Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde Başkan Mike Johnson, Senato’dan geçen Ukrayna’ya yardım paketini engelledi.
Kasım ayındaki seçimlerde aday olması beklenen eski Başkan Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Johnson, yardım paketiyle ilgili yasa tasarısını oylamak için gündeme bile almayacağını bildirdi.
Johnson, basının “Tasarıyı oylamak için gündeme alacak mısınız?” sorusu üzerine, “Kesinlikle yapmayacağım.” yanıtını verdi.
ABD Başkanı Joe Biden, yardım paketiyle ilgili tasarının geçmesinin “Rus diktatör” Vladimir Putin’e karşı çıkmak için hayati önem taşıdığını söylemişti.
Senato, uzun tartışmaların ardından dün Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a 95,3 milyar dolarlık yardım paketini onayladı. Verilecek miktarın 60 milyar dolarının Ukrayna’ya, 14,1 milyar dolarının ise İsrail’e ayrılması planlanıyor.
Geriye kalan miktarın 9,2 milyar dolarlık kısmının Gazze, Batı Şeria ve Ukrayna’daki sivillere insani yardım için paylaştırılması ve Hint-Pasifik bölgesindeki ABD müttefiklerine ise 4,8 milyar dolar yardım gönderilmesi öngörülüyor.
Johnson: Öncelik Meksika sınırında güvenlik
Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Senato’daki oylamadan sonra yaptığı açıklamada, Meksika sınırından ABD’ye yasadışı göçü durdurmaya yönelik yeni sert önlemler almadan Ukrayna’nın güvenliği konusunun çözülemeyeceğini söyledi.
Johnson, “Bu sınırda kontrolü tamamen ele geçirme konusunda gerçekten Amerikan halkına borçluyuz.” dedi.
Bu arada Cumhuriyetçi Senatör Bill Cassidy, Johnson’ın yardım tasarısını engellemesinin ardından yaptığı açıklamada partisine sert tepki gösterdi.
Cassidy, “İnanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradım. Çünkü bu yapılanın Amerikan halkına karşı bir sahtekarlık olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Biden, Meksika ile sınır sorununu siyasi şantaj haline getirdiği gerekçesiyle Trump’ı suçluyor.
/euronews/