Behice Feride Demir: Davos- ‘Akıllı Çağ İçin İş Birliği’

Yazarlar

Donald Trump’ın başkanlık töreni nedeniyle birebir katılamayacağı, Dünya Ekonomik Forumu’nun dört günlük mesaisi Davos’ta başladı. Aynı günlerde dünyanın gözü Washington’da olacağı için, bu yılki forumda  politik tansiyonu yükseltecek tartışmalar  beklenmiyor.  Ancak hem toplantının bu yılki sloganı hem de  forum öncesi hazırlanan küresel risk raporunun  içeriği, bizzat  Trump’ın politik hedefleri, ilgileri ve vaatleri çok örtüşüyor. 

Toplantının başlığı “Akıllı Çağ için İş Birliği” olarak belirlenmiş. Çevre, göç, jeopolitika, dijital gelişmeler ve giderek istikrarsızlığı çoğalan küreselleşmenin restorasyonu dikkat çeken konular. 

Aynı raporda dünyanın geleceğine   dair karamsar bir tablo çizilirken, devletlerin, söz konusu olaylara karşı harekete geçme talebi  başlıca tavsiyeler arasında.  Devamında 

 “ Devlet temelli silahlanma” sorun üretici etkenlerden biri olarak kayda geçirilmiş. Bu yanıyla, İnsan hakları, uluslararası hukukun çiğnenmesi, kurumların işlevsizliği, gelir ve vergi dağılımındaki  adaletsizliğin çoğalmasında silahlanmanın katkısı tescillenmiş oluyor. Yine  sosyal devletin küçülmesinden doğan şiddet, yoksulluk, ayrımcılık ve istikrarsızlığın artması, resmi otoriteleri de kaygılandırmışa benziyor. 

Buna  şirketlerin,  siyaseti, üniversiteleri, dini cemaatleri, sivil toplumu, bilgiyi, kültürü ve düşünsel değerleri piyasanın çıkarına göre manipüle edişini    eklediğimizde, bir değil birçok  kriz alanı karşımıza çıkıyor. 

Hatta geçen yıl “Güvenin Yeniden İnşası” olarak adlandırılan hedefler bile yakalanmış değil. Medya platformları  ve siyasilerin  ayrımcılık  kokan provokasyonları   katlanmış durumda. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın, çocuk  ve yaşlıları koruyan yasaların sayısı giderek azalıyor, azaltılıyor.

Özellikle raporun sonuç bölümü, tüm bu durumları ve geleceğin

“ Küre-i esiri”ni tümden uyaran  öngörüler  içeriyor. 

“ Yeryüzü sisteminde kritik değişiklikler” olarak tarif edilen bu öngörü, hem Davos’taki hem de diğer uluslararası arayışları samimiyet testine tabii tutuyor.  Zira AB ile ABD arasındaki  ticari rekabet, ABD- Çin arasındaki jeopolitik çekişme  ve İran’ın nükleer çalışmaları akıllara  yeni savaşlar getiriyor.   

 Bir Amerikan başkanının başka bir ülkeden toprak talep ettiği ve bu konuda ciddi olduğunu düşündüğümüzde, yeryüzü haritası ve havasının tamamen değişmemesi için Davos bürokrasisinin ne kadar etkili olacağı daha da  merak konusu. 

“Akıllı Çağ için İşbirliği”isteğinin kimlerin lehine, kimlerin aleyhine sonuçlanacağını zaman gösterecek. Ancak  Jean Paul Sartre’ın yazdığı “Akıl Çağı”nın  çok uzakta kaldığı kesin. 

İyi okumalar! 

 

İlginizi Çekebilir

Kolombiya’da barış görüşmeleri sonrası çatışmalar: En az 80 ölü
Rojhilat idam cezalarına karşı genel grev yapacak

Öne Çıkanlar