“Rusya 15 tümen hazırlıyor. Yaklaşık 100.000-150.000 asker Belarus yönünde durumu daha da kötüleştirmek için eğitiliyor,” dedi. “Ukrayna’ya saldırıp saldırmayacaklarından emin değilim ama saldıracaklar. Belki Ukrayna, belki Polonya, belki de Baltık ülkeleri.”
Ukrayna Cumhurbaşkanı, AB liderlerinin ABD’nin tepkisi ve bir saldırı durumunda olası desteği konusunda “çok endişeli” olduklarını söyledi.
“Avrupa’daki herkes endişeli. Avrupalılar çok endişeli. ABD’nin desteğinden yoksun kalacaklarından korkuyorlar.”
Zelenskiy, “Şimdiden gördüğümüz şey, Avrupa’nın Ukrayna etrafındaki bu birliği daha da güçlendireceği, çünkü bu onların koruması. Sıranın kendilerinde olduğunu her geçen gün daha iyi anlıyorlar. Uzak bir gelecekte değil, ama bir sonraki gelecekte,” diye belirtti.
‘Askeri tatbikat’ bahanesi
Bu hafta başında Danimarka Savunma İstihbarat Servisi de benzer bir uyarıda bulunarak Moskova’nın “NATO’yu askeri açıdan zayıflamış ya da siyasi açıdan bölünmüş olarak algılaması halinde” Rusya’nın beş yıl içinde Avrupa’da geniş çaplı bir savaş başlatma fırsatı bulabileceğini söyledi.
2022 yılının başlarında Rusya, Belarus’u Ukrayna’yı geniş çaplı işgali için bir fırlatma rampası olarak kullandı. Bunun öncesinde Minsk, Rus silahlı kuvvetlerinin haftalar süren “askeri tatbikatlar” yapmasına izin verdi ki bu tatbikatlar planlanan işgal için bir paravandı.
24 Şubat’ta Rus birlikleri Belarus’tan Ukrayna’ya geçerek kısa süre içinde Kiev’in kuzey kesimlerini ve Çernihiv bölgesini işgal etti. Rus kuvvetleri Belarus’tan Kiev’in uydu kentleri Bucha, Irpin ve Hostomel’e girerek Mart sonuna kadar bölgeyi işgal etti.
NATO’nun tahminlerine göre Belarus’tan Ukrayna’ya giren saldırı gücünde 30.000 kadar Rus askeri bulunuyordu.
Geçtiğimiz Aralık ayında Putin’in müttefiki Aleksandr Lukaşenko ülkesinin düzinelerce Rus nükleer silahına ev sahipliği yaptığını ve Moskova’nın en yeni hipersonik balistik füzesinin planlanan konuşlandırılması için tesisler hazırlayacağını söyledi.
Lukaşenko’nun açıklamaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’nın en yakın müttefiki olan Belarus’a, herhangi bir saldırıyı püskürtmek için nükleer silahların kullanılması da dahil olmak üzere güvenlik garantileri veren bir anlaşma imzalamasının ardından geldi.
Anlaşma, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batı ile yaşanan gerilimin ortasında, Moskova’nın Belarus’u ilk kez Rus atom şemsiyesi altına alan nükleer doktrinini revize etmesinin ardından geldi.
/euronews/