuruldu.

Ayrıca Rus savaş uçaklarının Cuma günü erken saatlerde Karadeniz’de altı Ukrayna deniz insansız hava aracını da imha ettiğini ve bu olayın son ayların en büyük İHA saldırılarından biri olduğunu söyledi.

Krasnodar Valisi Veniamin Kondratyev, Ukrayna İHA’larının Krasnodar kentindeki bir otobüs terminali yakınında bulunan kazan dairesine de zarar verdiğini ve saldırıdan ötürü bir işçinin öldüğünü söyledi.

Rusya’nın hava savunmasındaki gelişmelere rağmen Ukrayna, düzenlediği İHA saldırılarıyla askeri kaynakları kesintiye uğratma noktasında tehdit oluşturuyor.

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım’ın işgalinden kısa sonra, Donbas’ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtılar ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdular. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden arındırılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Günay Aslan: Yorgun gitar sesleri…
AKP’den CHP’li Bahadır’a düzenlenen saldırı ile ilgili açıklama

Öne Çıkanlar