Mars’ta yaşamak nasıl olurdu sorusuna yanıt bulmak için ABD’deki dört araştırmacı bunu Teksas’taki bir NASA simülasyon sahasında test etti.
160 metrekarede deneme yapan araştırmacılar bir yıldan biraz fazla bir süre sonra artık normal hayata döndüler.
Deney yapan Kelly Hanston, Ross Brockwell, Nathan Jones ve Anca Selariu’yu eve dönmekten yalnızca bir kapı ayırıyordu. Ancak onlar tam 378 gün bu alanda kalarak deneme yaptılar.
Deneme sonrasında astronotlar, aileleri ve çeşitli NASA yetkilileri tarafından alkışlarla karşılandı. Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki bir Mars simülasyon alanı olan penceresiz “Mars Dune Alpha”da tam 378 gün geçirdiler.
Beyaz brandalarla çevrili kırmızı kum üzerinde, Mars’taki yaşamı NASA araçlarıyla canlandırıldı.
Dört gönüllü, bir yıl boyunca kızıl gezegendekine benzer koşullarda yaşamı simüle ederek geçirdi..
Bir yıldan biraz fazla bir süre sonra ilk kez başka insanları yeniden gördüler.
Deyen sonrası Misyon Direktörü Kelly Haston’ın ilk sözleri şunalr oldu: “Size sadece merhaba diyebilmek çok güzel”
Diğer üç mürettebat üyesi gibi o da eğitimli bir NASA astronotu değil. Biyolog ve “CHAPEA” misyonuna gönüllü oldu. Amaç: Mars’ta yaşamak zorunda kalsa insanların ne kadar dayanıklı ve üretken olacağını araştırmaktı. Bu durumda sadece rol yapıyorlardı.
Orion kapsülü Dünya’ya yaklaşıyor
NASA, 2024 yılında aya önemli bir insanlı test uçuşu planlıyor.
Johnson Uzay Merkezi’nden Steve Koerner’ın burada açıkladığı gibi, pek çok şey vardı: Mürettebat kendi sebzelerini yetiştirdi ve simüle edilmiş Mars yürüyüşleri gerçekleştirdi. SMS göndermek bazen ancak 22 dakikalık bir gecikmeyle mümkün olabiliyordu. Bütün bunlar, aya ve Mars’a yapılacak bir sonraki gezi için önemli bilgilerin toplanmasına yardımcı oldu. Bunun için simülasyon alanı 3D yazıcıdan geldi. 160 metrekare büyüklüğünde – yaklaşık iki ila üç metre büyüklüğünde uyku hücreleri, televizyon ve koltuklar, çalışma masaları ve sağlık istasyonu içeren bir tür oturma odasından oluşuyordu.
Dört gönüllü bir yılı aşkın süredir gün ışığı görmedi veya rüzgar hissetmedi ama en çok özledikleri şey arkadaşları ve aileleriydi. Mars görevinden sonra doktor olarak çalışmaya dönecek olan Nathan Jones, karısına ve üç çocuğuna, “Seni Mars’a gidiş geliş olarak seviyorum” diyordu.
Bu göreve yaklaşık 4.000 kişinin başvurduğu söyleniyor. Arama, 30 ila 55 yaşları arasındaki, “sağlıklı ve motive”, sigara içmeyen, doğa bilimleri alanında üniversite diplomasına sahip ve en az 1000 saat uçuş süresine sahip Amerikalılar için yapıldı.
Program, 2019 yılında astronotların 2027 yılına kadar tekrar Ay’a inmesini sağlamak amacıyla başlatılmıştı.
Mikrobiyolog Anca Selariu, kendisine sık sık neden Mars’a bu kadar takıntılı olduğu ve insanların neden oraya gitmesi gerektiği sorulduğunu söylüyor. Buna ise “Çünkü bu mümkün. Bu, dünya sakinlerinin gelecek yüzyıllara giden yolu açmak için atacağı belirleyici bir adımdır’ diye cevaplıyor.
Bunun ise 2030 yılından önce gerçekleşmesi öngörülüyor.
NASA’nın teknik direktörü Julie Kramer , bundan önce Houston’da daha fazla Mars görevi olacağını duyurdu : “CHAPEA 2″nin gelecek yıl, “CHAPEA 3″ün ise 2027’de başlaması planlanıyor.
/ARD/