Avrupa Parlamentosu seçimleri bugün sona eriyor

DünyaGündem

Avrupa Parlamentosu seçimleri için bugün bir çok üye ülkede halk sandık başına gidiyor. 6 Haziran günü başlayan seçimler bugün son bulacak. 

Avrupa Parlamentosu’na en çok milletvekili gönderen Almanya’da bugün sandık başına gidiyor.  

AP seçimleri 27 Avrupa Birliği üye ülkede ayrı ayrı yapılıyor. Seçimler dört güne yayılıyor. Bazı ülkelerde seçimler 6 Haziran günü başladı. Ve bu Pazar sona erecek. 

Örneğin Hollanda’da seçimler geleneksel olarak çarşamba günleri yapılırken, Almanya’da pazar günleri oy veriliyor. AB, Hollanda’daki Avrupa seçimlerinin bu kez perşembe günü yapılacağını belirtmişti.

Sandıkta oy kullanma 6 Haziran’da başlasa dahi bazı ülkelerde çevrimiçi ve posta yoluyla oy verme daha önce başlamıştı. Örneğin Estonya’da seçmenler 3 Haziran’dan itibaren çevrimiçi oy vermeye başladıklar. Ayrıca önceden posta yoluyla oy verme seçeneği de mevcut. 

Ancak resmi sonuçlar son ülkedeki oy verme merkezleri kapatıldığında yayınlanabiliyor. Bu nedenle yayımlanan sandık çıkışı anketler sadece fikir edinme açısından bir önenme sahip. 

Almanya’da seçmenler saat 18.00’e kadar sandıklarda oy kullanabilecekler. İtalya’da ise sandıklar saat 23.00’te kapanacak. Bu nedenle AP seçimlerinin resmi sonuçları gece yarınsı kadar uzayacak. 

AP seçimlerine oy verme hakkı üye ülkelerin yasalarına göre belirleniyor. Örneğin Almanya’da, 16 yaş ve üzeri vatandaşlar bu yılki Avrupa seçimlerinde ilk kez oy kullanmalarına izin veriliyor. Daha önce oy verme yaşı 18 idi. Almanya’da yaşayan başka bir AB üyesi ülkenin vatandaşı önceden Almanya’da mı yoksa kendi ülkelerinde mi oy vermek istediğine karar vermesi gerekiyor. Ancak hiçbir AB ülkesinde oturan ancak vatandaş olmayanlar bu seçimlerde oy kullanamıyor. 

Avrupa Parlamentosu için 720 temsilci seçilecek. Her ülke nüfus büyüklüğüne göre belirli sayıda milletvekili gönderiyor. Seçime Avrupa çapındaki partiler değil, ulusal partiler katılıyor. Avrupa Parlamentosu’nun hâlâ 705 üyesi bulunuyor. Bazı AB ülkelerinde nüfus hızla arttığı için koltuk sayısı da artırılıyor. Bu seçimlerde Fransa, İspanya ve Hollanda’nın her birinin önce döneme göre iki milletvekili daha fazla gönderecek. Belçika, Danimarka, İrlanda, Letonya, Avusturya, Polonya, Finlandiya, Slovenya ve Slovakya’nın her birinin ek sandalyesi var. 

Daha önce olduğu gibi Almanya 96 milletvekili ile ilk sırada yer alıyor. Lüksemburg, Malta ve Kıbrıs ise sadece altı milletvekili gönderebiliyor. 

AB seçim hukuku, tüm üye devletlerin nispi temsil sistemini kullanmasını gerektirmektedir. Bunun anlamı şudur: Bir parti ne kadar çok oy alırsa Avrupa Parlamentosu’na o kadar çok temsilci gönderebilir. Örneğin federal seçimlerden farklı olarak, her uygun seçmenin yalnızca bir oyu vardır. Adaylar doğrudan seçilemez; yalnızca daha önce kapalı aday listesi olarak adlandırılan ve örneğin yerel seçimlerden farklı olarak sırası değiştirilemeyen bir aday listesi tanımlamış olan partiler seçilebilir.

/dw-en/

İlginizi Çekebilir

Bitlis’te kaza: 2 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı
Efrîn: Grubên çekdar ên ser bi Tirkiyê 15 hemwelatiyên kurd revandin

Öne Çıkanlar