Ürdün ve Katar: Bölge radikalleşebilir

DünyaGündem

Katar, Ortadoğu’da bir jenerasyonun İsrail-Hamas savaşı nedeniyle radikalleşme tehlikesi altında olduğunu söyledi. Ürdün ise, İsrail’i Ortadoğu’yu uzun süre etkileyecek bir nefret yaratmakla suçladı.

Katar, Ürdün, Filistin ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri, Katar’ın başkentinde düzenlenen Doha Forumu’nda, İsrail-Hamas savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pazar günü Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Sani, Ortadoğu’daki bütün bir jenerasyonun Gazze’deki savaş nedeniyle radikalleşme riski altında bulunduğunu söyledi.

Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için diplomatik çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen El Sani, “Katar devleti olarak ortaklarımızla çabalarımız sürmektedir. Pes etmeyeceğiz” diye konuştu. İsrail’in hava saldırılarının yeni bir ateşkese varılması ihtimalini “küçülttüğünü” kaydeden El Sani, “Biz devam edeceğiz. Hem rehinelerin serbest bırakılması hem de savaşın sona erdirilmesi için çabalayacağız” diye konuştu.

Başbakan El Sani, savaşın sonlandırılması konusunda “her iki tarafta aynı gönüllülüğü” görmediklerini de sözlerine ekledi.

“Bu nefret bölgenin peşini uzun süre bırakmayacak”

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de forumda açıklamalarda bulundu. Safadi, İsrail’in Filistinlileri Gazze’den sürmek için sistematik bir politika izlediğini savundu.

İsrail’i, “Bölgenin peşini uzun süre bırakmayacak miktarda bir nefret” yaratmakla suçlayan Safadi, öte yandan bu nefretin “gelecek nesilleri belirleyeceği” görüşünü de dile getirdi.

Ayman Safadi, Arapların Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile, “İsrail’in işlediği suçların” sona erdirilmesi konusunda büyük bir görüş ayrılığına sahip olduğunu dile getirdi. Batı’nın geleneksel bir müttefiği olan Ürdün’ün Batı Şeria ile sınırı bulunuyor. Ürdün, İsrail’in kurulduğu 1948 yılından itibaren çok sayıda Filistinli’nin yeni evi oldu.

Filistin: ABD sorumlu tutulmalı

Forumda konuşan Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye ise, ABD’nin İsrail’in Gazze’ye saldırılarından ve Filistinlilerin can kayıplarından ötürü sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

İştiyye, uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiği takdirde,İsrail’e yaptırım uygulanması gerektiği görüşünü de dile getirdi.

 

/DW/

İlginizi Çekebilir

Rojava: Uluslararası Koalisyon ve SDG ortak tatbikat gerçekleştirdi
Hak İhlalleri Raporu: 2023 yılında en az 3 bin 301 insanın yaşam hakkı ihlal edildi

Öne Çıkanlar