AB, İran Devrim Muhafızları’nı ‘terör örgütü’ olarak tanımlamaya hazırlanıyor

DünyaGündem

🔴Avrupa Birliği (AB), İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (DMO) “terör örgütü” olarak tanımlamak için gerekli yasal zemini bularak yıllardır bu kritik kararın alınmasını engelleyen kanun boşluğunu giderdi.

DMO, İranlı protestoculara karşı baskı uygulamak, Rusya’ya silah transfer etmek ve İsrail’e karşı balistik füzeler fırlatmanın yanı sıra Orta Doğu’nun dört bir yanındaki milisleri desteklemekle suçlanıyor.

Bu kararın temeli, Mart ayında Düsseldorf Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından verilen ve 2022 yılında Almanya’nın batısındaki Bochum sinagoguna yönelik saldırının bir İran devlet ajansı tarafından başlatıldığına hükmeden karara dayanıyor.

Karar yayınlandığında, AB’nin nihayet tanımlamayı ilerletmek için yasal zemini güvence altına alabileceği beklentilerini artırmıştı.

Mevcut kurallar uyarınca, AB’nin terör listesine yeni bir kişi ya da kuruluşun eklenmesi için 27 üye ülkeden birinde bir yargı organının karar alması gerekiyor.

Süreç hakkında bilgi sahibi üst düzey bir AB yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) tarafından yapılan bir iç analizin ardından, Düsseldorf kararının kriterleri karşılamak için “yeterli” bir yasal dayanak olarak değerlendirildiğini söyledi.

AB yetkilisi, “Hukuki soruların ötesinde, bir devletin ordusunun böylesine önemli bir parçasını (terör örgütü olarak) ilan etmenin pek çok siyasi sonucu olacaktır” uyarısında bulundu.

Ayrıca AB yetkilisi, Devrim Muhafızları’nın mevcut durumda mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasakları da dahil olmak üzere kapsamlı bir AB yaptırım rejimine tabi olması nedeniyle bu tanımlamanın “pratik sonuçları” olmayacağını kaydetti.

Bu engelin ortadan kalkmasıyla birlikte, nitelendirme teklifi üye devletler arasındaki tartışmaların yapılacağı bir sonraki aşamaya geçti.

Nihai onay için oybirliği gerekecek, yani tek bir AB üyesi bu kararı engelleyebilir.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir diplomat, sorunun bir “siyasi irade” meselesi olduğunu söyledi ve kararın yakın zamanda alınıp alınmayacağı konusunda konuşmaktan çekindi.

Almanya, Fransa ve Hollanda daha önce terörist grup olarak tanımaya destek verdiklerini ifade eden üye devletler arasında yer alıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu da bu fikri destekledi.

İki G7 müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada şu anda bu tanımı uyguluyor.

Devrim Muhafızları Ordusu nedir?

Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC-DMO) 1979 devriminden sonra Ayetullah Humeyni tarafından İran’ın yeni kurulan İslami sistemini iç ve dış tehditlerden, özellikle de rejim değişikliğine yönelik yabancı girişimlerden korumak amacıyla kuruldu.

O zamandan beri Devrim Muhafızları ülkenin düzenli ordusundan bağımsız olarak faaliyet gösterirken, Dini Lider Ali Hamaney ile yakın ilişki içinde saflarını, siyasi etkisini ve ekonomik gücünü büyük ölçüde genişletti.

Devrim Muhafızları beş kola ayrılıyor: kara kuvvetleri, hava kuvvetleri, donanma, Besic Direniş Gücü – muhalefeti bastıran ve ahlaki kuralları denetleyen gönüllü bir milis gücü – ve diğer ülkelerde operasyonlar yürüten ve genellikle yerel silahlı grupları destekleyen gizli bir istihbarat servisi olan Kudüs Gücü.

DMO’ya bağlı gruplar arasında Lübnan’daki Hizbullah, Filistin topraklarındaki Hamas ve Yemen’deki Husi isyancılar yer alıyor.

DMO’nun ortak komutası altında yaklaşık 125.000 asker olduğu tahmin ediliyor.

Muhafızlar, ABD dış politikası ve uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi tarafından “Orta Doğu’daki en güçlü paramiliter örgütlerden biri” olarak tanımlanıyor.

/euornews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

‘Yeni çözüm süreci’ AKP ve DEM Parti’de nasıl yorumlanıyor?
İsrail’in Guterres’i “istenmeyen adam” ilan etmesine 104 ülkeden tepki

Öne Çıkanlar