Siyasi parti ve STK’lardan çağrı: Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun

GenelGündem
🔴 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla birçok sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalarda Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiği vurgulandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüleri Cemile Turhallı ve Heval Dilbahar imzalı yapılan açıklamada “tekçi” politikalar nedeniyle birçok ülkenin dil mezarlığına dönüştüğüne dikkat çekildi.

“Mücadele bugün de sürdürülmektedir”

“Demokrasi karşıtı ulus devletler, halklar tek dilliliği dayatmışlardır” denilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Elbette Kürtler hiçbir şekilde bu tek dilli politikaların uygulanmasına ve Kürtçenin ortadan kaldırılmasına izin vermediler. Kürt halkı her zaman dilini korumak için mücadele etmiş ve Kürt dilinin unutulmasına hiçbir zaman izin vermemiştir. Kürt halkı, tüm imha politikalarına karşı, kültürü, dili, kimliği için özgürlük talep ederek, ulusal değerlerini korumak ve yüceltmek için mücadele etmiş ve bu mücadeleyi bugün de sürdürmektedir.

Bugün bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt çocuğu anadillerinde eğitim hakkından mahrum bırakılıyor. Oysa bu hak temel ve evrensel bir haktır ve pek çok uluslararası anlaşmayla güvence altına alınmıştır. Zira Türk devleti, imzaladığı küresel anlaşmalara uymadığı için Türk yetkililerin bu tutumu sorunlara ve toplumsal huzursuzluğa yol açıyor. Kürt halkının en meşru ve temel hakları olan kültürel, dilsel ve kimliksel tüm hak ve özgürlükleri yasalarla garanti altına alınana kadar, Kürt halkı yaşamın her alanında özgür kültür, dil ve kimlik mücadelesinde kararlı olacaktır.”

“Haklı talebimizi bugün bir toplumsal çağrı olarak yeniliyoruz”

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cumhuriyet tarihi boyunca Kürtçenin yok sayıldığı ifade edildi.

“Kürtçeye yönelik baskı ve inkar politikaları, yasaklar, sansürler ve engellemelerle sistematik olarak sürdü. Kürt diline yönelik inkar ve düşmanlık politikaları, tarihin her anında siyasi elitler tarafından bir devlet politikası olarak ikinci yüzyıla ulaştı. Anadilde eğitimin reddi bu inkar anlayışının en belirgin tezahürüdür. Bu konsept aynı zamanda Kürt kimliğine ve halkların kimliğine karşı bir düşmanlığın da göstergesidir” denildi.

“Anadilini konuşmak ve öğrenmek temel bir haktır” ifadesinin yer aldığı açıklamada, “Bu haklı talebimizi bugün bir toplumsal çağrı olarak yineliyoruz. Kendi anadillerimizle yaşadığımız bir geleceği inşa etmek için bu mücadelenin giderek dünyanın her kıtasına yayılması gerekiyor. Bu umutla bir kez daha 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutluyor, yediden yetmişe herkesi diline ve geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Herkes anadilini özgürce kullanmalı”

İnsan Hakları Derneği (İHD), yaptığı açıklamada, Kürtçenin resmi bir statüsünün olması gerektiğini vurguladı.

Kürtçeye dönük engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bizler, herkesin anadilini özgürce kullanma ve anadilinde eğitim görme hakkına sahip olması gerektiğini savunuyor; bu hakların önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele edeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Kürt Dil Bayramı’nı kutluyoruz.”

/rd/

İlginizi Çekebilir

Analiz: Çin silahları Hindistan-Pakistan çatışmasında muharebe testinden başarıyla geçti
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye’ye gitti

Öne Çıkanlar