Amerika, Almanya’nın Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderme planlarını engelliyor mu?

DünyaGündem
🔴 Sosyal medya platformları X, TikTok ve Telegram’da ABD yönetiminin Almanya’nın Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus füzeleri vermesini yasakladığını iddia eden bir dizi sosyal medya paylaşımı ortaya çıktı.
 
Euroverify bu iddiaları araştırmış, ancak bugüne kadar bu iddiaları doğrulayacak herhangi bir kanıt bulamamıştır.

Taurus KEPD-350 füzesi, ABD, Fransa ve İngiltere tarafından Ukrayna’ya halihazırda sağlananlardan daha sofistike bir uzun menzilli seyir füzesi.

Ukrayna’nın halihazırda sahip olduğu seyir füzelerinin menzilinin iki katından fazla olarak 500 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabilir ve Kiev’in Rus topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurmasına olanak sağlayabilir.

Füze aynı zamanda alçak irtifada hareket ettiğinden radar sistemleri tarafından tespit edilmesi son derece zor.

Alman-İsveç ortaklığı olan Taurus Systems tarafından üretilen füzelerin Alman ordusu (Bundeswehr) envanterinden Ukrayna silahlı kuvvetlerine devredilmesi için Olaf Scholz başkanlığındaki eski Alman koalisyon hükümeti uluslararası baskılara direnmişti.

Geçen yıl Mart ayında konuşan Scholz, Taurus füzelerinin transferini “geçmek istemediğim bir çizgi” olarak tanımlamıştı.

Ancak önümüzdeki hafta seçilmesi beklenen Şansölye Friedrich Merz, Kiev’e bu silahları sağlamaya açık olduğunun sinyalini verdi.

Bu durum Kremlin’in sert tepkisine yol açtı ve Dışişleri Sözcüsü Maria Zakharova bu ayın başlarında Rusya’nın “kritik ulaşım altyapısına” yönelik Taurus füze saldırılarını Almanya’nın Ukrayna’daki çatışmaya “doğrudan” müdahalesi olarak değerlendireceğini söyledi.

Şimdi de X, TikTok ve Telegram’da Trump yönetiminin Almanya’nın gelecekte yapacağı Taurus füzesi teslimatlarını engellemek üzere harekete geçtiğini iddia eden bir dizi sosyal medya paylaşımı yaygın bir şekilde görüntülendi.

Yarım milyondan fazla kez görüntülenen bir X paylaşımında, “iki Amerikan şirketinin Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Berlin’e Taurus seyir füzelerinin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine transferini yasakladıklarını bildirdikleri” iddia ediliyor.

Haberin kaynağının Kremlin yanlısı olduğu bilinen bir dezenformasyon sitesi olduğunu tespit ettik. X’te dolaşan paylaşımlar da bilinen dezenformasyon hesaplarından geliyor.

İddia aynı zamanda bağımsız bir Ukrayna yayın organı olan EuromaidanPR tarafından da paylaşıldı, ancak bu yayın organı bilginin kaynağını belirtmedi.

Euroverify, Alman Federal Savunma Bakanlığı’na ulaşarak iddialara açıklık getirmesini istedi ve bir sözcü “Spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyoruz,” dedi.

Sözcü, “Ayrıca (…) ortaklarımızla yaptığımız görüşmeler hakkında yorum yapmadığımızı bildirmek isteriz,” diye ekledi.

Yeni Alman hükümetinin Kiev’e Taurus’ları vermek için harekete geçip geçmeyeceği belirsizliğini koruyor. Yeni Şansölye Merz bu konuda istekli olduğunu belirtirken, koalisyon ortakları Scholz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti bu konuya şüpheyle yaklaşıyor.

Ancak bugüne kadar Trump yönetiminin bu hamleyi engellemeye çalıştığına dair doğrulanmış bir rapor yok.

Donald Trump geçmişte Rusya topraklarının derinliklerindeki hedefleri vurmak için füzelerin kullanılmasına “şiddetle karşı çıktığını” söylemişti.

Ancak Trump yönetimi kısa bir süre önce Ukrayna’ya ATACMS uzun menzilli füzelerini de içeren askeri yardımları yeniden başlattı.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Narin Güran cinayeti: 12 sanık ve üç çocuk hakkında beş yıla kadar hapis istemi
ABD Kongre üyeleri, savunma bütçesini 1 trilyon dolara çıkarabilecek teklif sundu

Öne Çıkanlar