İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon üyesi Güllistan Yarkın’ın yargılandığı “devleti aşağılama” davasında karar çıktı. Mahkeme suçun unsurları oluşmadığından Keskin ve Yarkın’ın beraatlerine karar verdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi Güllistan Yarkın’ın yargılandığı Ermeni Soykırımı Anması gerekçe gösterilerek “devleti aşağılama” davasında mahkeme, suçun unsurları oluşmadığından Keskin ve Yarkın’ın beraatlerine karar verdi.
Keskin ve Yarkın’ın yargılandığı dava İstanbul Adliyesi 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Cumartesi Annesi ve hak savunucusu Hanife Yıldız, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şube Sekreteri Ümit Efe, İHD İstanbul Şubesi’nden Leman Yurtsever, SPoD’dan Burcu Uçuran ve Meral Çıldır da takip etti.
‘Türkiye bu konuda mahkum edildi’
Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre duruşmada konuşan Eren Keskin, “Biz kimseye hakaret etmedik. Biz Türkiye kurulmadan önce yaşananların bir soykırım olduğunu düşünüyoruz” diyerek şunları söyledi:
“Devletin de bu düşünceyi devam ettirdiği görüşündeyim. Bunun tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun bizim coğrafyamızı özgürleştireceğini düşünüyoruz. Ülkeye demokratikleşme anlamında katkı sağlayacaktır. Hiçbir yasa bunu ifade etmemize engel değil. Türkiye bu konuda mahkum edildi.
‘Burası bir hukuk devleti değil zaten’
Normalde hukuk devletinde bir savcının önüne bu suçlama geldiğinde ‘AİHM kararı var, Türkiye bu konuda mahkum edildi, ben bu davayı açamam’ demeli. Burası bir hukuk devleti değil zaten. Ben 1915’in soykırım olduğunu düşünüyorum. Türkiye devletinin de bu konuda yüzleşmesi ve zararları tanzim etmesi gerektiğini düşünüyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum.”
‘Trajikomik bir metin gördüm’
Sonrasında konuşan avukat Sercan Korkmaz, şunları kaydetti:
“İddianameye baktım ve üzerine yoğunlukla oluşturabileceğimiz hukuki iddianame argüman göremedim. Trajikomik bir metin gördüm. Bir suçun mağdur fail kurgusu vardır. Burada o yok. Hukuk tekniği üzerinden söylüyorum. Burada ne alaka 301? Bu sorunun başka yerlerde tartışılması gerekiyor. Nasıl bir bağlantı var, bunu biliyorum. TCK 301 kavramı, sadece Türkiye devletinin kuruluşu ile ilgilidir. Ondan öncesi ile ilgili değildir. Osmanlı veya Göktük devleti ile ilgili değildir” dedi.
‘301. Madde ‘ye karşı olmaya devam edeceğiz’
Avukat Jiyan Tosun da düşünce özgürlüğü kavramına dikkat çekti ve TCK 301.Madde’nin düşüncenin cezalandırılması olduğunu söyledi. Yüzlerce kişinin bu maddeden yargılandığını söyleyen Tosun, “Devletle aynı düşünmediğimiz için birçok yargılama ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu da toplumun ilerlemesine engel oluyor, tek tip bir toplum yaratmaya neden oluyor. 301. Madde ‘ye karşı olmaya devam edeceğiz” dedi.
Beraat kararı
Mahkeme Başkanı kararını açıkladı. Suç koşulları tespit edilmediği için her iki sanığın da ayrı ayrı beraatine karar verdi.