Son yirmi yılda elde edilen başarılara rağmen, Dünya Sağlık Örgütü anne ölüm oranlarının yüksek seyretmeye devam etmesinden endişe duyduğunu açıkladı.
Uluslararası yardımlarda (örneğin ABD’den gelen yardımlarda) yapılacak kesintiler daha önce sağlanan ilerlemeleri boşa çıkarabileceği de kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 260 bin kadın doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra hayatını kaybetti.
Her iki dakikada bir kadın, gebelikle ilgili komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.Kanama, tansiyon sorunları ve enfeksiyonlar nedeniyle ilgili sağlık personelinin müdahalesi çoğu zaman yetersiz kalmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Bu ölümlerin çoğunun önlenebilir olduğunu” açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, uluslararası yardım ödemelerindeki azalma, anne ölümleriyle mücadelede kaydedilen ilerlemeyi boşa çıkarma tehlikesi taşıyor.
BM Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkelerin doğum sırasında kadınların hayatta kalmasına yatırım yapmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, Ocak ayında ABD’nin yurt dışındaki tüm yardım programlarını 90 günlük bir inceleme için askıya almıştı. Trump ayrıca yardım kuruluşu USAID’in insani yardım programlarını da kaldırdı .
Dünya çapında diğer hükümetler de insani yardım programlarına yaptıkları ödemeleri kestiler.Tedros, fon kesintilerinin ülkeleri anne, yenidoğan ve çocuk sağlığı için hayati önem taşıyan hizmetlerde kesinti yapmaya zorladığını söyledi. Kesintiler, tesislerin kapanmasına ve sağlık çalışanlarının kaybına yol açarken, hayat kurtarıcı malzeme ve ilaçlara yönelik tedarik zincirlerinin sekteye
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre risk özellikle Afrika’nın bazı bölgelerinde ve genel olarak en yoksul ülkelerde yüksek olmaya devam ediyor. Kadınların durumu hiçbir yerde Nijerya’daki kadar kötü değil. WHO ‘ye göre, 2023 yılında sadece burada yaklaşık 75 bin kadın, çocuklarının doğumu sırasında hayatını kaybetti. Hindistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Pakistan’da da yüksek ölüm sayıları bildirildi. Bu dört ülkenin, küresel vakaların neredeyse yarısını kaydettiği bildiriliyor. 2023 yılında toplam 450 ölümle Avrupa, anne ölüm oranının en düşük olduğu bölgelerin başında geliyor.
Çok sayıda silahlı çatışma ise durumun daha da kötüleşmesine neden oluyor. Dünya Sağlık Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşların yayınladığı rapora göre, etkilenen bölgelerde yetersiz bakım nedeniyle hamile kadınlar ve genç anneler için risk özellikle yüksek.
Uzun vadeli karşılaştırmanın olumlu olmasına rağmen (2000 yılında gebelik nedeniyle dünya çapında ölümlerin sayısının 443.000 olduğu tahmin ediliyordu), WHO, endişe verici bir bölgesel eğilimin ortaya çıktığı konusunda uyardı. Daha önce çok düşük bir anne ölüm oranına sahip olan ABD’de, WHO ‘nün ulusal sağlık otoritelerinin rakamlarıyla uyumlu şekilde artan bir eğilim gözlemlediği belirtildi. Latin Amerika’da son yıllarda pek fazla ilerleme kaydedilemedi.
Raporda, mevcut gelişmenin, WHO ‘nün 2030 yılına kadar anne ölüm oranını 100 bin doğumda 70 ölümün altına düşürme hedefinin açıkça gerisinde kaldığı belirtildi. WHO, kadınların sağlık riskleri konusunda daha iyi eğitilmesi, sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşılması ve uzman personel maliyetlerinin düşürülmemesi çağrısında bulundu.7 Nisan Dünya Sağlık Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün 1948’de kuruluşunu anmaktadır. Bu yıl, çalışmanın odak noktası anne ve yeni doğan bebeğin sağlı olacak.
/ARD/