Assange’ın ABD’ye iadesiyle ilgili nihai kararın bugün açıklaması bekleniyor

GündemMedya

Bugün İngiltere mahkemesinin WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilip edilmeyeceği konusunda nihai kararını açıklaması bekleniyor. 

 Reuters’te yer alan habere göre Julian Assange 13 yıldır süren hukuk mücadelesi veriyor.  Londra’daki Yüksek Mahkeme’deki iki yargıç, 52 yaşındaki Assange’ın ABD’de yargılanması durumunda idam cezasıyla karşı karşıya kalmayacağı ve ifade özgürlüğü hakkı konusunda ABD’nin sunduğu güvencelerin yeterli olup olmadığına karar verecek.  

Assange’ın hukuk ekibi ise karardan sonraki ya 24 saat içinde ABD’ye iade edilecek, ya hapisten serbest bırakılacak yada aylarca süren hukuk mücadesi nedeniyle dava yeniden çıkmaza girebileceğini ileri sürüyorlar. 

Eşi Stella geçen hafta “Bu aşamada her şeyin olabileceğini hissediyorum” dedi. “Julian iade edilebilir veya serbest bırakılabilir.”

Kocasının kritik duruşmada mahkemede olmayı umduğunu söyledi.

WikiLeaks belgeleriyle Washington’un Afganistan ve Irak’taki savaşlarına ilişkin yüz binlerce gizli ABD askeri belgesinin yanı sıra çok sayıda diplomatik  yazışmayı ifşa edilmişti. 

Bu belgeler arasında Nisan 2010’da, 2007 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta aralarında iki Reuters haber çalışanının da bulunduğu bir düzine kişinin ölümüne yol açan ABD helikopter saldırısını gösteren gizli bir video yayınladı.

ABD yetkilileri, Avustralya doğumlu Assange’ı neredeyse tamamı Casusluk Yasası kapsamında olmak üzere 18 suçlamadan yargılamak istiyor; Assange’ın WikiLeaks ile ilgili eylemlerinin pervasız olduğunu, ulusal güvenliğe zarar verdiğini ve ajanların hayatlarını tehlikeye attığını söylüyor.

Assange’nın dünyanın bir çok ülkesindeki destekçileri ise  kovuşturmayı gülünç buluyor. Bunun gazetecilik ve ifade özgürlüğüne saldırı olduğunu söyluyor. Davanın düşürülmesi yönündeki çağrılar insan hakları gruplarından bazı medya kuruluşlarına, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve diğer siyasi liderlere kadar uzanıyor.

Assange ilk kez 2010 yılında İsveç’in cinsel suç iddiaları nedeniyle İngiltere’de tutuklanmıştı; ancak daha sonra bu iddialar geri çekildi. O zamandan bu yana çeşitli şekillerde ev hapsinde tutuldu. Yedi yıl boyunca Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde sığınmacı olarak kaldı.  2019’dan yılından buyana ise Londara yakınlarındaki Belmarsh hapishanesinde tutuluyor. 

Başlangıçta hukuk ekibinin bir parçası olan ve onunla 2022’de Belmarsh’ta evlenen Stella Assange, “7 Aralık 2010’dan bu yana her gün şu ya da bu şekilde gözaltında bulunuyor” dedi.

Yüksek Mahkeme iadenin devam edebileceğine karar verirse, Assange’ın Britanya’daki yasal yolları tükenmiş olacak ve avukatları, bu mahkeme tarafından davanın tam duruşması tamamlanana kadar, sınır dışı edilmeyi engelleyen bir acil tedbir kararı almak için derhal Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracak. 

Eşi Stella Assange, sonuç ne olursa olsun özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğini söyledi. Reuters’e verdiği demeçte, “Günden güne, haftadan haftaya, karardan karara yaşıyoruz. Bu, yıllardır yaşadığımız bir yol” dedi.

“Bu yaşamanın bir yolu değil, çok zalimce. Ve onun iadesine hazırlanamıyorum, nasıl yapabilirim? Ama eğer iade edilirse o zaman elimden geleni yapacağım ve ailemiz bunun için mücadele edecek. özgür olana kadar onu.”

 

/Reuters/

İlginizi Çekebilir

İran’da 5 gün yas ilan edildi
İran Cumhurbaşkanı’nın düşen helikopteri Amerikan yapımı

Öne Çıkanlar