Mersin’de toplumsal barışın inşası konuşuldu

GenelGündem

🔴Barış Vakfı’nın düzenlediği “Toplumsal Barışın Olanakları ve Sorunları” konulu panelde, barışın toplumsallaştırılması ve sürdürebilir olması vurgulandı…

Barış Vakfı, toplumsal barışın güncel koşulları ve önündeki engelleri konuşmak için Mersin Yenişehir Belediyesi Akademi Salonu’nda “Toplumsal Barışın Olanakları ve Sorunları” konulu panel düzenledi.

Moderatörlüğünü eğitimci Sinan Muşlu’nun yaptığı panelde Medeniyet Üniversitesi’nden Dr. Zeynep Ardıç, Barış Vakfı Başkanı ve yazar Hakan Tahmaz ile Barış Vakfı yöneticisi ve yazar Ümit Aktaş konuşmacı olarak yer aldı.

Panel, hayatını yakın zamanda kaybeden Sırrı Süreyya Önder için hazırlanan slayt gösterimi ile başladı.

“ÇATIŞMA ORTAMI TOPLUMUN SIRTINDA BÜYÜK BİR YÜK”

Panelde ilk olarak konuşan Ümit Aktaş, Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesinin uzun yıllardır sürdüğünü belirtti. Son dönemlerde barışa dair yaşanan önemli gelişmelere değinen Aktaş, “Biz barış mücadelesi vermekten şikayet değiliz ama bizi bu noktaya kadar getiren dayatmalar, baskılar, ötekileştirmeler hukuki ve insani noktalara olan uzaklıklar barışı hep geriye götürdü. Bunları aşmak zorundayız. Bunun için özellikle Öcalan’ın yaptığı çağrıyla birlikte hem cumhuriyetin hem de PKK’nın alması gereken ciddi dersler var. Bunun en önemlisi silahlı mücadelenin toplumun her iki kesiminin sırtında ciddi bir yük olduğu. Toplum bunu aşmalı, aşmış durumda da aslında. Ancak bunun belli bir biliş seviyesine getirilmesi gerekiyor. Barışın pratikleştirilmesi gerekiyor” dedi.

Barışın tesis edilmesi için herkesin ortak çaba göstermesi gerektiğinin altını çizen Aktaş, savaşın yarattığı travmalar sebebiyle toplumun rehabilite edilmesi ve bir daha benzer olayların yaşatılmaması gerektiğini savundu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BARIŞI İNŞA ETMEK GEREK”

Dr. Zeynep Ardıç, barışın kalıcı olmasının önemine vurgu yaparak şu anda Türkiye’de negatif barış sürecinin yaşandığını, bunu pozitif barışa dönüştürmenin herkesin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Ardıç, “Barışı sağlamak o kadar kolay değil. Çok fazla dinamik var ve çok zorlu bir süreç. 40 yıldan fazladır süren bir çatışma var ve buna son vermek çok kolay değil. Negatif barış çatışmanın olmaması, pozitif barış ise kök nedenleri ortadan kaldırmak ve onurlu bir yaşamı mümkün kılacak bir barışı yaratmayı karşılıyor. Şu an negatif bir barış sürecindeyiz. Barışa ulaşıldı gibi bakmamak lazım. Barışı sürdürülür kılmak çok önemli, topluma da bunu anlatmak gerekiyor” diye konuştu.

“BARIŞIN TOPLUMSALLAŞMASI LAZIM”

Bu süreçte çok fazla aktör ve çok mağdurun olduğunu, bu nedenle kapsayıcı bir yöntem izlenmesi gerektiğini kaydeden Ardıç, şu ifadeleri kullandı:

“Bu meseleye çok dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Kapsayıcı ve katılımcı olmayan süreçlerde insanların taleplerini bilmeniz ve ona göre bir model ortaya koymanız mümkün değil. Bu çatışmalı ortamdan etkilenen her bir bireyin sürece katılması gerekiyor. Barışa sahip çıkmak gerekiyor. Barışın ve bu süreçlerin her bir unsurunun toplumsallaştırılması gerekiyor. Özellikle silah bırakma ve bu kişilerin topluma entegre olması için motive edici adımlar atılması gerekiyor. Toplumdan bazı kesimleri tepki gösterebilir, bu kesimlere de gerçek bir barışı benimsetecek kanalların açılması gerekiyor.”

“CHP BARIŞ SÜRECİNDE BÜYÜK ROL ÜSTLENMELİ”

Son olarak konuşan Hakan Tahmaz, barışın gelmesi için sadece silahların susmasının yeterli olmayacağını söyledi. Başta Meclis olarak, siyasi partilerin ve toplumsal mücadele yürüten kurumların sürece dahil olması gerektiğini belirten Tahmaz, bu konuda özellikle ana muhalefet partisi CHP’ye büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Tahmaz, “Toplumun demokratik, çoğulcu dinamiklerinin daha etkili yer almalarıyla bu süreç olumlu yönde aşama kaydeder. Bu iş çok fazla enerjimizi ve zamanımızı alacak. Bu çatışmaların durmasını istemeyen çok fazla dinamiklerin olduğunu da unutmayalım. Meclis’in artık devreye girmesi gerekir. Özellikle CHP’nin barış sürecinde oyun kurucu bir rol üstlenmesi gerekiyor” sözlerini kullandı.

Panel, soru ve cevapların ardından sona erdi.

/Kaynak: Pirha/

İlginizi Çekebilir

Son 10 yılın ilk Kürtçe plağı: Rewşan ‘Hınar’ raflarda..!
Beylikdüzü’nde 2 metrobüs çarpıştı: 1 kişi öldü, 20 kişi yaralandı

Öne Çıkanlar