Amerika: Gazze protestoları ülke genelindeki kampüslere yayıldı

DünyaGündem

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde bir süredir devam eden Filistin yanlısı protestolar ülkedeki çeşitli diğer üniversitelere yayıldı.

Amy Goodman: DEMOCRACYNOW!

New York polisinin Columbia Üniversitesi’ndeki kampüs eyleminde 100’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Sonrasında ABD’nin dört bir yanında öğrenciler dayanışma içinde kendi eylemlerini başlattı.Protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor.

Pazartesi günü de devam eden protestolarda onlarca kişi daha gözaltına alındı.

Yale, MIT, Tufts, NYU, The New School ve Chapel Hill’deki North Carolina Üniversitesi de dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanındaki kampüslerde dayanışma protestoları ve kampları filizlendi. Columbia Üniversitesi’nde gazetecilik öğrencisi olan Filistinli muhabir Jude Taha, kampüsteki olayları, öğrenci organizatörlerin 1968’deki savaş karşıtı protestoları örnek aldığı “benzeri görülmemiş bir dayanışma eylemi” olarak tanımlıyor. Columbia Üniversitesi Rektörü Minouche Shafik’in kampüste güvensiz bir ortam olduğu iddialarının protestocular arasındaki genel sakin ve üretken atmosferle çeliştiğini söyleyen Taha, okulun uzaklaştırma ve tahliyeleri de içeren sert tepkisinin organizatörler tarafından “bir yıldırma taktiği” olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi.

AMY GOODMAN: New York’tan başlıyoruz, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşına karşı kampüste düzenlenen protestolar altıncı gününe girerken Columbia Üniversitesi bugün yüz yüze dersleri iptal etti. Dersler bugün online olarak yapılacak. Protestolar, geçen hafta okulun İsrail’den elini çekmesi çağrısında bulunmak üzere kamp kuran 100’den fazla öğrencinin tutuklanmasının ardından daha da büyüdü. Organizatörler en az 50 öğrencinin Barnard’dan, 35 öğrencinin de Columbia’dan uzaklaştırıldığını söylüyor. Giderek artan sayıda Columbia ve Barnard mezunu, çalışanı ve konuk konuşmacı da prestijli kurumları kamuoyu önünde kınadı ya da boykot ettiklerini açıkladı.

Hafta sonu boyunca New York City’deki NYU ve The New School’un yanı sıra Yale, MIT, Tufts, Vanderbilt ve Chapel Hill’deki North Carolina Üniversitesi de dahil olmak üzere ülke genelindeki diğer üniversite kampüslerinde de dayanışma protestoları ve kampları başladı.

Şu anda iki konuğumuz bize katılıyor. Birazdan Columbia Üniversitesi profesörü Mahmood Mamdani ile konuşacağız, kendisi geçen hafta Columbia kampüsünde Gazze Dayanışma Kampı’na katılan öğrencilere birçok kez hitap etti. Ama önce Filistinli Ürdünlü gazeteci ve Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu’nda gazetecilik öğrencisi olan Jude Taha ile başlayacağız. Kendisi Columbia’nın New York’taki kampüsünde, öğrencilerin öncülük ettiği Gazze Dayanışma Kampı’nda bulunuyor. Şu anda Columbia Gazetecilik Okulu’ndaki okulundan bize katılıyor.

Columbia’nın İsrail’den elini çekmesini talep eden protestocular kamplarının yerini değiştirdi ve yeniden inşa etti.

Democracy Now‘a hoş geldin Jude. Hafta sonu neler olduğunu, insanların taleplerinin neler olduğunu ve bugün Başkan’ın – ki tüm bunlar Kongre önünde ifade verdikten bir gün sonra gerçekleşti – üniversiteyi yüz yüze derslere kapattığı gerçeğini bugün çevrimiçi olarak açıklayabilir misin?

JUDE TAHA: Beni kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

Şu anda Columbia’da gördüğümüz şey, başlangıçta Güney Çimenlikte kuran ve daha sonra şiddetli tutuklamalarla ve yönetimden gelen çok sayıda baskıyla karşılaşan ve sonunda karşı çimlere taşınan öğrenciler tarafından kurulan benzeri görülmemiş bir dayanışma eylemidir. Ve şu anda gördüğümüz şey, başlangıçta çadırları olmayan, yerde, uyku tulumlarında, bazıları uyku tulumları olmadan, çimlerin üzerinde, dışarıda soğukta, yağmur altında uyuyan insan yığınları.

Gördüğümüz kadarıyla üç somut talepleri var. Bunlardan ilki elden çıkarma. İkincisi Columbia’nın finansal yatırımlarını ve özellikle İsrail’le olan çalışmalarıyla ilgili finansal kayıtlarını açıklaması. Üçüncüsü ise öğrencilere yönelik af. Öğrenciler hareket etmeyecekleri ve taleplerinde kararlı oldukları konusunda çok netler.

Kamptaki organizatörlerden duyduğum kadarıyla bazı görüşmeler yapılıyor. Ancak henüz hiçbir şey açıklanmadı. Dün gündeme gelen ve biraz şaşırtıcı olan birkaç şey olduğunu biliyorum, bunlardan biri de çadırların yeniden kurulmasıydı. Organizatörler yönetimin çadırlardan haberdar olduğunu söylediler; ancak bu onların da aynı fikirde olduğu anlamına gelmiyor. Organizatörler dün gece düzenledikleri belediye binasında, bu kadar büyük bir dayanışma ve protesto eyleminde, çimlerdeki alanı ele geçirmenin belli bir risk taşıdığını vurguladılar. Ve bu konuda çok rahatlar. Herkesin haberdar olduğundan emin oluyorlar. Şeffaflık var ve bir topluluk inşa ediliyor. Ve taleplerinde çok netler. En önemli üç talepleri var, birincisi ve en önemlisi elden çıkarma.

AMY GOODMAN: Peki Jude, Başkan Shafik’in Kongre önünde ifade vermesinden bu “eşi benzeri görülmemiş” tutuklamalara – yüzden fazla öğrenci tutuklandı – ama sanırım 1968’de Vietnam Savaşı’na karşı yapılan protestolardan bu yana yaşananların tüm aşamalarından bahsedebilir misin?

JUDE TAHA: Columbia Üniversitesi Apartheid Divest adlı, birçok öğrenci grubundan oluşan bir dayanışma grubunun üyeleri olan öğrenciler sabah saat 4:30 sularında çimenlik alana geldiler. Organizatörlerle yaptığım görüşmelere göre bunu aylardır planlıyorlardı. 1968 protestolarını incelemişler. Kullanılan taktikleri incelemişler. Ve gitmeye hazırdılar. Başlangıçta, dışarıdan gelenler olarak bunu bilmiyorduk. Çadırlar kuruldu ve pek çok insan hazırlıksız yakalandı. Ancak bu, organizatörlerin özellikle Minouche Shafik’in duruşmasıyla ilgili olarak planladıkları bir şeydi. Ancak çadırlar kurulduktan sonra kısa sürede bir destek patlaması yaşandı. Gözetleme sıraları oluşuyordu. Öğrenciler dışarıdan katılıyordu. Başlangıçta 40 ila 50 kadar öğrenci olduğunu gördüğüm kampa şimdi karşı çimenlikte yaklaşık yüz ila yüz öğrenci girip çıkıyordu.

Tutuklamalar şok ediciydi. Ancak, gerçekten ilham verici olan şey, öğrencilerin bunun kendilerini caydırmasına izin vermemeleriydi. Tutuklamaların yapılmasından kısa bir süre sonra ve protestolar asıl kampın bulunduğu çimenliği çevreledikten sonra, öğrenciler karşı çimenliğe atlamaya ve orada çadır kurmaya başladılar. Bu sadece Columbia’nın öğrencileri susturmasına ve öğrencilerin gittikleri kurum tarafından duyulmadıklarını, önemsenmediklerini ve iyi temsil edilmediklerini hissetmelerine bir tepki değil, aynı zamanda Gazze’de devam eden soykırıma ve öğrencilerin her gün gerçekleşen ve yaklaşık 30,000’den fazla insanın öldürüldüğü katliamları görerek hissettiklerine de odaklanıyor. Yaşadıkları hayal kırıklığı, kendilerinin ve üniversitelerinin de bu suça ortak olmasından kaynaklanıyor. Ve seslerinin duyulmasını sağlamak istiyorlar. Ve taleplerinin karşılandığından emin olmak istiyorlar. Bu yüzden 1968 protestolarından ilham aldılar. Onlar da bu yolu izlemeye karar verdiler.

AMY GOODMAN: Cuma günü alışılmadık bir tweet atıldı. Columbia J School’dan, Columbia Gazetecilik Okulu’ndan bize sesleniyorsunuz.

JUDE TAHA: Evet.

AMY GOODMAN: Tutuklamaların ardından Perşembe gecesi düzenlenen protesto gösterisine katılmıştım. En hafif tabirle, öğrenci kimliği olmayan birinin içeri girmesi kolay değildi. Şu anda o bile sizi içeri sokmaz. Gerçek bir tecritti. Ertesi sabah, saat 10:00 sularında, bulunduğunuz yerde, Columbia J School bir tweet attı: “Columbia Gazetecilik Okulu özgür basına bağlıdır. Kimlikli bir medya mensubuysanız ve kampüse girişiniz engellendiyse, lütfen bize bir DM gönderin. Kampüse erişiminizi kolaylaştıracağız.” Bu doğrudan başkana, Başkan Shafik’e yönelik bir azarlama mı?

JÜDE TAHA: Bu konuda konuşamam. Dekanımız Jelani Cobb’un basın özgürlüğünün gelişebileceği bir alana sahip olma konusunda çok kararlı olduğunu biliyorum. Dekan Cobb’un bu konuda haber yapan öğrencileri inanılmaz derecede desteklediğini ve medyanın erişimini ve bilginin açık ve doğru bir şekilde aktarılmasını sağlamakla çok ilgilendiğini biliyorum. Bunun doğrudan bir azarlama olup olmadığı maalesef benim bildiğim bir şey değil.

Ancak, o zamandan beri girişin kolaylaştırılmasının giderek zorlaştığını söyleyebilirim. Gazetecilik okulunun dinamiklerinden emin değilim. Kampı haber yapmak için gelen çok sayıda gazeteciyle konuşuyorum ve onları içeri sokmaya çalışmak giderek daha da zorlaşıyor. Gazetecilik okulunun kolaylaştırıcılığının ne anlama geldiği konusunda paylaşabileceğim net bir kılavuz yok, ancak gördüğüm kadarıyla insanlar gazetecilik okulu aracılığıyla kolaylaştırıcılığın kampa erişim anlamına geldiğine inanıyor. Kampın gazetecilik okulu ile birlikte kolaylaştırıcı olmadığını vurgulamak isterim. Kendi başına işleyen bir varlıktır. Ve üniversite içinde özel bir alan olduğu kadar bir yaşam alanıdır. Öğrenciler orada çok savunmasız. Ayrıca medyayla konuşmak konusunda da çok tereddütlüler. Ancak medyanın varlığının önemli olduğuna inansalar da, gazeteciliğin kampa girişi kolaylaştırdığına dair bir inanç var ki bu doğru değil. Gazetecilik okulu kimlikli basının kampüse girişini kolaylaştırmaya yardımcı oluyor.

AMY GOODMAN: Polis şefinin Columbia başkanına cevaben söylediklerinden de bahsedebilir misiniz? New York Polis Şefi John Chell, Başkan Shafik’in gösteriyi “açık ve mevcut bir tehlike” olarak tanımladığını, ancak memurların öğrencileri barışçıl ve işbirlikçi bulduğunu, Shafik’in kampa katılan tüm öğrencilerin uzaklaştırılacağı uyarısında bulunduğunu söyledi. Jude, hem Columbia’da hem de Barnard’da uzaklaştırmaların seviyesinden ve bunun tam olarak ne anlama geldiğinden bahsedebilir misin? Öğrenciler neredeyse anında odalarından kilitleniyor ve diğer her şeye ek olarak yemek kartlarını da mı kaybediyorlar?

JUDE TAHA: Evet. Dürüst olmak gerekirse, ben ve diğer birkaç gazeteci aylardır bu konuda haber yapıyoruz. Bu öğrencilere aşinayız. Bu taleplere aşinayız. Ve ilk günden itibaren, yaklaşık sabah saat 6:00’dan itibaren ilk kamp yerindeydik. Bildiğim kadarıyla hiçbir şiddet olayı yaşanmadı. Protestocular son derece barışçıldı. Talepleri büyük ölçüde elden çıkarma üzerine odaklanıyor. Kampa giren herkesin uymasını istedikleri topluluk kuralları var. Topluluk kuralları güvenliği sağlamak, herkesin alanda kendini rahat hissetmesini sağlamak ve Gazze’nin öncelikli olarak merkeze alınmasını sağlamak içindir.

Polis şefinin söyledikleriyle ilgili olarak, özellikle şu anda insanların yiyecek ve battaniye getirdiği, gelişen bir topluluğun bulunduğu ikinci kampta, bu öğrencilerden kaynaklanan herhangi bir şiddet ya da tehlike tespit edemediğimi kabul etmek zorundayım. Öğrenciler eşyalarını, kişisel eşyalarını saatlerce bırakıyorlar ve bunların alınacağına dair hiçbir endişe duymuyorlar. Aralarında korku yok.

Bu nedenle, bu gerçekten bir yıldırma taktiğidir ve Başkan Minouche Shafik’ten gördüğümüz tepki öğrencilere karşı inanılmaz derecede cesaret kırıcı olmuştur. Öğrenciler tahliye edildi. Dün konuştuğum bir organizatör dehşet içindeydi. Tek başlarına yürümekten rahatsızlar. Eyaleti terk etmek zorunda kaldılar. Eşyalarına ulaşmaları için 15 dakika süre veriliyor. Açığa alınıyorlar, itiraz için bekliyorlar ya da açığa alınma gerekçelerini ya da bunun ne anlama geldiğini anlamak için yönetimle bir toplantı bekliyorlar. Öğrencileri belirsizlik içinde bırakıyorlar. Öğrenciler desteklendiklerini hissetmiyorlar. Nereye gideceklerini bilmiyorlar. Bazıları 18, 19 yaşında olan bu öğrenciler için kampüsleri tarafından terk edilmek inanılmaz derecede cesaret kırıcı ve ürkütücü.

Bir diğer husus ise, organizatörlerin bunun yönetimin bir yıldırma taktiği olduğunu, özellikle de Başkan Shafik’in dün gece saat 01.00’de gönderdiği e-posta ile ilgili olarak açıkça ifade etmiş olmalarıdır. Organizatörler bunun, kampta bulunan insanları Gazze Dayanışma Kampı ve hareketin talepleriyle dayanışmalarından korkutmaya yönelik bir yıldırma taktiği olduğunu belirttiler. Ancak pek çok öğrenci bu riskleri öğreniyor ve bir araya gelerek af talebinde bulunuyor. Bunun neden olduğu ya da uzaklaştırma seviyeleri belli değil. Uzaklaştırma cezası almış ancak tahliye edilmemiş öğrenciler, barınma imkanlarını ne zaman kaybedecekleri konusunda endişe duyuyor. Ve bildiğim kadarıyla, barınma imkanlarını kaybeden öğrencilere bundan sonra nereye gideceklerine dair net bir talimat verilmedi. Yani bu büyük bir belirsizlik. Bu öğrenciler hareket ve talepleri için çok şey feda ediyorlar ama yönetimden herhangi bir destek ya da yönlendirme görmüyorlar. Başkan Shafik’in “tehlike” derken neyi kastettiği de belli değil. Bu da pek çok organizatörün gerçekte ne olup bittiği konusunda kafasının karışmasına neden oluyor.

AMY GOODMAN: Ve tutuklananlar arasında Kongre üyesi Ilhan Omar’ın kızı Isra Hirsi de vardı, hem açığa alındı hem de tutuklandı. Ve son olarak, Profesör Mamdani’ye geçmeden önce, J School’un 15 Mayıs’taki konuşmacısı – ve bu uzun bir zaman, bu yüzden ne olacağını göreceğiz – Haaretz ‘in İsrailli muhabiri Amira Hass, işgali ve Gazze’deki savaşı derinden eleştiriyor, Gazze’de yaşadı, yıllarca orada yaşayan tek İsrailli Yahudi gazeteci. Bu doğru mu?

JUDE TAHA: Evet, bu doğru. Bildiğimiz kadarıyla bu konuda bir değişiklik yapılmadı. Konuşmacı oldukça uzun bir süredir seçiliyor. Ve bildiğim kadarıyla bu değiştirilmedi.

AMY GOODMAN: Peki, Jude Taha, bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür etmek istiyorum.

 

/Çeviri : deepL + A. Halûk Ünal/

İlginizi Çekebilir

Avrupa Konseyi İngiltere’ye Ruanda planını iptal etmesi çağrısında bulundu
X’in sahibi Elon Musk, Avustralya’yı sansür uygulamakla suçladı

Öne Çıkanlar