Emine Şenyaşar’ın ‘Adalet’ mücadelesi 5 yıldır sürüyor

GenelGündem
Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine dönük saldırınsın üzerinden 5 yıl geçti.
Mezopotamya Ajansı‘ndan Emrullah Acar‘ın haberi:
24 Haziran 2018 genel seçimlerinden 10 gün önce ilçedeki işyerlerini ziyaret eden AKP’liler, tartıştıkları Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar’a işlettikleri dükkanda saldırarak, sopa, bıçak ve silahla ağır yaraladı. Saldırı, yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde de devam etti. İş yerinde kim tarafından ateşlendiği belirlenemeyen bir mermiyle yaralanan Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız, hastanede yaşamını yitirdi. Bu esnada hastanede bulunan Yıldız’ın yakınları, tedavi altında olan Şenyaşar kardeşlere hastane personellerinin önünde saldırdı, Celal ve Adil Şenyaşar yüzlerce kamu kamu çalışanının gözleri önünde katledildi.
Çocuklarının vurulduğunu duyan baba Hacı Esvet ve anne Emine Şenyaşar hastaneye koştu. Hastanenin acil girişinde Yıldız’ın yakınlarıyla karşılaşan baba Şenyaşar, eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde linç edilerek, katledildi.
GÖZ GÖRE GÖRE KATLİAM! 
Hastaneye yaralı olarak kaldırılan Ferit ve Mehmet Şenyaşar kardeşler ise sağlık çalışanları tarafından hastaneden kaçırılarak kurtarıldı. Yaralıları taşıyan ambulans daha hastane bahçesindeyken tekerlekleri patlatıldı, camları kırıldı. Hastanede yaşanan linç ve ölümler esnasında Urfa Valisi Abdullah Erin, Suruç Kaymakamı Tarık Açıkgöz ile dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba hastane bahçesinde bulunuyordu. Hastanedeki devlet erkanı ve üst düzey güvenlik durumuna rağmen, hastanedeki kamera kayıtlarının çalındığı iddia edildi. Hastanede “sarı alanda” linç edilen Esvet Şenyaşar’ın duvarlara bulaşan kanı da boyanarak yok edildi.
YARALI HALDE TUTUKLANDI
Babası ve iki kardeşini kaybeden Fadıl Şenyaşar olaydan 3 gün sonra savcılık talimatıyla Amed’te tedavi gördüğü hastaneden taburcu edilerek, gözaltına alındı. Urfa Adliyesi’ne getirilen Fadıl Şenyaşar, kafası ve boğazı sargı içinde çıkarıldığı savcılıkta babası ve kardeşlerinin yaşamını yitirdiğini öğrendi. Mahkemece tutuklanarak, Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi’ne götürülen Şenyaşar, daha sonra Elazığ Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Şenyaşar, yaklaşık 5 yıldır burada tek kişilik hücrede tutuluyor.
DAVA SÜRECİ
Şenyaşar ailesinin maruz kaldığı katliama dair dava dosyaları, olay aynı gün yaşanmasına rağmen “işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrıldı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu.
“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında Hacı Esvet ve Adil Şenyaşar’ı katletmekten, Ferit ve Mehmet Şenyaşar’ı ise yaralamaktan hapis cezası talep edildi. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 1 Şubat’ta verdiği ara karar ile “Hastane” ve “İşyeri” dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise, 15 Mart’ı duruşma günü olarak belirledi ancak Mereş merkezli depremlerden dolayı duruşma görülmeden 12 Mayıs’a ertelendi. 12 Mayıs’ta görülen duruşmada ise mahkeme heyeti, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın “Kuvvetli suç şüphesi”, Celal Yıldız ve Mikail Şimşek için ise “Delillerin toplanmaması” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşma tarihini 18 Temmuz olarak belirledi.
ŞENYAŞAR AİLESİ YARGILANIYOR!
Saldırıda 2 oğlunu ve eşini kaybeden Emine ve yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar, Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması, katliama karışan ve göz yuman kişilerin yargılanması talebiyle 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı. İki kişi olarak başlattıkları Adalet Nöbeti, kısa sürede büyüdü, emsalsiz bir direnişe döndü. Adalet talep edenler tarafından bir sembol haline dönüşen Emine Şenyaşar hakkında nöbet esnasında sarf ettiği sözler gerekçe gösterilerek, “Hakaret” suçlamasıyla 31 farklı soruşturma açıldı, bunlardan 10’u davaya dönüştü. Birçok mevsimsel zorluk ve sağlık sorunlarına rağmen eylemlerini kesintisiz sürdüren aile, birçok kez “gerekçe” gösterilmeden gözaltına alındı, pankartlarına el konuldu, para cezası ile cezalandırıldı. Aradan geçen 5 yılda adalet sağlanmadığı için eşi ve çocuklarının taziyesini kurmayan ve yas tutmayan Emine Şenyaşar’ın tek talebi adalet. Bütün engellemelere rağmen 812 gündür Adalet Nöbeti eylemini sürdüren aile, katliamın yıldönümü olan 14 Haziran’ı bir kez daha adliye binası önünde karşılamaya hazırlanıyor.

İlginizi Çekebilir

Kalçık: Van Gölü’ne saniyede bin 800 litre kanalizasyon suyu akıtılıyor
İş Cinayeti: Düzce’de elektrik akımına kapılan İsmail Kaynak isimli işçi hayatını kaybetti

Öne Çıkanlar