ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzeleri kullanmasına yeşil ışık yaktı.
Bir yetkili CBS’e yaptığı açıklamada, ABD politikasında büyük bir değişiklik olduğunu doğruladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, aylardır ATACMS olarak bilinen füzeler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunuyordu. Bu, Kiev’in kendi sınırları dışında saldırı düzenlemesine olanak sağlıyor.
Pazar günü ise haberlere tepki göstererek, “Böyle şeyler duyurulmaz, füzeler kendi adına konuşur” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Batılı ülkeleri böyle bir adıma karşı uyarmış ve bunun NATO askeri ittifakının Ukrayna savaşına “doğrudan katılımı” anlamına geleceğini söylemişti.
Rusya tarafı pazar günkü haberler hakkında henüz bir yorumda bulunmadılar. Ancak Kremlin’deki üst düzey siyasetçiler bunu ciddi bir tırmanış olarak nitelendirdi.
Washington’un ATACMS’ye ilişkin kararı, yalnızca Ukrayna güçlerinin savunmasıyla sınırlı; Kiev’in Ağustos ayında sürpriz bir saldırı başlattığı Rusya’nın Kursk bölgesindeki güçlerin savunmasıyla sınırlı olacağıda belirtiliyor.
Biden yönetimi aslında Ukrayna’ya, gelecekte olası müzakereler için güçlü bir pazarlık kozu olarak, halihazırda işgal ettiği küçük Rus toprak parçasını elinde tutma çabalarını destekleyeceğini söylüyor.
Rusya ile savaşı takip etmek
Kiev merkezli Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhiy Kuzan, BBC’ye yaptığı açıklamada, Joe Biden’ın kararının ülke için “çok önemli” olduğunu söyledi.
“Savaşın gidişatını değiştirecek bir şey değil ama güçlerimizi daha eşit hale getireceğini düşünüyorum.”
ATACMS 300 km’ye (186 mil) kadar ulaşabilir. İsimsiz ABD yetkilileri New York Times ve Washington Post’a, Biden’ın Ukrayna’nın ATACMS’yi kullanmasını onaylamasının, Rusya’nın Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna’da savaşmasına izin verme kararına yanıt olarak geldiğini söyledi.
Serhiy Kuzan, Pazar günkü kararın, Ukrayna güçlerini Rusya’nın Kursk bölgesinden çıkarmak için tasarlanan Rus ve Kore birliklerinin beklenen saldırısından önce geldiğini söyledi. Saldırının birkaç gün içinde gerçekleşmesi bekleniyordu.
Ukrayna daha önce Kursk’ta 11 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu açıklamıştı.
Başkan Biden’ın kararı aynı zamanda İngiltere ve Fransa’nın Ukrayna’ya Rusya içinde uzun menzilli Storm Shadow füzeleri kullanma izni vermesini sağlayacak.
Biden’ın kararına henüz İngiltere ve Fransa’dan bir yanıt gelmedi.
Zelenski, geçen ay Ukrayna’nın ülkenin doğusundaki Rus hedeflerini vurmak için ilk kez ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzeleri kullandığını doğrulamıştı .
Ukrayna, aylardır, Ukrayna güçleri için önemli bir tedarik merkezi olan Pokrovsk şehrine doğru doğu Donetsk bölgesinde yavaş yavaş ilerleyen Rus birliklerini geri püskürtmek için mücadele ediyor.
Moskova ayrıca Ukrayna’ya yönelik drone saldırılarının sayısını büyük ölçüde artırdı. Ukrayna genelkurmayına göre Ekim ayında 2.000’den fazla saldırı gerçekleştirildi. Bu saldırılar savaşta rekor bir sayıya ulaştı.
Cumartesi gecesi Rusya, aylardır gördüğü en büyük koordineli saldırıyı başlattı ve en az 10 kişiyi öldürdü. Zelensky’ye göre yaklaşık 120 füze ve 90 drone saldırısı oldu.
Saldırılar Pazar akşamı da devam etti. Rusya sınırına yakın Sumy bölgesindeki yetkililer, bir füzenin yerleşim alanına isabet etmesi sonucu ikisi çocuk sekiz kişinin daha öldüğünü bildirdi.
Bryansk sınır bölgesindeki Rus yetkililer, Pazar gecesi Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracı saldırısı olduğunu bildirdi ancak savunmalarının 26 insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.
Ukrayna aylardır müttefiklerinin ülkeye kendini etkili bir şekilde savunabilmesi için yeterli desteği sağlamadığını savunuyordu.
Ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrılacak olan Joe Biden, Ukrayna’ya daha fazla yardımın hızlandırılması için çabalıyor.
Halefi Donald Trump’ın daha fazla desteği yavaşlatacağı veya durduracağı yönünde endişeler var. Trump askeri desteği ABD kaynaklarına bir yük olarak tanımladı ve bunun nasıl olacağını açıklamadan savaşı sonlandıracağının sinyalini verdi.
ABD, Ukrayna’ya en büyük silah tedarikçisi. Alman araştırma kuruluşu Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’ne göre, savaşın başlangıcından Haziran 2024 sonuna kadar ABD 55,5 milyar dolar değerinde silah ve ekipman teslim etti veya göndermeyi taahhüt etti.
/BBC News/