🔴 Rojhılat (Doğu Kürdistan) ve İran’dan 229 avukat ve hukukçu, üç kadın aktiviste verilen idam cezasının iptal edilmesini ve davalarının yeniden gözden geçirilmesini talep etti…
Avukatlar, İran Yargı Erki Başkanı Gulamhüseyin Muhsini Ejei’ye hitaben yazdıkları ve dün kamuoyuyla paylaştıkları mektupta, Pexşan Azizi, Varişe Muradi ve Şerife Muhammedi hakkında verilen idam cezasına karşı çıktıklarını belirtti.
“Yargılama hukuksuz, avukatlara erişim engellendi”
Mektupta, söz konusu üç aktivistin yargı sürecinde ciddi hukuksuzluklar yaşandığı vurgulandı.
Avukatlara göre, dava dosyalarında birçok eksiklik ve adaletsizlik bulunuyor.
Ayrıca, yargılama sırasında sanıkların avukatlarına erişiminin engellendiği ve mahkemelerin tarafsızlık ilkesine uymadığı ifade edildi.
“Toplumda güvensizlik ve kaygı artacak”
Avukatlar, idam cezalarının infaz edilmesinin ağır sonuçlar doğuracağını belirterek, bunun toplumda daha fazla güvensizlik ve korku yaratacağını vurguladı.
Mektubu imzalayan hukukçular, Pexşan Azizi, Varişe Muradi ve Şerife Muhammedi için verilen idam cezalarının iptal edilmesini, davalarının adil bir şekilde yeniden değerlendirilmesini ve sanıkların tekrar yargılanmasını talep etti.
Söz konusu mektubun, bugün İran Yargı Erki Başkanlığı’na resmen iletilmesi bekleniyor.
Pexşan Azizi
1984 yılında Mahabad’da doğan Pexşan Azizi, Tebriz ve Tahran üniversitelerinde sosyal yardım alanında eğitim aldı.
4 Ağustos 2023’te Tahran’da ailesiyle birlikte bulunduğu sırada İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.
11 Aralık 2023’te tutuklanan Azizi, Evin Hapishanesi’ne nakledildi.
Hapishaneden yazdığı mektuplarda gözaltı sürecinde ağır işkenceye maruz kaldığını anlatan Azizi’nin “hukuki temsiliyet”, “adil yargılanma hakkı” gibi temel haklarından mahrum bırakıldığını söyledi.
16 Kasım 2009’da Tahran’da yaşayan Kürt öğrencilerin idamlara karşı düzenlediği protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Azizi, 4 ay tutuklu kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.
Tahliyesinin ardından, Kürt kadınlarının yaşamlarını araştıran Azizi, son olarak Evin Hapishanesi’nden yazdığı mektupta yaşadığı işkenceleri kamuoyuna duyurmuş ve mücadeleyi büyütme çağrısında bulunmuştu.
Pexşan Azizi, IŞİD’in saldırılarının ardından Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da ziyaretlerde bulunmuş, mülteci kamplarında sosyal yardım çalışmaları yaparak özellikle kadın ve çocuklara destek sağlamıştı.
Birçok uluslararası yardım kuruluşu, İran yargısına gönderdikleri ortak mektupla Pexşan Azizi’nin insani yardım çalışmaları yaptığını teyit etti.
Azizi 2023 yılında Tahran Devrim Mahkemesi tarafından “İran hükümetine karşı silahlı faaliyetlerde bulunmak” iddiasıyla cezasına çarptırıldı.
Varişe Muradi
Varişe Muradi, kadın hakları aktivisti ve “Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Derneği (KJAR) üyesi olduğu” gerekçesi ile 1 Ağustos 2023’te Sine’den Kirmaşan’a giderken yolda İran güvenlik güçleri tarafından kaçırıldı.
Ağustos ayı sonunda Sine İstihbarat Dairesi gözaltı merkezinden Tahran’daki Evin Cezaevi’ne nakledildi.
Aslen Sineli olan Varişe Muradi, Ocak 2024’te Tahran Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle “muhalif bir gruba üye olduğu” gerkçesi ile “silahlı isyan” suçlamasıyla Tahran Devrim Mahkemesi’nde yargılandı.
İran insan hakları aktivistlerine göre, Muradi Sine’deki İstihbarat Dairesi’ne bağlı gözaltı merkezinde ve Evin Cezaevi’ndeki 209 no’lu koğuşunda tek kişilik hücrede kaldı ve burada ağır işkencelere maruz kaldı.
Şerife Muhammedi
45 yaşındaki işçi hakları aktivisti Şerife Muhammedi, Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Miyane kentinde doğru.
Raşt’ta ikamet eden Muhammedi 5 Aralık 2023’te tutuklandı.
Muhammedi, uzun süre hücre hapsinde tutuldu, telefon görüşmeleri ve ziyaret hakkı engellendi.
İran İnsan Hakları Ağı’na göre, İran güvenlik güçleri, zorla itiraf alabilmek için kendisine ağır fiziksel ve psikolojik işkenceler uyguladı.
Raşt Devrim Mahkemesi 13 Şubat 2025’te Muhammedi hakkında yeniden idam kararı verdi.
Muhammedi’ye daha önce Raşt Devrim Mahkemesi 1. Şubesi tarafından verilen idam cezası, İran Yüksek Mahkemesi tarafından 12 Ekim 2024’te bozulmuş ve dosya eşdeğer bir mahkemeye sevk edilmişti.
Şerife Muhammedi, 14 Kasım 2024’te yeniden yargılanmıştı.
/rd/