Araştırma: Orman yangınları neden daha hızlı ve daha şiddetli hale geliyor?

Hep şu soru soruldu; İnsanlar kendi elleriyle mi üzerinde yaşadıkları dünyayı yok ediyorlar? Ekolojik dengenin kırılması, iklim değişikliği, artan kuraklık, hava kirliliği, doğal felaketler, yangı, sel felaketlerin yol açtığı yıkımlar aza indirile bilinir mi?

BBC’den bilim-teknik konularında yazan Chris Baraniuk şimdi ABD’yı sarsan orman yangılarının neden bu kadar büyük bir felekte yol açtığını araştırmış ve kaleme almış.  Baraniuk yazısında şu görüşlere yer veriyor:    

‘’Korkunç bir zamanlamaydı. 6 Ocak Salı sabahının geç saatlerinde, “hayati tehlike arz eden ve yıkıcı” bir fırtına Los Angeles’ın kuzey banliyölerine doğru ilerliyordu. ABD Ulusal Hava Durumu Servisi’nin yerel ofisi, saat 10:30’da sert ifadelerle uyarı yayınladı. Tam o anda, Los Angeles’ın Palisades semtinde bir yangın çıktı.

“Bu gerçekten olabilecek en kötü durum.Yangın başlamayı başardı, tutunacak bir yer buldu ve sonra rüzgar geldi ve onu gerçekten, sert bir şekilde itti,” diyor sigorta sektörü için orman yangını modelleme ürünleri üreten RedZone Analytics’in eş başkanı Ellie Graeden.

 Yangın patladı, ardından yakındaki bölgelerde başka orman yangınları çıktı. Binlerce ev ve diğer binalar yerle bir oldu. Sunset Bulvarı harabeye döndü. Yazının yazıldığı sırada, Los Angeles’taki yangınları en az 10 kişinin ölümüne yol açtı. Yetkililer yaklaşık 180.000 kişinin tahliye edilmesini emretti.

Yangınlar Los Angeles tarihindeki en yıkıcı yangınlar olarak kayıtlara geçerken, hasarın 52-57 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Los Angeles yangınlarının nasıl başladığı henüz bilinmiyor ancak orman yangınlarının çoğuna insanlar sebep oluyor

Ancak neden başladıklarını hâlâ bilmiyoruz. Bir yıldırım düşmesi, devrilen elektrik hatları, dikkatsizce atılmış bir sigara olabilir. Daha kötü bir sebep de olabilir, kundaklama. Çoğu orman yangını insanlar tarafından çıkarılır.

Ancak Los Angeles yetkilileri yangının ilk kıvılcımını neyin ateşlediğini bulmaya çalışırken, ilk alevlerin büyüyüp hızla yayılan cehennem azabına dönüşmesi, çok daha geniş bir alanda gerçekleşen bir şeyin habercisi.

Bu durumda, çevresel koşulların bir araya gelmesi yıkıcı bir zamanlamayla gerçekleşti. Uzun süreli kuraklık ve öncesindeki günlerdeki yoğun yağışların birleşimi yakıtı sağladı, güçlü -ve zaman zaman kasırga kuvvetinde- rüzgarlar ise yangınları şiddetli cehennemlere dönüştürdü.

Başlangıçta, iç kesimlerden kıyıya doğru esen kuvvetli ve sert Santa Ana rüzgarları olarak bilinen rüzgarlar saatte 129 km hıza ulaşarak cehennemi daha da güçlendirdi.

Ancak şiddetli rüzgar nedeniyle bazı yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarının yanan bölgelere su dökmek için havalanması engellendi.

Graeden, “Hava desteği olmadan, belirli noktalarda kayıpları önlemek için adeta bir köstebek vurma oyunu oynuyoruz” diyor.

Bu koşullar, yalnızca dünya çapında orman yangını riskini artırmakla kalmayıp aynı zamanda onları özellikle patlayıcı hale getiren iklim değişikliğinin arka planında ortaya çıkıyor. Bu, nispeten küçük yangınların aniden ve öyle bir şiddetle “patladığı” ve kontrol edilmesinin zorlaştığı zamandır.

Bazı modellere göre, Kaliforniya’da insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle bu tür aşırı hızlı büyüyen yangınların riski yaklaşık %25 oranında arttı.

Artan sıcaklıklar ve uzun süren kuraklıklar, bitki örtüsünün ve ölü bitkilerin nemini yok ediyor. Bu da yangın çıktığında onu durdurmanın mümkün olmayacağı anlamına geliyor.

Doğu Anglia Üniversitesi’nde iklim değişikliğinin orman yangınları üzerindeki etkisini inceleyen bir Dünya sistemi bilimcisi olan Matt Jones, 2022 ve 2023’te Los Angeles’ın olağanüstü miktarda yağmur aldığını belirtiyor. Bu dönemde Los Angeles şehir merkezine yaklaşık 52,46 inç (133 cm) yağış düştü ve bu neredeyse bir rekordu.

Bu aşırı yağmur bölgedeki bitkilerin büyümesine yardımcı oldu ancak daha sonra 2024’te hava değişti. Geçtiğimiz yıl önceki iki yıla kıyasla aşırı kuraktı. Bu, şu anda Güney Kaliforniya’nın her yerine dağılmış büyük miktarda kurumuş bitki örtüsü olduğu anlamına geliyor.

Jones, “Gerçekten patlayıcı bir durumla karşı karşıyayız” diyor.

Ateş ve rüzgar: Santa Ana etkisi

Ayrıca fırtınanın da önemli bir etkisi vardı. Santa Ana rüzgarları, yaşadığınız yere bağlı olarak çeşitli isimlerle anılır. Almanya, Avusturya ve İsviçre’nin Alp bölgelerinde Föhn veya Föhnwind olarak bilinirler ve halk inancında migren, depresyon, uykusuzluk, kafa karışıklığı ve kaza riskinin artması gibi bir dizi semptomla ilişkilendirilirler.

1911 yılında bilimsel bir dergide yayımlanan bir raporda, Avusturya’nın Innsbruck kentindeki Föhnwind’in dramatik etkileri ortaya konuyor:

 “Bu rüzgar çoğu zaman büyük bir şiddetle eser ve eğer pencereleriniz hemen kapatılmazsa evdeki her şey hızla kalın bir toz tabakasıyla kaplanır.”

İklim değişikliği, Santa Ana benzeri rüzgarların estiği bazı yerlerde daha sıcak koşullar yaratıyor; bu da özellikle hızla artan orman yangınları açısından etki veya potansiyel sonuçların kötüleştiği anlamına geliyor.

Araştırmacılara göre, “Tek bir günde meydana gelen aşırı yangın yayılma olayları, Kuzey Amerika manzaralarını orantısız bir şekilde şekillendiriyor.”

Bazı araştırmalara göre iklim değişikliği nedeniyle dünyanın bazı bölgelerinde bu rüzgarlar daha sık esiyor.

Böyle bir artışın orman yangınları üzerindeki etkisi derin olabilir. Örneğin İsviçre’de araştırmacılar, Föhn rüzgarlarının, bu tür rüzgarların olmadığı günlere kıyasla üç kat daha fazla alanı yakan yangınlara yol açtığını buldular.

Çok hızlı yayılan yangınlar özellikle tehlikelidir; sadece insan hayatı ve mal varlığına yönelik tehdit nedeniyle değil, aynı zamanda bu yangınların ne kadar yaygın olabileceği nedeniyle de.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir araştırma, aniden tırmanan “patlama” yangın olaylarının sıklığını inceledi. Özellikle, yangınların nispeten kısa süreler boyunca yoğun bir şekilde yandığı alanlar, genel olarak daha büyük alanları yaktı. Yazarlar, “Tek günlük aşırı yangın yayılma olayları, Kuzey Amerika manzaralarını orantısız bir şekilde şekillendiriyor” diye yazdı.

2002-2021 yılları arasında Kuzey Amerika’da günde 1.704 hektardan (4210 dönüm) fazla alanı yakan yangınların, yılda ortalama 2,3 milyon hektar (5,7 milyon dönüm) alanı yaktığını tahmin ediyorlar.

Çalışmaya göre, Los Angeles’ın da içinde bulunduğu Akdeniz Kaliforniyası, hızla büyüyen ve geniş çaplı yangınlara karşı özellikle hassas bir bölge.

Orman yangınları ‘kendi hava koşullarını yaratır’

Aşağı doğru esen Santa Ana rüzgarları Los Angeles’ta orman yangınlarını hızlandırmış gibi görünse de, çok farklı koşullar da yangınların patlamasına neden olabilir. Güçlü rüzgarların olmadığı durumlarda, orman yangınları bazen kendi hava koşullarını yaratabilir, diyor Bay Jones.

“Bunlar, hem yangının yayılma hızını etkileyebilen hem de düzensiz yön değişikliklerine yol açabilen, kendi güçlü, yerel rüzgarlarını üretirler” diye açıklıyor.

Bir alev, üstündeki havayı ısıttığında, gökyüzünde devasa pirokümülatif bulutlar oluşturacak kadar güçlü yukarı doğru hava akımları yaratabilir. 2021’de yayınlanan bir araştırmaya göre, böyle bir bulutun ortaya çıkması, bir orman yangınının hızla tırmanmak üzere olduğunu veya bu sürecin çoktan başladığını gösterebilir.

Bu tür fırtına bulutları yıldırım düşmesine neden olabilir ve bu da yakınlarda daha fazla yangın çıkmasına sebep olabilir.

Rüzgar ve ateşin bu etkileşimi yaygın bir temadır. Kaliforniya Üniversitesi, Merced’de klimatoloji profesörü olan John Abatzoglou bu durumu şöyle açıklıyor: 

“Dünyanın belirli bölgelerinde, bir cephenin geçişi sırasında hızla büyüyen bir yangın yaşayabilirsiniz – temelde size rüzgar veren ancak yağış getirmeyen bir hava sistemi.” 

Prof. Abatzoglou, Santa Ana rüzgarlarının olmadığı yerlerde yangınların genellikle yamaçlara doğru ilerlediğini söylüyor, ancak Kaliforniya gibi yerlerde Santa Ana rüzgarları yangınları bunun yerine yamaç aşağı itebiliyor. Benzer yamaç aşağı rüzgarlarının 2023’te Hawaii’deki ölümcül Maui orman yangınlarında da rol oynadığı düşünülüyordu.

Her iki durumda da, hızla gelişen yangınlar kasaba ve şehirlerin yakınında meydana geldiğinde çok sorunludur. Prof. Abatzoglou, Los Angeles’taki duruma atıfta bulunarak, “Tutuşmadan birkaç saat sonra çok sayıda insan etkilendi,” diyor.

Getty Villa’dan Dersler

Özellikle Kaliforniya gibi nüfusun yoğun olduğu yerlerde, bu tür felaketlere maruz kalma riski olan bölgelere bu kadar yakın bir mesafede yaşamanın hala güvenli olup olmadığı tartışmalı bir konudur.

Sigortacılar son yıllarda giderek devletten uzaklaşarak ev sahiplerine sunulan poliçe sayısını azalttılar, ancak geçen ay Kaliforniya Sigorta Dairesi sigortayı daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan çığır açıcı bir düzenleme yayınladı.

Bazı sakinler ayrıca evlerini yangına dayanıklı hale getirmenin yollarını da araştırıyor.

En büyük kaynaklara sahip olanlar, Pacific Palisades’teki bir müze olan Getty Villa’dan ilham alabilir. Ama belki de ironi olmadan değil. Müze, başlangıçta 20. yüzyılın başlarında bir petrol kralı olan J Paul Getty tarafından inşa edildi.

Personel, yangın için yakıt sağlamak üzere fazla bitki örtüsü olmadığından emin olmak için bahçelerdeki ağaçları ve çalıları düzenli olarak budar. Binanın galerileri de çift duvarlıdır ve personel, klima sistemi aracılığıyla villaya gelen sıcak hava akışını bir dereceye kadar kontrol edebilir.

Ancak yangınların birkaç mil öteye sıçrayabilmesi, kontrol altına alınmasını zorlaştırır. Yanan bitkilerden çıkan közler rüzgarla savrulup taşınabilir ve bu da yeni yangınların belli bir mesafeden başlamasına olanak tanır. Alevlerle doğrudan temastan tutuşmak yerine, birçok ev, saçaklardan veya üçgen çatı havalandırmalarından içeri girerek millerce uzağa uçabilen közler nedeniyle yanmaya başlar.

Ev sahipleri, gözenekli havalandırma deliklerini, rüzgârla savrulan közleri dışarıda tutmak için tasarlanmış yangına dayanıklı olanlarla değiştirebilir ve yağmur suyunun geçmesine izin veren ancak bitki örtüsünün çatı kenarında birikmesini önleyen köz dirençli oluk koruyucuları takabilirler.

Ancak bazı Los Angeles’taki malikanelerinin ihtişamına rağmen, birçoğu son yangınlardan harap oldu. Aralarında ünlülere ait çok sayıda ev de vardı. En büyük orman yangınları muhtemelen en korunaklı mülkleri bile alt üst edebilir.

Yangına dayanıklılık: otlayan keçilerden süper bilgisayarlara

Los Angeles devasa yangınların yayılma riskini azaltmaya çalışıyor. Örneğin, şehir keçi kiralıyor, böylece hayvanlar yamaçlardan çalılıkları otlayabiliyor.

Keçi çobanı Michael Choi yakın zamanda verdiği bir röportajda, “Nereye gidersek gidelim, tepkiler ezici bir şekilde olumlu,Anladığım kadarıyla bu bir kazan-kazan senaryosu” diyor. 

Ayrıca, gelişen orman yangınlarını izlemek için yüksek teknolojili kamera tabanlı gözetleme sistemleri ve yangınların ne zaman çıkma olasılığının en yüksek olduğunu tahmin etmeye çalışan süper bilgisayarlar kullanma çabaları da var. Bununla birlikte, bu sistemler geçen hafta Los Angeles’ta mevcuttu ancak bu, son yangınların can kaybına ve geniş alanların harabeye dönmesine engel olmadı.

Orman yangını riski olan yerlerde yaşayan ev sahiplerinin kendi güvenlik açıklarını düşünmeleri gerektiğini söylüyor Bayan Graeden: 

“Bu artık mevsimsel olmayan bir risk. Bu, insanların her zaman çok ciddiye alması gereken bir risk türü.”

Konut mülklerinin etrafındaki bitki örtüsünü mümkün olduğunca temizlemeyi ve yangına dayanıklı bir çatı veya bir sprinkler sistemi kurmayı öneriyor. Bir tahliye planının olması da hayat kurtarabilir.

Los Angeles’ta evlerin onarımı ve yeniden inşası çalışmaları başladığında, bazılarının topraktan yapılmış tuğlalar gibi yangına dayanıklı malzemelere yönelmesi mümkün olabilir .

Ancak bunun özünde daha derin bir soru var. “Tek bir iklimde bir medeniyet inşa ettik ve şimdi, fosil yakıtları yakarak o iklimi]kökten değiştiriyoruz,” diyor iklim aktivisti ve iklim aktivizmini finanse eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Climate Emergency Fund’ın lideri Margaret Klein Salamon.

“Eğer kökten değişiklikler yapmazsak gelecek böyle görünüyor” diye ekliyor ve iklim değişikliği sorununun en kötü etkilenen yerlerden taşınmakla ortadan kalkmayacağını savunuyor.

Dünya ısındıkça ve yağış düzenleri daha düzensiz hale geldikçe, Los Angeles’takine benzer yangınların daha sık patlak verdiğini görebiliriz. Abatzoglou, Şili ve Yunanistan’daki 2024 orman yangınlarını, çok kuru koşulların felakete zemin hazırladığı önemli örnekler olarak vurguluyor.

2023 yılında Kanada’da çıkan yangınlar İngiltere’den daha büyük bir alanı yaktı. Bu yangınlar da yüksek sıcaklıklar ve kuraklıkla tetiklendi.

İklim değişikliği tehlikeli değişkenlik getiriyor, diyor Abatzoglou. Güney Kaliforniya’da gördüğümüz, yoğun yağışlı bir dönemden aniden sıcak, kuru, yangın çıkaran koşullara – “hidroiklim kırbacı” olarak bilinir – geçiş havasındaki bu dalgalanma açıkça çok sorunludur.

Abatzoglou, “Ateş söz konusu olduğunda asıl önemli olanın bu diziler olduğunu düşünüyorum” diyor.

“Alışılmadık derecede ıslak ve alışılmadık derecede kuru koşullar arasında hızlı geçişler. Bunu dünya genelinde görüyoruz.”

/BBC Word/

İlginizi Çekebilir

Analiz: Suriye’deki Kürt toplumu Esad sonrası jeopolitik çekişmenin merkezinde
Analiz: Trump gelmeden önce…

Öne Çıkanlar