ABD’li milletvekilleri bu yıl TikTok’un ana şirketinin kısa video platformunu satmasını ya da yasakla karşı karşıya kalmasını gerektiren bir yasa çıkardı.
ABD’de bir temyiz mahkemesi, Çinli ByteDance şirketinin önümüzdeki yıla kadar TikTok’tan ayrılmasını ya da ABD’de yasaklanmasını gerektiren bir yasayı onayladı.
ABD Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi’ndeki üç yargıçlı bir oturum, Cuma günü oybirliğiyle yasanın anayasal incelemeye dayandığına karar vererek, iki şirketin tüzüğün kendi haklarını ve ABD’deki TikTok kullanıcılarının haklarını ihlal ettiği yönündeki iddialarını reddetti.
Karar ne diyor?
Davada davacı olan TikTok ve ByteDance, yasaya çeşitli cephelerden meydan okudu.
Kısmi olarak tüzüğün, Birinci Değişikliğe aykırı olduğunu ve iki şirketi haksız yere hedef alan anayasaya aykırı bir suçlama yasası olduğunu savundular.
Ancak mahkeme, hükümetin ulusal güvenlik kaygılarını gidermeye çalıştığını ve bunu yapma şeklinin anayasayı ihlal etmediğini söyleyen Adalet Bakanlığı avukatlarının yanında saf tuttu.
Bundan sonra ne olacak?
TikTok ve ByteDance’ın davayı Yüksek Mahkeme’ye taşıması bekleniyor, ancak mahkemenin davayı ele alıp almayacağı belli değil.
TikTok Cuma günü yaptığı açıklamada, iki şirketin davayı Yüksek Mahkemeye götürmeye hazırlandığını belirterek, Mahkeme’nin “Amerikalıların ifade özgürlüğü hakkını koruma konusunda köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu” ifade etti.
Bir şirket sözcüsü, “Bu [ifade özgürlüğü hakkı] önemli, anayasal konuda [mahkemenin] tam da bunu yapacaklarını umuyoruz” dedi.
George Washington Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Alan Morrison, davada gündeme getirilen konuların yeniliği nedeniyle Yüksek Mahkeme’nin davayı ele almasını öngördüğünü söyledi.
Morrison, bunun gerçekleşmesi halinde, iki şirketin avukatlarının mahkemeyi, hükümetin yasada öngörülen 19 Ocak elden çıkarma son tarihini uygulamasını engelleyecek bir acil durdurma kararı vermesi için ikna etmeleri gerektiğini söyledi.
Böyle bir hamle, Yargıçlar karar verene kadar süreci uzatabilir.
Trump ne olacak?
TikTok’un bir diğer kozu ise, ilk döneminde TikTok’u yasaklamaya çalışan ancak son başkanlık kampanyası sırasında artık böyle bir eyleme karşı olduğunu söyleyen seçilmiş Başkan Donald Trump.
Trump’ın geçiş ekibi, onun “TikTok’u kurtarma” sözünü nasıl yerine getirmeyi planladığı konusunda ayrıntı vermedi.
Ancak sözcü Karoline Leavitt geçen ay yaptığı bir açıklamada Trump’ın kampanya vaatlerini “yerine getirmeyi” planladığını söyledi.
Trump 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra, yasayı uygulamak ve olası ihlalcileri cezalandırmak Adalet Bakanlığı’na düşecek.
Cezalar, TikTok yasağını ihlal edecek tüm uygulama mağazaları (Apple Store, Google Play gibi) ve TikTok’u desteklemesi yasaklanacak internet barındırma hizmetleri için geçerli olacak.
Bazıları Trump’ın Adalet Bakanlığı’ndan yasayı uygulamaktan kaçınmasını isteyebileceğini düşünüyor.
Ancak TikTok’u uygulama mağazalarında sunan Apple ve Google gibi teknoloji şirketleri, yönetimin herhangi bir ihlal için peşlerine düşmeyeceğine güvenmek zorunda kalacaklar.
/Kaynak: euronews/