90’lı yıllarda hayatını riske atarak Kürtlere yönelik baskıları gündeme getiren, çoğu meslektaşının görmezden geldiği hak ihlallerine ilişkin cesur haberleriyle öne çıkan, mesleğini 2016’dan sonra OHAL koşullarında devam ettiren, bu ısrarından vazgeçmeyince sürgünde bir yaşama mahkum edilen ve ömrünün son yıllarını, ülkesinden uzakta, Almanya’da geçiren gazeteci Celal Başlangıç 3 Mayıs 2024’te aramızdan ayrıldı…
Bugün, Artı TV ve Artı Gerçek’in kurucu yayın yönetmeni, gazeteci Celal Başlangıç’ın ölüm yıl dönümü.
Başlangıç, geçtiğimiz yıl bir süredir tedavi gördüğü Almanya’nın Köln kentindeki hastanede hayatını kaybetmişti.
Celal Başlangıç, özellikle 90’lı yıllarda Güneydoğu’daki hak ihlallerine ilişkin cesur haberleriyle tanındı. Şırnak’ın Cizre İlçesi Yeşilyurt Köyü’nde köylülere askerler tarafından dışkı yedirildiğine ilişkin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan haberi ile hafızalara kazındı.
Hazırladığı haber dosyaları ve söyleşilerle Türkiye basın tarihinin en önemli ve onurlu gazetecileri arasına girdi.
Sürgünde bir hayat
90’larda hayatını riske atarak Güneydoğu’da icra ettiğini mesleğini, 2016’dan sonra OHAL koşullarında da devam ettirdi. Bu ısrarından vazgeçmeyince sürgünde bir yaşama mahkum edildi. Ömrünün son yıllarını, ülkesinden uzakta, Almanya’da geçirdi.
Türkiye’de iken çalışmalarına başladığı Artı TV ve Artı Gerçek’i orada kurmak zorunda kaldı.
Başlangıç, Artı TV’nin açılışında televizyon ve internet gazetesi çalışmalarını uzun bir süre önce Türkiye’de başlattıklarını belirterek, “Ancak siyasi gelişmeler, basına yönelik saldırılar nedeniyle bir anda kendimizi Köln’de bulduk” demişti.
Davaların hedefi
Hak temelli gazeteciliğin Türkiye’deki öncülerinden olan Başlangıç, siyaset ve medya üzerine yazdığı eleştirel yazıları ile de demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesinin önemli isimlerinden biriydi. Emekleri ‘karşılıksız’ kalmadı.
KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla 2016 yılında başlatılan bir günlük “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı gerekçesiyle 13 gazeteci ve yazar hakkında açılan davada yargılandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 2019 yılında Başlangıç’a ‘propaganda’ suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
Genel yayın yönetmeni olduğu gerekçesiyle Artı Tv’de yer alan haber ve yazılar nedeniyle de hakkında çok sayıda soruşturma açıldı. Pasaportu iptal edildi.
‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla başlatılan soruşturmada, adresi bilindiği halde hakkında yakalama ve tutuklama müzekkeresi düzenlendi.
Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hakkında açılan keyfi davalar nedeniyle Türkiye’ye gidemeyen Başlangıç, son olarak Artı TV’de program yapıyor ve Artı Gerçek’te yazıyordu.
/Kaynak: Kısa Dalga/