Boeing’in Starliner mekiğinde mahsur kalan iki NASA astronotu dünyaya dönemiyor

GündemTeknoloji

İki NASA astronotunu Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyan Boeing firmasına ait Starliner mekiği 5 Haziran’dan beri uzayda. Helyum sızıntısı gibi teknik problemlerin yaşandığı uzay mekiğinin dünyaya ne zaman döneceği belli değil.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Boeing firması tarafından üretilen Starliner uzay mekiğinin teknik arızalar nedeniyle Dünya’ya dönüşünü erteliyor.

5 Haziran’da astronotlar Butch Wilmore and Suni Williams’ı Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşımak için fırlatılan Starliner uzay aracında mekiğin itiş takımları ve kapak operasyonları ile alakalı 5 farklı noktada helyum sızıntısı problemleri tespit edildi.

Aslında fırlatmanın 7 Mayıs 2024 Salı günü Türkiye saati ile 05.34’te gerçekleşmesi planlanıyordu. Fakat roketinin oksijen tankında tespit edilen sorun nedeni önce 18 Mayıs’a ardından 1 Haziran’a ertelendi.

Astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA sorunları çözmek için uğraşırken dönüş tarihi 22 Haziran’a ertelendi.

NASA, X sosyal medya platformundan 18 Haziran’da yapılacak basın toplantısında konuyla ilgili açıklık getirileceğini bildirildi.

Astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA sorunları çözmek için uğraşırken dönül tarihi 22 Haziran’a ertelendi.

Boeing’in Starliner’ı, sınırlı yakıt nedeniyle ISS’de toplam 45 gün kalabiliyor. Süre aşıldığı taktirde NASA’nın ne planladığı henüz bilinmiyor.

Starliner, astronotların ISS’ye taşınması için geliştirilen ikinci uzay aracı. SpaceX’in Dragon uzay aracı 2020 yılından bu yana astronotlarının ISS’ye taşınmasında kullanıyor.

Kaynak: EURONEWS

İlginizi Çekebilir

İsrail istihbaratının Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne baskı ve müdahalesine karşı 93 ülke ortak bildiri yayınladı
Hamburg’da polis bir kişiyi vurdu

Öne Çıkanlar