Kürd Araştırmaları Dergisi’nin 11. sayısı “Cumhuriyet Dönemi Kürt İsyanları” ana dosyası ile çıktı. Fırat Aydınkaya ve Ekrem Malbat’ın editorlüğünü yaptığı son sayıda İsmail Beşikçi, Mesut Yeğen, Sedat Ulugana, Mahmut Akyürekli, Alişan Akpınar, Gültekin Uçar, Ramazan Kaya ve Rohat Alakom’un da aralarında olduğu çok sayıda araştırmacının yazıları yer alıyor…
Derginin yeni sayısının tanıtım yazısında editör köşesinde şunlar belirtiliyor:
Bir dosya ile daha karşınızdayız. Bu dosyada ezilen halklar için bir “haysiyet estetiği” olarak görülebilecek bir dizi isyanı ele aldık. Cumhuriyetin yüzüncü yılının kutlandığı, cumhuriyet elitinin kutsandığı bu yeni ölçekte Kürt isyanlarını konuşmak şüphesiz önemlidir. Önemlidir zira mütehakkim halkların tarihsel kurumları, hemen her zaman ezilen halkların mezarı üzerinden yükselmiştir. Egemen halkların liderlerinin paylarına anıtkabirler, ezilen halkların liderlerine ise mezarsız ölüler düşmüştür.
Kürt isyanlarından ne anlamalıyız? Kürtler neden isyan etti? Kürtlere isyan etmek dışında bir seçenek bırakıldı mı? Kürtleri isyana sevk eden amiller nelerdi? Bu isyanı kimler modere etti, amaçları neydi? Devlet eliti bu isyanları nasıl karşıladı, ne şekilde tanımladı ve nasıl bastırdı? İsyanların bilançosu nedir? Ne kadar insan hayatını kaybetti? Kimler tedip ve tenkile maruz bırakıldı, kimler mülksüzleştirildi, kimler el konulan mallarla zenginleştirildi? Kitlesel şiddetin, etnik temizliğin ve hatta soykırım şiddeti diyebileceğimiz pratiklerin yaşanmasının perde arkasında ne vardı?