Yunanistan ve Türkiye arasındaki “olumlu havanın” adaya “sirayet edeceğini” belirten Dışişleri Bakanı, “Dünü kaybettik bugünü ve geleceği kaybetmeyelim ve dört kesim bir araya gelelim. KKTC’ye desteğimiz sonuna kadar sürecek. İki devletli çözüm olmalı, iki devletli çözüm için umutluyum,” dedi.
Tatar ile düzenlenen ortak basın toplantısı sonrasında Kuzey Kıbrıs parlamentosuna ziyarette bulunan Fidan, “iki devletli çözüm” vurgusunu burada detaylandırdı:
“Kıbrıs’ın bir ada olarak, iki devlet bir araya gelerek yapamayacağı hiçbir şey yok. Bu adanın muazzam büyük ekonomik potansiyeli var, enerji potansiyeli var. Ama siyasal çözümsüzlük maalesef toplumları geri bırakıyor.
Doğu Akdeniz’de başka bir döneme giriyoruz ve bu dönemi Kıbrıs adasının bir bütün olarak kaçırmaması gerekiyor. Farklı farklı jeopolitik ittifaklar oluşturmak çok işe yaramıyor.”
“İki devletli çözüm üzerinden Güney Kıbrıs’ın Türkiye ile ilişkilerinin başlatılması ve Kuzey Kıbrıs’ın dünya ülkelerine tanıtılmasının” altını çizdi.
Resmi olarak sadece Türkiye’nin devlet olarak tanıdığı Kuzey Kıbrıs de facto statüde bir ülke.
Fakat Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Kıbrıs hükümeti, adada iki devletli bir yapının kurulması fikrine sıcak bakmıyor. Bu doğrultuda son anlaşma girişimleri, 2017’de çökmüştü.
/euronews/