Behice Feride Demir: Qazi’nin Tebriz Ziyareti

Yazarlar

Kurdistan tarihinde iyi şeyler yapıp az bahsi edilen liderlerden biridir Qazi Mihemed. Narin, karizmatik, sakin ve bilincini dönemiyle buluşturan bir profil bırakmıştır ardında. İnsanların duruşları, bakışları onların fikri yapılarını ne kadar yansıtır bilinmez ama Qazi’nin alimlikle akıl arasındaki reel politiği dönemine göre birleştirme isteği takdir edilesidir. Hatta Kürtlere inanç pazarlayan Şii ve Kemalist dinciliğe karşı iyi bir referansta kaynağıdır. 

Liderler, toplumunun bağrından çıkar ama toplumunu da değiştirerek kendi özgünlüğünü de ispat ederler. Asya ve Avrupa kült lider konusunda yarış halinde olsa da Avrupa, siyaset tarihi üzerinden lider üretme kapasitesiyle tarihin insiyatifini kendi lehine sürdürmede daha başarılıdır.  Kurdistan’daki lider profili Asya ve Avrupa aralığında görünsede  zamanla, kendine özgü ürettiği karmaşık ve trajedik krizlerle bir nevi bölgesel liderlikler seviyesinde bir rota tutturmuştur. Ve bu rota devamlılıktan ziyade dinamiklere dayanarak gelişmiştir. Bu yüzden Qazi Mihemed’in alimlikle akılcıllığın dengelendiği bir lider örneği olarak cumhuriyetler çağındaki  başarılı Kürt kamusunu sembolize ettiğini söylemekte abartı olmasa gerek. 

Elbette her devir kendine özgü pek çok durumu kapsar. Ancak devletler arası risk aralığında kurumsal başarıya imza atmakta pek çok Kürd lidere de nasip olmamıştır. Bugün için bile Kürt organizasyonlarının Kürt kamusu oluşturmadaki yavaşlığı, dağınıklığı ve belirsizliği göz önüne alındığında Qazi ve arkadaşlarının cumhuriyet girişimleri hala büyüklüğünü korumaktadır.

 Geçtiğimiz hafta içinde Baas News, Qazi Mihemed’in Tebriz’e yaptığı resmi bir ziyaretin görüntülerini okuyucularıyla paylaştı. Görüntüler Kürt tarihine dair önemli ve yeni bilgiler içermektedir. Modern Kurdistan Cumhuriyetinin genç lideri, komşusu batı Azerbaycan’a resmi bir ziyarette bulunuyor. Ziyaret diplomatik nüans ve nümayişlere sahne olmaktadır. İki komşu milletin 1946 yılında sahip olduğu siyasal kabulleri bugünle kıyaslayınca Qazi ve Cumhuriyetinin raperindeki ana motivasyon olduğunu fark etmemek mümkün değil. 

Rojhılat Raperini üçüncü ayını geride bırakırken Qazi Mihemed’in kullandığı bayrak Erbil kalesinden, Qamışlo’dan Rojhılat’a doğru herşeye rağmen dalgalanmaya devam ediyor. Bayrakların yönlerini, yansımalarını küçümsememek gerekir. Ulusların ruhunu temsil ederler, hayalleri birleştirmekte çok cevaller. Ve başarılı liderlerin uslarını taşıtırlar. Tıpkı Azeri sunucunun dediği gibi:

Qazi Mihemed’in adı Kürd halki için azadlık ve milli istiklalinin yek mubarizesinin remzidir. Bu şexis Kurdistan… en sevdiği ve muhterem saydığı bir simadır. Qazi ile görüş büyük ve kudretli bir halk nümayişine çevrildi. 1946 yılında Kurd halkının nümayendeleri Tebriz’e geldiler. Kurdistan in demokrat adamı Qazi Mihemed …..….Qazi Mihemed İran Azerbaycanı ile karşılıklı yardım ve dostluk muahedenamesi imzaladıktan sonra öz vatanında demokratik değişimler etmek için Kurdistan’a kaydı…

Not: bazı yerler tam anlaşılmadığı için boş bırakılmıştır…

İlginizi Çekebilir

Suna Arev: Oyy dedim sülünler duvarlarda kaldı
Sibel Özbudun: “Tecavüzcü Sensin!”

Öne Çıkanlar