Rojava Devrimi’nin 11’inci yıldönümüne ilişkin Van’da düzenlenen panelde, devrimin dört parça Kurdistan’da bulunan tüm halklar için önemli bir kazanım olduğu belirtildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Rojava Devrimi’nin 11’inci yıldönümü nedeniyle panel düzenledi. HDP il binası bahçesindeki panele Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
‘DEVRİM HER ALANDA SÜRÜYOR’
Panel öncesi bahçeye “Bijî salvegera şoreşa Rojava” pankartı asılırken, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Panelde konuşa Yazar Heval Dilbahar, Rojava’nın Kürt tarihi açısından önemli bir direnişin göstergesi olduğunu söyleyerek, “Rojava devrimi ile Kürt mücadelesi her anlamda sürüyor. Tüm baskı ve müdahalelere rağmen kadın öncülüğünde Kürtler kapitalist moderniteye karşı direniyor. Baskıcı ve sömürgeci anlayışlara karşı bizler asla baş eğmedik” diye konuştu.
‘ROJAVA DEVRİMİ KÜRT HALKININ KAZANIMDIR’
Lozan Antlaşmasına değinen Dılbahar, “ Birkaç gün sonra Lozan Antlaşmasının 100’üncü yıldönümü. Lozan, halkların yüreğine kara hançer gibi saplanmış durumda. Kasr-ı Şirin anlaşmasıyla birlikte Kürdistan iki, Lozan anlaşmasıyla dört parçaya bölündü. Kürdistan sömürgeci anlayışlar tarafından ise binlerce parçaya bölünmüş durumda. Devrim kolay bir şey değil. Sayın Öcalan 50 yıl önce Rojava devriminin temellerini attı ve bugünkü Rojava devriminin gerçekleştirilme sürecini hazırladı. Rojava devrimi sadece Rojava halkları için değil dört parça Kurdistan’da bulunan tüm halklar için önemli bir kazanımdır” dedi.
‘ROJAVA DEVRİMİ KADIN İNŞASI İLE OLDU’
Yeşil Sol Parti İl Eşbaşkanı Gönül Uzunay da, tarihte birçok devrim gerçekleştiğini belirterek, “Rojava devriminin en önemli boyutu bir taraftan savaş yaşanıyorken, diğer taraftan bir yaşam örülüyordu. Rojava tüm dillerin, kültürlerin bir arada ve kadın özgür kimliğiyle inşa edilen bir devrimdir. Rojava devrimiyle dört parçaya bölünen Kürdistan halkını bir arada yaşatan devrimin adı oldu. Kürt kadınları kadın kimliğiyle direndi. Ekolojik, cinsiyet eşitlikçi paradigmayla yeni bir yaşam örüldü. Rojava devrimi bir iki yıl içinde gerçekleşen bir devrim değildi, onlarca yıldır bu devrimin zemini oluşturuldu” dedi.
/Mezopotamya Ajansı/