70 yıl süren bir ayrılığın ardından, 98 yaşındaki Şazeman ve 75 yaşındaki kızı Halime yeniden bir araya geldi. Bu buluşma, tarihin en uzun aile ayrılıklarından biri olarak kayıtlara geçti.
Erbil’in Xelifan ilçesinde yaşayan 98 yaşındaki Şazeman nine, 70 yıl sonra Rojhilat’ın Mahabad kentinde yaşayan 75 yaşındaki kızı Halime Seyid Xidir’a kavuştu.
Bu duygusal buluşmanın hikayesi, “Sinawe Köyü” adlı bir Instagram hesabında başladı. Ağa Sinaweyi ile Halime’nin torunu, bu uzun ayrılığın sona ermesinde kilit rol oynadı.
Halime Seyid Xidir’ın akrabası Ağa Sinaweyi, herşeyin bir Instagram mesajı ile başladığını anlattı:
“Gece saat 12:00’de Instagram’dan bir mesaj aldım. Mesajı gönderenin Halime teysenin torunu olduğunu bilmiyordum. Kendisiyle konuşabileceğimi söyledim. O an işte olduğunu ve beni sonra arayacağını belirtti. Sonraki gün sabah aradı ve Halime teyze bizzat kamerada konuştu. Bu görüşmenin ardından Soran’a yani Halime’nin ablası Sebiye’nin evine gittim. Onlara ‘Halime yaşıyor’ dedim. Bana inanmadılar ve ‘hayır, ölmüş’ dediler. Ben de hayatta olduğunu ve onu bulduğumu anlattı.”
Bu temasın ardından 98 yaşındaki Şazeman nine, Mahabad’a giderek kızı Halime’ye kavuştu. Anne-kızın 70 yıl sonra gelen kavuşması herkesi mutlu etti.
Şu anda aile, kopan bağları yeniden kurmak ve Halime’nin doğduğu topraklarına geri dönebilmesi için yoğun bir çaba içinde. Anne ve Halime’nin kız kardeşleri, adeta yeniden doğmuş gibi hissediyor.
Halime’nin ablası, Sebiye Seyid Xidir gözyaşları içinde, “Sanki hepimiz yeni doğmuş gibiyiz. Kardeşlerimi unutmuştum, ama Halime’yi hiç unutmadım, onu hep hatırladım. ‘Öldü, artık yok’ diyorlardı” diye konuştu.
Ayrılığın hikayesi: Erbil’den Mahabad’a
Halime Seyid Xidir, Erbil’in Halifan ilçesine bağlı Sinawe köyünden bir aileden. Çocukken babasını kaybedince annesi Şazeman tekrar evleniyor.
Yedi yıl boyunca kardeşiyle Rewanduz’da yaşayan Halime, o yıllarda Mahabadlı bir gence aşık oluyor. Ailesinin rızası olmadan evlenen Halime, eşi ile birlikte Mahabad’a gidiyor. O günden sonra bir daha kendisinden haber alınamıyor.
Tam 62 yıl yaşadığı Mahabad’da Irak vatandaşlık belgesi olmadığı için İran hükümeti tarafından da kendisine vatandaşlık verilmiyor. Ancak aile kayıtlarında adı yer alıyor.
Halime yeğeni Mustafa Muhammed, teyzesinin tekrar Kürdistan Bölgesi’ne dönüp kardeşlerine kavuşması için yetkililere çağrıda çağrıda bulundu.
Muhammed, “bir destek verin. 62 yıl sonra teyzem geri dönmek istiyor ama ne bir belgesi ne de kimliği var. Kendisine kimlik verilmesini istiyoruz ki geri dönebilsin ve rahatça seyahat edebilsin” dedi.
/Rudaw/