Avrupa Birliği savunma harcamalarında ısrar ediyor

DünyaGündem
🔴 Avrupa Komisyonu, üye devletlerin önümüzdeki dört yıl içinde savunma harcamaları için toplamda 650 milyar euroya kadar harcama yapabileceği yönündeki tahminine sadık kalıyor.
 
Ancak şu ana kadar hükümetlerin sadece yarısı, sektöre yönelik yatırımları artırmak için bütçede daha fazla esneklik talebinde bulundu.

Komisyon, mart ayında duyurduğu “Readiness 2030” planı kapsamında, üye ülkelerin savunma harcamalarını artırabilmelerine olanak tanımak amacıyla, AB’nin İstikrar ve Büyüme Paktı’nda yer alan savunma yatırımları için bütçe kurallarından cayma maddesinin devreye sokulmasını önermişti. Bu madde, sıkı bütçe kurallarından geçici olarak sapılmasına izin vererek savunma yatırımlarının önünü açmayı amaçlıyor.

Teklife göre, üye devletler gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 1,5’i oranında dört yıl boyunca savunma harcamalarını artırabilecek. Bu artış, bütçe açığının yüzde 3’lük eşiği aşmasına yol açsa bile herhangi bir yaptırımla karşılaşmayacaklar.

Komisyon, bu planın uygulanması halinde 2030 yılına kadar savunmaya 650 milyar euro ek yatırım yapılabileceğini hesapladı. Bu tahmin, AB’nin yeniden silahlanma planı kapsamında açıkladığı toplam 800 milyar euroluk stratejinin temel taşını oluşturuyor.

Üye devletlerden, bu taleplerini 30 Nisan’a kadar eş güdümlü bir şekilde iletmeleri istenmişti. Amaç, sürecin yaz tatili başlamadan tamamlanmasıydı. Cuma günü itibarıyla, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Portekiz, Slovakya ve Slovenya dahil olmak üzere 27 AB ülkesinden 13’ü taleplerini iletti.

Sayı daha da artabilir

Komisyon sözcüsü cuma günü yaptığı açıklamada bu durumu bir başarı olarak nitelendirerek, “Bugün itibarıyla üye devletlerin yarısı başvuruda bulundu. Bu önemli bir sayı. Yakın zamanda bu sayının daha da artmasını bekliyoruz,” dedi.

Komisyon, bu haftanın başında 30 Nisan’ın ‘yumuşak bir son tarih’ olduğunu ve Bahar Dönemi Raporu yayımlanmadan önce başvuruların analiz edilmesine yetecek zaman kaldığı sürece geç gelen talepleri de kabul edeceklerini açıklamıştı. 4 Haziran’da yayımlanması beklenen rapor, üye ülkelere ekonomik zorluklarla nasıl başa çıkacaklarına dair öneriler sunacak.

Komisyon’un 650 milyar euroluk tahmininin ‘bir yaklaşık değer’ olduğunu belirten sözcü Balazs Ujvari, “O dönemde kaç üye ülkenin gerçekten bu maddeyi devreye alacağını bilmiyorduk. Bu nedenle yapılabilecek mali manevra alanının büyüklüğünü kabaca göstermek istedik,” dedi.

Ancak Ujvari’ye göre bu rakamı şu an güncellemek mümkün değil, çünkü hem kaç ülkenin başvuru yapacağı hem de savunma harcamalarını hangi hızda artıracakları henüz bilinmiyor. Güncellenmiş ilk tahminin ancak 2025 verilerine dayanarak gelecek yıl yayımlanabileceğini söyledi.

Üye devletlerin taleplerinin kabul edilmesi için, kontrol edemeyecekleri olağanüstü koşullarla karşı karşıya olduklarını, bu durumun kamu maliyesi üzerinde etkisi bulunduğunu ve ulusal kaçış maddesi kapsamında bütçeden sapmanın orta vadede mali sürdürülebilirliklerini tehlikeye atmayacağını kanıtlamaları gerekiyor.

SAFE kredileri yolda mı?

Ancak sapma talebinde bulunan bazı ülkeler halihazırda “Aşırı Bütçe Açığı Prosedürü” kapsamında bulunuyor. Bu ülkeler, yüzde 3’lük bütçe açığı eşiğini aşmış durumda: Belçika (yüzde 4,8), Macaristan (yüzde 4,1), Polonya (yüzde 7,9) ve Slovakya (yüzde 8,8).

Eğer bu ülkelerin talepleri kabul edilirse, Ujvari’ye göre, Komisyon bu değerlendirmelerde ulusal kaçış maddesi kapsamında sunulan esneklikleri dikkate alacak.

Mali durumları nedeniyle ceza riski taşıyan diğer ülkeler arasında Fransa, İtalya, Malta ve Romanya da yer alıyor. 2024’ün son çeyreğinde bütçe açığı GSYH’nin yüzde 6,1’i olan Fransa’nın bu kaçış maddesini devreye sokma talebinde bulunmayacağı tahmin ediliyor. Ancak ülkenin “Readiness 2030” kapsamında önerilen diğer mali mekanizmaya katılması bekleniyor.

Bu kapsamda önerilen SAFE programı ile üye devletler, Komisyon’un piyasalardan toplam 150 milyar euro borçlanarak sağlayacağı fonlardan kredi alabilecek.

Bu krediler, ulusal bütçelerden sağlanan fonların aksine, büyük ölçüde Avrupa menşeli ve çok sayıda üye ülkenin ortak alımıyla temin edilen silah sistemlerine harcanacak.

Teklif şu anda AB Konseyi tarafından inceleniyor. Kabul edilmesinin ardından, üye devletlerin bu kredi için başvurmaları için altı ayları olacak.

/Ajans/

İlginizi Çekebilir

Suriye’deki Dürzi Askeri Konseyi: Her türlü düşmanlığa karşı koyacağız
Avrupa Birliği, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

Öne Çıkanlar