YSP’li Ceylan Akça Cupolo, gazetecilere yönelik hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı

GündemPolitika

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, gazetecilere yönelik hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun önergesi şu şekilde:

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 03 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı “2023 Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre;

“Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi” ifadeleri ve takip eden veriler yer almaktadır; sadece Eylül ayında 12 gazetecinin gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan 4’ü tutuklanmış, 7 gazeteciye hapis cezası verilmiş, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirilmiştir.

Rapora ek olarak Türkiye;

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı “2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165 nci sırada ve “vahim” kategorisinde,

Freedom House tarafından yayınlanan “2022 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu”nda 210 ülke ve bölgenin karşılaştırıldığı raporda 32 puanla “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde,

İfade ve haber alma özgürlüklerini mercek altına alan Madde 19’un (Article 19) “2023 Küresel İfade Raporu”na göre 161 ülke içinde 140 ıncı sırada ve “krizli” kategorisinde bulunmaktadır.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na bir dilekçe veren YSP’li vekil dilekçesinde şöyle dedi:

Demokratik, adil, açık toplumların gereği ve dahası denge-denetleme kuvveti olan basın ve ifade özgürlüklerine ilişkin ihlal haberlerine her gün bir yenisi eklenirken 03.10.2023 tarihinde Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) yayınladığı “2023 Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nda “Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi. Düşünce ve ifade özgürlüğü alanında yine ihlale maruz kalanların başını gazeteciler çekti. Haklarında soruşturmalar başlatıldı, davalar açıldı, cezalar verildi. Bu ay içerisinde çok sayıda gazeteci yine mahkeme kapılarındaydı. Süren yargılamalarla gazeteciler yaptıkları iş, gösterdikleri çaba nedeniyle mahkeme kapılarında süründürüldü” denmekte ve takip eden sayfalarda buna ilişkin veriler yer almaktadır.

Siyasi müdahaleleri ve gazetecilere yönelik baskı ile saldırıları kayıt altına alan söz konusu raporun İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafınca incelenerek gerekli girişimlerde bulunması hususunda gereğini arz ederim.

İlginizi Çekebilir

Azerbaycan, Türkiye şartı nedeniyle İspanya’daki görüşmeye katılmama kararı aldı
Freedom House’un ‘İnternette Özgürlükler Raporu’: Türkiye’de son 10 yılda büyük gerileme yaşandı

Öne Çıkanlar