Diyarbakır’da Unesco Dünya Mirası listesindeki alanı moloz döküp şantiyeye çevirdiler

ÇevreGündem

Diyarbakır’da Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri’ne hem moloz döktüler hem de kaçak yapılaşma başlattılar. Kayyım belediyesi ise süreci izlemekle yetindi.

Diyarbakır’ın tarihi surları ile birlikte, 2015 yılında Türkiye’nin 14’üncü miras alanı olarak Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Hevsel Bahçeleri’nin Dicle Nehri kıyısı, dökülen molozlar nedeniyle adeta çöplüğe dönüştü.

Kayyım belediyesinin denetimsizliğine sığınan kimliği belirsiz kişi ya da kişler, gece saatlerinde döktükleri molozlarla çevreye zarar veriyor. Bölge aynı zamanda çok sayıda hayvan ve kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar ise yapılaşma ve moloz dökümü devam ederse bölgenin canlıların yaşam alanı olmaktan çıkacağı konusunda uyarıyor.

‘UNESCO listeden çıkartabilir’
Amida Haber’de yer alan habere göre yaşanan sorunlar devam ettiği takdirde Unesco’nun bu alanı listeden çıkarma durumunun gerçekleşebileceğinden söz ediliyor. Konuya dair görüş belirten Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bölgenin bir çok kuş ve balık türüne ev sahipliği yaptığına dikkat çekerken, aynı zamanda Unesco’nun böylesi örneklerde listeden çıkarma hakkını kullanabileceği konusunda da uyarılarda bulunuyor.

Kılıç, “Hafriyat ve moloz yığınları buranın doğal yapısını, burada yaşayan ve üreyen canlıları olumsuz etkilemektedir. Çünkü nehir yatağında onlarca balık ve diğer canlı türleri var. Yaşam alanları bozuluyor. Onlarca yılda o kıyı şeridi oluşuyor. Canlılar oradaki uyuma bağlı yaşıyorlar, yavruları ve yuvaları var. Müdahale yanlıştır. En azından şehre yakın bir bölgede bu çalışmayı yapmak parmağımızı göze batırmaktır. Eğer bu çalışmalar genişlerse, UNESCO listesinden çıkma durumunda bile kalabiliriz. Bu büyük tehlikedir. Valiliğe, belediyelere ve bizlere büyük görev düşüyor. İki kişinin menfaatinden dolayı bize emanet edilen Hevsel Bahçeleri’ne ve Dicle Nehri’ne sahip çıkmamız ve korumamız lazım. Dicle ve Hevsel bu kentin vitrini. Koruyamazsak biyo çeşitlilik yok olur. Burada örnek olursak çevredeki diğer illere de örnek oluruz. Kesinlikle tedbirler sıkılaştırılmalı. Hevsel alanı korunmalıdır” dedi.

Hevsel Bahçeleri ve On Gözlü Köprü etrafındaki kaçak yapılaşma örnekleri
Belediye kaçak kafelere göz yumuyor
UNESCO listesine giren Hevsel Bahçeleri ve On Gözlü Köprü etrafındaki kaçak yapılaşma nedeniyle adeta işgal edilen arazide birçok kaçak kafe yer alıyor. Bunlar için yapılan inşaatların ve yapılaşmanın denetimsizliğine tepki gösteren yurttaşlar yapılan kaçak yapıların üzerinde Sur’da yer alan tarihi evlerin boyalarıyla benzer taşların yer aldığını belirtiyor.

“Nehir kıyısı her geçen gün işgal ediliyor ancak kurumlar bunu izliyor. Tarihi On Gözlü Köprü’yü geçtikten sonra kaçak kafeler yapılıyor. Ancak hiçbir kurum bunlara müdahale etmiyor. Bazı kafelerde kullanılan taşların üzerinde eski Sur evlerinin boyaları mevcut” diyen vatandaşlar, kaçak yapılaşmaya ve moloz dökülmesine karşı yetkilileri göreve çağırıyor.

Kaynak: Mezopotamya

İlginizi Çekebilir

Tunceli Cemevi’nin tartışmalı Genel Kurul’u mahkemeye taşınıyor
DEM Parti adaylarını tanıttı

Öne Çıkanlar