70 ülkeden 133 kardinal, 1,4 milyar nüfuslu Katolik Kilisesi için yeni bir lider seçene kadar dış dünyadan tecrit edilecek, cep telefonlarını teslim edecek ve Vatikan çevresindeki cep telefonu bağlantıları, tüm iletişimlerini engelleyecek şekilde kesilecek.
Papa Francis, daha önce hiç kardinali olmamış Moğolistan, İsveç ve Tonga gibi ülkelerden birçok papazı kendi imajına uygun olarak seçerek 108 tanesinin adını verdi.
Kardinaller, inancın 2 bin yıllık tarihinde coğrafi olarak en çeşitli konklavı açmak üzere bugün bir araya geliyor.
Geçtiğimiz günlerde vefat eden Papa Francis’in 120 kişiden oluşan olağan sınırı aşma ve küresel güneyden – genellikle daha düşük ekonomik güce sahip marjinal ülkelerden – daha genç kişileri konklava dahil etme kararı, her zaman gizem ve gerilim dolu olan bir sürece alışılmadık derecede belirsizlik kattı.
Birçoğu geçen haftaya kadar birbirleriyle tanışmamıştı ve birbirlerini tanımak için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarından yakınarak, bir kardinalin 267’nci papa olmak için gerekli olan üçte iki çoğunluğu ya da 89 oyu elde etmesinin ne kadar sürebileceğine dair soruları gündeme getirdi.
Son bir ayin, sonra ‘hepsi dışarı’
Konklav süreci Aziz Petrus Bazilikası’nda saat 10: 00’da düzenlenen bir ayinle başlıyor. Kardinaller Koleji dekanı Giovanni Battista Re’nin başkanlık edeceği ayin, kardinallerin yeni ve değerli bir çoban seçmek üzere bilgelik, öğüt ve anlayış bulmaları için bir dua niteliği taşıyor.
Kardinaller saat 16:30’da Sistine Şapeli’ne ciddiyetle yürüyecek, meditatif “Azizler Litanyası” ve Latince “Veni Creator” ilahisini söyleyerek azizlere ve Kutsal Ruh’a bir papa seçmelerine yardım etmeleri için yalvaracaklar.
Oraya vardıklarında, gerçekleşmek üzere olan şey hakkında gizliliği koruyacaklarına ve dışarıdan gelenlerin oylamalarını etkilemesine “herhangi bir müdahale, muhalefet veya başka herhangi bir müdahale biçimine” izin vermeyeceklerine söz veriyorlar.
Daha sonra papalık evinin emekli vaizi Kardinal Raniero Cantalamessa bir meditasyon yapar. Papalık ayin törenlerinin yöneticisi Başpiskopos Diego Ravelli, Latince “Herkes dışarı” anlamına gelen “Extra omnes” diye seslenir.
Oy verme hakkına sahip olmayanlar ayrılır ve şapelin kapıları kapanarak çalışmaların başlamasına izin verilir.
İlk oylamanın çarşamba akşamına (bugün) kadar yapılması bekleniyor. Vatikan, kazanan çıkmadığı takdirde Sistine Şapeli’nin bacasından akşam saat 19:00 sıralarında (TSİ 20:00) siyah duman çıkmasının beklenebileceğini belirtti.
Oyların kullanılması
Oylama süreci kilise yasaları tarafından dikte edilen katı bir prosedürü takip eder.
Her kardinal kendi seçimini “Eligo in summen pontificem” – “Yüce Papa olarak seçiyorum” cümlesiyle bir kağıda yazar.
Sunağa teker teker yaklaşırlar ve şöyle derler: “Yargıcım olacak Rab Mesih’i şahidim olarak çağırıyorum, oyum Tanrı’nın huzurunda seçilmesi gerektiğini düşündüğüm kişiye verilmiştir.”
Katlanmış oy pusulaları oval gümüş ve altın bir küpün içine atıldıktan sonra, oy pusulaları üç farklı “denetçi” tarafından teker teker açılır, bunlar rastgele seçilen kardinallerdir ve isimleri yazıp yüksek sesle okurlar.
Denetçi her bir ismi okurken, her bir oy pusulasını “Eligo” kelimesinin içinden bir iğne ile deler ve iplikle bağlayarak düğüm atar. Oy pusulaları daha sonra bir kenara bırakılır ve kazananın olmadığına işaret etmek için siyah duman ya da yeni bir Papa’nın seçildiğini duyurmak için beyaz duman üretmek üzere bir kimyasalla birlikte şapel sobasında yakılır.
Perşembe gününden itibaren, bir kazanan çıkana kadar sabah ve öğleden sonra olmak üzere en fazla iki oylama yapılabilecek.
Kardinaller bu hafta kısa bir konklav beklediklerini söyleseler de, muhtemelen en az birkaç tur oylama yapılacak.
Geçtiğimiz yüzyılda bir papa bulmak için üç ila sekiz oylama yapılmıştı. John Paul I – 1978’de 33 gün boyunca hüküm süren papa – üçüncü oylamada seçilmişti. Halefi John Paul II için sekiz oylama gerekti. Francis ise 2013 yılında beşinci oylamada seçilmişti.
/euronews/