Dersim Katliamından 10 yıl sonra 17 Aralık 1948’de Dersim’in Nazımiye ilçesinde doğan Kemal Kılıçdaroğlu, ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Dersim, Genç, Elazığ gibi Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaptı.
Yükseköğrenimini yapmak için girdiği Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) 1971’de mezun oldu.
Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı’nda göreve başladı. Daha sonra hesap uzmanı olan Kılıçdaroğlu, bir yıl Fransa’da kaldı. Hesap uzmanlığını 1983’e kadar sürdürdü ve aynı yıl Gelirler Genel Müdürlüğü’ne atandı. Burada önce daire başkanı olarak görev aldı, daha sonra aynı kurumun genel müdür yardımcılığını yaptı.
Kemal Kılıçdaroğlu 1991 yılında Bağ-Kur’a atandı. Burada genel müdürlük yapan Kılıçdaroğlu, 1992 yılında da Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne geçti. Daha sonra kısa bir süre Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcısı olarak görev yaptı.
Kılıçdaroğlu bu süre zarfında Dersimlilerin ‘tertele’ adını verdikleri katliam için araştırmalarda da bulundu. Konuyla ilgilisini ise şöyle açıkladı: “Doğduğum zaman olayların üzerinden henüz 10 sene geçmişti. Büyüklerimiz yaptığımız sohbetlerde bu olaylardan bahsediyor, nelerin hangi sebeplerle yaşandığını söylüyorlardı. Ben de ne olup bittiğini öğrenmeye çalıştım…”
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dersim katliamını araştırması elbette nedensiz değildi, sadece Dersimli olması da bir neden değildi zira, katliamda onun da ailesinden ve akrabalarından insan katledilmiş ve sürgün edilmişlerdi..
Kılıçdaroğlu’nun söyleşi yaptığı Türk devlet adamlarından İhsan Sabri Çağlayangil, Malatya Emniyet Müdürü olmasına rağmen Seyit Rıza, oğlu ve arkadaşlarının asılması olayında görev almıştı. Çağlayangil Dersimlileri nasıl katlettiklerini Kılıçdaroğlu’na şöyle anlatmıştı: “Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinden bunları fare gibi zehirledi. Ve yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler.”
1994 yılında Ekonomik Trend dergisi tarafından “Yılın Bürokratı” seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu, 1999’un Ocak ayında kendi isteğiyle Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden emekli oldu.
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarında Kayıtdışı Ekonomi Özel İhtisas Komisyonu’na başkanlık eden Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesinde de bir süre ders verdi. Daha sonra Türkiye İş Bankası’nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
11 Ocak 1999’da SSK Genel Müdürlüğü’nden ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Demokratik Sol Parti’den 18 Nisan 1999’daki genel ya da yerel seçimlerde aday olmak için istifa ettiği dönemin gazetelerinde belirtildi. 18 Nisan 1999 genel ve yerel seçimlerinde aday gösterilmedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 22. dönem için yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Genel Seçimleri’yle Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girdi. 22 Temmuz 2007 Milletvekili Genel Seçimleri’nde de İstanbul’dan 23. dönem milletvekili seçildi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a kadar adalet talebiyle yürüdü.
Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, Berberoğlu’na yirmi beş yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verilmesi sonrasında aldı. Yürüyüş, 15 Haziran 2017’de Ankara’da Güven Park’ta başlamış ve 9 Temmuz 2017’de Maltepe’de sonlandırılmıştır. 420 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe’de bir miting de düzenledi.
1948 İktisat Kongresi, Kayıtdışı Ekonomi ve Bürokraside Yeniden Yapılanma Gereği, İşsizlik Sigortası Kanunu-Yorum ve Açıklamalar adlı 3 kitabı, değişik gazete ve dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi vardır.
22, 23 ve 24. dönemlerde İstanbul, 25 ve 26. dönemlerde İzmir milletvekili seçildi.
22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. CHP Olağan Kurultayı’nda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçilen Kılıçdaroğlu, orta düzeyde Fransızca biliyor.
Kılıçdaroğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.
/chp-np/