Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın haftalık protestolarının 30. yıldönümünde yayımladığı açıklamada, Türkiye yetkililerinin Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl protestoya yönelik hukuksuz kısıtlamaları derhal kaldırması ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın orada toplanmalarına izin vermesi gerektiğini belirtti.
Uluslararası Af Örgütü, dünyanın en uzun süreli protestolarından birinin 30. yıldönümüne dikkat çekmek için 27 Mayıs’ta Cumartesi Anneleri’nin gerçekleştirdiği panele katılacak.
Protesto hakkının güçlü küresel sembolü haline geldiler
Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum, “Bugün, Cumartesi Anneleri’nin yılmadan sürdürdüğü hakikat, adalet ve hesap verebilirlik mücadelesinin 30. yıldönümü. Kimi zaman biber gazı, tazyikli su ve diğer türde polis şiddetinin yanı sıra keyfi gözaltılara ve haksız davalara maruz kalmalarına rağmen daima barışçıl bir biçimde toplandılar. Onlarla dayanışma içindeyiz” dedi. Buyum, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumartesi Anneleri, kendilerinin ve destekçilerinin, yetkililerin baskıları karşısında dahi savunmaya devam ettikleri barışçıl protesto hakkının önemini gösteren güçlü bir küresel sembol haline geldi.”
“Cumartesi Anneleri’nin protestosu baskılara, kötü muamele ve yargılamalara rağmen, Türkiye’deki insan hakları savunucularının azim ve kararlılığının sembolüdür” diyen Buyum, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’ndaki protestosuna yönelik hukuksuz kısıtlamaların derhal kaldırılması için dünyanın dört bir yanından yapılan çağrılara katılıyoruz.”
Uluslararası Af Örgütü, yetkililere Galatasaray Meydanı’nı protestoculara açma çağrısı yapan yeni bir acil eylem başlattı. Acil eylemi imzalamak için tıklayın:
İki Anayasa Mahkemesi kararı hâlâ uygulanmıyor
Cumartesi Anneleri/İnsanları, 1980 askeri darbesinden sonra ve 1990’lardaki olağanüstü hâl döneminde gözaltında zorla kaybedilen ve öldürülen yüzlerce kişinin akıbeti ve nerede olduğunun soruşturulması talebiyle Galatasaray Meydanı’ndaki barışçıl toplanmalarına 27 Mayıs 1995’te başladı.
Devletin güvenlik aygıtında ve paramiliter gruplar içinde yer aldığı öne sürülen faillerin çoğu, 30 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle davaların düşmesi sonucu adaletten kaçabildi. Mahkemeye taşınabilen davalarda ise şüpheli failler beraat etti.
Ağustos 2018’den beri Galatasaray Meydanı, erişimi engelleyen metal bariyerlerle çevrili ve silahlı polisler meydanın etrafında gece-gündüz nöbet tutuyor. 2022 ve 2023 yıllarında verilen ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan başvurucuların barışçıl toplanma özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine hükmederek ihlalin tekrarlanmamasını isteyen iki Anayasa Mahkemesi kararı hâlâ uygulanmıyor. Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın bu bağlayıcı kararların ardından, Nisan-Kasım 2023 tarihleri arasında meydanda toplanma girişimleri, güvenlik güçlerinin şiddetli müdahalesiyle karşılaştı ve grup üyeleri gözaltına alındı. Kasım 2023’ten bu yana polis müdahalesi ve gözaltılar sona ermiş olsa da yetkililer, metal polis bariyerlerinin önünde gerçekleştirilen haftalık protestolara katılabilecek kişi sayısını keyfi olarak 10 kişi ile sınırlandırdı.