🔴 Kürdistan Bölgesi’nde 10’dan fazla doğalgaz sahası bulunuyor ve bunlardan bazıları ortak gaz üretimi yapıyor. Toplamda 30 trilyon metreküpten fazla doğalgaz rezervine sahipler. Ancak şu anda yalnızca bir saha, Kor Mor Gaz Sahası, üretim yapıyor.
Doğalgaz üretim şirketlerine göre, Kürdistan Bölgesi’ndeki gaz rezervleri açıklanan miktarın birkaç katı olabilir. Ancak bu raporda sadece doğrulanmış ve onaylanmış rezervler ele alınmıştır.
Bu veriler en son 2021 yılında güncellenmiş olup Rûdaw tarafından elde edilmiştir. Mevcut verilere göre, Kor Mor Gaz Sahasından sonra en büyük onaylanmış doğalgaz rezervine sahip saha, 6,6 trilyon metreküplük rezerviyle Çemçemal sahası.
Ancak doğrulanmış ve onaylanmış rezervler dikkate alındığında, en büyük sahalar şöyle sıralanıyor:
Kor Mor Gaz: 9,4 trilyon metreküp rezerv – 4,33 milyar metreküp üretim
Çemçemal: 6,6 trilyon metreküp rezerv – üretim yok
Bınabawe: 4,9 trilyon metreküp rezerv – üretim yok
Miran: 3,5 trilyon metreküp rezerv
Topxana: 1,6 trilyon metreküp rezerv
Petrol ile birlikte gaziçeren sahalar
Bölgedeki bazı sahalarda doğalgaz rezervleri petrol ile birlikte bulunuyor:
Şeyhan: 0,3 trilyon metreküp rezerv
Xurmala: 3,6 trilyon metreküp rezerv – 0,92 milyar metreküp üretim
Kurdamir: 2,3 trilyon metreküp rezerv
Pirmam: 0,88 trilyon metreküp rezerv
Petrol ihracatı için kritik oylama
Kürdistan Bölgesi’nde petrol üretimi devam etse de Mart 2023’ten bu yana Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden yapılan ihracat durdurulmuş durumda. Bu sürecin yeniden başlaması için Irak Parlamentosu’nun bugün toplanarak üç yıllık bütçe yasasının 12. maddesini oylaması bekleniyor.
Bu madde, Kürdistan Bölgesi’nde çıkarılan her varil petrolün üretim maliyetini 16 dolar olarak belirliyor. Daha önce, 2023 yılı sonunda yapılması planlanan oylama Şii milletvekillerinin anlaşmazlıkları nedeniyle ertelenmişti. Ancak geçtiğimiz hafta Irak Başbakanı, hükümetin aynı öneriyi sunduğunu ve taraflarla uzlaşı için görüşmelerin sürdüğünü duyurdu.
Irak Parlamentosu Maliye Komitesi üyesi Cemal Koçer, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Şii milletvekilleri, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gazın kontrol altına alınması ve tüm kaynakların Irak’a geri dönmesini içeren yeni bir öneri sundu” dedi. Koçer, “Bütçe ve ekonomik planlamalar için zaman daralıyor. 12. maddenin oylanması kritik bir dönüm noktası olacak” ifadelerini kullandı.
/rûdaw/