Emekli Meclisleri Sendikası’nın kapatılmasına karar verildi

GenelGündem

Emekli Meclisleri Sendikası’nın ‘’kapatılması’ istemiyle Ankara 4. İş Mahkemesi’nde açılan davanın ikinci duruşmasında mahkeme, ‘’kapatma’’ kararı verdi…

 

Rahmi Cinokur/ Emekli Meclisleri Sendikası

Türkiye’de mahkemeler ilginç kararlara imza atmaya devam ediyor. Ankara 4. İş Mahkemesi,  ‘’Kütük Numarası’’ verilmeyen Emekli Meclisleri Sendikası’nın kapatılmasına karar verdi. 

1 Aralık 2023 tarihinde 31 kişinin Ankara Valiliğine başvurusu üzerine kurulan, ancak ‘’Kütük numarası’’ verilmediği için Ankara 6. İdare Mahkemesi’nde açılan davayı kazanan Emekli Meclisleri Sendikası aleyhine Ankara Valiliği’nce açılan ‘’Kapatma’’ davasının ikinci duruşması yapıldı. Duruşmaya Ankara Valiliği vekili Av. Aysel Yaniç Kırgel ile sendikaya temsilen Av. Ali Ersin Gür katıldı. 

Açık yapılan yargılamada Ankara 6. İdare Mahkemesi ile Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne yazılan müzakerelere cevap verildiği görüldü. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporu okunduktan sonra taraflara söz verildi. Sendika temsilcisi Gür, bilirkişinin hazırladığı rapora karşı itirazlarını içeren dilekçeyi mahkeme heyetine sundu. Davacı vekili ise bilirkişi raporunda kendileri aleyhine olan hususları kabul etmediklerini belirterek, davanın kabulünü istedi. 

Sendika temsilcisi savunmasında, ‘’Emeklilerin sendika kuramaması anayasanın temel düzenleyici maddelerine, uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Ayrıca, davacı valilik tarafından tescili yapılmadığından tescili olmayan sendikanın kapatılması mümkün değildir. Öncelikle davanın usulden reddine, bu uygun görülmezse norm denetimi yapılmak suretiyle Anayasa mahkemesine gönderilmesini aynı zamanda AİHM Deniz Baykara kararı göz önünde davanın reddine karar verilmesini istiyoruz’’ dedi. 

Mahkeme heyeti, davanın eksikliklerinin giderilmesinin mümkün olmadığından sendikanın kapatılmasına karar verdi.

    -SENDİKADAN SERT TEPKİ –

Emekli Meclisleri Sendikası (EMS) yaptığı yazılı açıklamada, hukuka ve vicdana uygun olmayan hiçbir kararı meşru bulmadığını ve dolayısıyla da böylesi bir kararı tanımayacağını kamuoyuna açıkladı. 

‘’Fiili ve meşru sendikacılık’’ anlayışı ile yola çıktıklarını ve bugüne kadar da bu ilkeyi uyguladığı gibi bundan sonra da fiili ve meşru sendikacılık anlayışı ile yoluna devam edeceklerini vurgulayan açıklama şöyle devam etti:

‘’EMS, kurulduğu günden beri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hak ve hukuk tanımaz uygulamalarına maruz kalmıştır:

Emekli Meclisler Sendikası, yürürlükteki yasalara göre 01.12.2023 tarihinde Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunduğu andan itibaren tüzel kişilik kazanmış olmasına rağmen ne yazık ki söz konusu bakanlık sendikamızın kütük kaydını yapmamıştır. Yaptığımız tüm görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Ankara 6.İdare Mahkemesi’nin 2024/989 E. ve 2024/1419 K. sayılı dosyası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ankara Valiliği’ne karşı açmış olduğumuz “İptal Davası” 11.10.2024 tarihinde lehimize sonuçlanmış ve sendikamız EMS’nin 01.12.2023 tarihinden itibaren tüzel kişilik kazandığı hüküm altına alınmıştır. İlgili bakanlık ve valiliğin bu mahkeme kararını 30 gün içinde yerine getirmesi gerekirken üç ayı aşkın bir süredir ne yazık ki Ankara 6.İdare Mahkemesi kararı halen uygulanmamış ve sendikamızın kütük kaydı yapılmamıştır.

Kütük kaydı yapılmayan sendikamızın kapatılması amacıyla Ankara 4.İş Mahkemesi’nin 2024/307 E. Sayılı dosyası ile açılan davada; mahkemenin davayı usulden reddetmesi gerekirken ya da anayasaya aykırılık iddiamıza istinaden “Somut Norm Denetimi” için dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi gerekirken, 17.01.2025 tarihli duruşmada hukuka aykırı olarak sendikamız EMS hakkında “kapatma kararı!” vermesi, hukuksuzluk zincirine yeni bir hak ihlali eklenmesinden başka bir şey değildir.  

Sayın Mahkeme bu kararıyla hem anayasanın 17. Maddesini ve hem de anayasanın 90.maddesi gereğince iç hukuk normuna dönüşen B.M.İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. Maddesi,  B.M. Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin 8, maddesi, BM. Medeni ve Siyasi Haklara ilişkin Sözleşmenin 22 maddesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartının 12. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11/1. Maddelerini ihlal edip yok saymıştır. 

Bu uluslararası sözleşmelerin tamamında “herkes sendika kurabilir” düzenlemesine yer verilmiştir. Eğer emekliler bu “herkes” kavramının dışında değilse, emeklilerin de sendika kurma hakkına sahip olduğu tartışmasızdır. 

Hukuk sistemimizde emeklilerin sendika kuramayacaklarına dair en ufak bir menedici düzenleme olmamasına rağmen, emekli sendikaları ve sendikamız hakkında kapatma kararları verilmesi yasakçı bir anlayışın ürünü olmaktan öteye hiçbir anlam taşımaz ki bu anlayışı çağ dışı buluyor ve reddediyoruz. 

Ekonomik olarak çok güçlü durumdaki işverene sendika kurma hakkı tanıyıp, biz emeklilere sendika kurmayı yasaklayan bir sistemi ne ahlaki ne vicdani ve ne de hukuki açıdan meşru göremiyor ve reddediyoruz. 

Bize göre hak yasadan önce gelir ve yaşam muktedirlerin kara kaplı kitaplarına sığmayacak kadar zengindir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı Emekli Meclisleri Sendikası (EMS), bir yandan Ankara 4.İş Mahkemesi’nin “kapatma kararına” karşı istinaf yoluna giderken, diğer yandan da fiili ve meşru sendikacılık anlayışı ile 16.350.000 emeklinin hak, hukuk ve adalet arayışını sürdürmeye devam edecek ve bu sürecin sonunda emekli sendikalarına hukuksal statü elde edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz hukuksal mücadelemizin yanı sıra hak ve örgütsel mücadelemize daha çok azim, akıl ve cesaretle devam edeceğiz…”

İlginizi Çekebilir

İtalya Başbakanı Meloni, Trump’ın yemin törenine katılacak
İsveç askerleri NATO tugayına katılmak üzere Letonya’da

Öne Çıkanlar