İspanya Kültür Bakanlığı, her yıl boğa güreşi dünyasından kişi veya kuruluşlara verilen Ulusal Boğa Güreşi Ödülü’nü kaldırdı.
2011 yılında oluşturulan ve ilk kez 2013’te verilen ödülün iptal edildiği, Mayıs ayında Kültür Bakanı Ernest Urtasun tarafından açıklandı. Bakanlık, bu yılki organizasyonu düzenlemeyi reddetti ve ardından ödülün tamamen kaldırılması için gerekli işlemleri başlattı.
Karar, Cuma günü resmi gazetede yayımlandı.
Bakanlık, metinde “toplumun boğa güreşlerine ilişkin değerlerinin ve duygularının değişmekte olduğunu” belirtti.
Kültür Bakanlığı, bu etkinliklerin bazılarının “toplumun geniş kesimleri tarafından hayvanlara karşı kabul edilemez bir şiddet biçimi olarak reddedildiğini” ifade ediyor.
30.000 euro değerindeki bu ödül, İspanyol hükümetinin her yıl edebiyat, fotoğraf, müzik ve moda tasarımı gibi çeşitli sanat dallarında öne çıkan kişi ve kuruluşlara verdiği ulusal ödüller listesinde yer alıyordu.
Boğa güreşi İspanya’da nasıl karşılanıyor?
Bakanlık, bu kararı almadan önce vatandaşların görüşlerini almak amacıyla bir danışma toplantısı düzenledi. İspanyol medyasına göre, alınan yorumların yüzde 90’ından fazlası ödülün geri çekilmesini destekledi.
Mayıs ayında Kültür Bakanı, hükümetin İspanya’daki Kültürel Alışkanlıklar ve Uygulamalar Araştırması’ndan elde ettiği son verilere göre, nüfusun sadece yüzde 1,9’unun boğa güreşi etkinliklerine katıldığını belirtti.
Ancak boğa güreşi destekçileri, bu rakamların genel olarak tüm kültürel faaliyetleri etkileyen COVID-19 kısıtlamalarının devam ettiği 2021-2022 yıllarına ait olduğunu iddia ediyor. Pandemi öncesinde, 2018-2019 yıllarında, nüfusun yaklaşık yüzde 8’i bir önceki yıl boğa güreşi etkinliklerine katılmıştı. 2006-2007 yıllarına ait ilk veriler ise yüzde 9,8’lik bir oran göstermekteydi.
Resmi istatistikler, boğa güreşçisinin boğa ile yüzleştiği ünlü corridas ve ata bindiği rejoneo gibi diğer etkinliklere atıfta bulunmakta.
Yaz aylarında birçok kasabada düzenlenen ve boğaların da dahil edildiği başka şenlikler de bulunmakta ancak bu etkinlikler hakkında kesin veriler mevcut değil.
Kaynak: Euronews